Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Milli Eğitim Bakanlığı’nın Haziran ayı sonuna kadar yani 15 günlük süre içerisinde;
LGS (Liselere Geçiş Sınavı),
Sorumluluk Sınavları,
Öğretmenlerin Mesleki Çalışmaları,
ile ilgili olarak COVİD-19 gölgesinde geçecek büyük bir sınav verecek. Bu sınav hem öğretmenler, hem öğrenciler hem de veliler açısından hayati önem taşımaktadır. Bunların yansıması olarak da tüm ülkemiz açısından önemlidir.
LGS (Liselere Geçiş Sınavı)
Hafta sonu iki oturumda yapılacak LGS sınavı için MEB defalarca duyuru yapmış olsa da önlemler tamam dese de videolar paylaşsa da kafalardaki soru işaretleri bitmiş değil.
Sağlık Bakanı Koca yaptığı açıklamalarda öğrencilerin sınava maske ile gireceklerini, sosyal mesafe bulunması halinde sınıfta maskeyi çıkarabileceklerini söylemişti.
Görünen o ki sınıfa girilince sosyal mesafeye bakılmaksızın çocuklar maskelerini çıkarabilecekler. Sosyal mesafe kaygısı, maske kaygısı, maskenin yaratacağı sorunlar ya da maske takan ile maske takmayanlar arasındaki farklılıklar sınav açısından öğrenciler nezdinde yaratacağı eşitsizlikler konusunda en küçük çaba söz konusu değil. Açıklama yapan da yok.
İllerden aldığımız bilgilere göre bazı illerde sınav sırasında sınıf mevcutlarının 20 kişiye göre ayarlandığı, derslik sayısı fazla/öğrenci sayısı az olan illerde ise 10’a kadar düştüğü anlaşılmaktadır. 20 sıralı sınıflarımızda hiç boşluk bırakmadan 20 öğrencili salonlar tasarlamak COVİD-19 açısından izah edilebilecek gibi değil. Kaldı ki bazı okullarda 10 kişilik sınıflar bazılarında 20 kişilik sınıflar oluşturmak öğrenci açısından kaygı verici olup eşitliğe aykırıdır.
Bugüne dek MEB tarafından tüm sınıflarda sosyal mesafenin korunacağı, sınav düzeninde boşluklar oluşturulacağı açıklanmış değil. Anlaşılan öğrenci bu durumu sınava girince yaşayacak.
Öğretmenlerin Mesleki Çalışmaları
Öğretmenlerin mesleki çalışmalarının 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında yapılacağı Bakanlıkça açıklanmıştı. Konu içeriklerine bakıldığında COVİD-19 ile ilgili olmayan, sosyal mesafenin korunamayacağı birçok konu yer alıyor. Piknik, açık hava konseri, söyleşi, toplantılar… gibi konular/etkinlikler söz konusu. Her ne kadar açık hava etkinlikleri de olsa sosyal mesafe gerektiren etkinliklerdir. Kaldı ki bu etkinlik alanlarına gidişte dahi araç kullanımı söz konusu olacaktır.
Mesleki çalışmaların online yapılması gibi taleplere MEB kulak tıkamış durumda. Fakat çalışmalarla ilgili detay verilmiş değil. Örneğin öğretmenlerin bir salonda toplanmaması, ayrı ayrı sınıflarda(5-10) kişilik gruplarla etkileşimli tahtalar yardımıyla çalışmalar yapılması gibi süreçler işletilmiş ya da bu noktada uyarılar da söz konusu değil.
Mesleki çalışmaların görev yeri dışındaki illerde yapılmasına yönelik açıklama sonrasında sistemin açılması yerinde bir uygulama olmuştur. Fakat burada da kontenjan sınırlaması, il içinde ulaşım sorunu yaşayacak öğretmenler, köylerde çalışan öğretmenlerle ilgili bir açıklama söz konusu olmamıştır. Bu noktada sendika olarak bakanlık nezdinde yapılan görüşmelerde bu hafta içerisinde bir düzenleme yapılacağı belirtilmiştir.
MEBBİS gibi bir sistemde alınan başvuru sonrasında bir de kadronun bulunduğu okula dilekçe verilmesi uygulaması bürokratik bir uygulama olup hem zaman hem de kağıt israfından başka bir şey değildir.
MEB’in öğretmenlere başka kurumlarda (illerde) mesleki çalışma yapılabilir açıklamasını takiben liselerde sorumluluk sınavlarının da mesleki çalışma haftasına konulduğu açıklandı. Yani bir taraftan öğretmenlere görev yeri dışına gidebilirsiniz denilmekte diğer taraftan da öğretmenlerin yapacakları sınavlar aynı haftaya alınmıştır. Mesleki çalışma çok önemli ise sorumluluk sınavlarında görev alacak öğretmenler için önemsiz mi? Mesleki çalışma önemli değilse online yapmaya dahi neden karşı çıkılır? anlamak mümkün değil.
Sorumluluk Sınavları
MEB sorumluluk sınavlarını öğretmenlerin mesleki çalışma haftası olan 22-30 Haziran tarihlerinde yapacak. Bu yıl lise öğrencileri ilk dönem karne notlarına göre sınıf geçirilmişlerdir. İlk dönem başarısız dersi olanlar (ortalama ile geçememişlerse) sorumlu olarak geçmişlerdir.
MEB; 22-30 Haziran 2020 tarihleri arasında yapacağı sorumluluk sınavlarında; hem 2019-2020’de sorumlu geçenler hem de daha önceki yıllardan sorumluluğu olanları sınava alacak. Yani sınava girecek öğrenci sayısı bu yönüyle fazlaca artmıştır. Kaldı ki bu yıl başarısız ders sayısına bakılmaksızın öğrenciler sorumlu geçirildiğinden de öğrenci sayısı artacak, aynı öğrenci belki aynı günde birkaç sınavla karşı karşıya kalacaktır.
MEB’in tüm öğrencileri sınıf geçirme kararı öncesinde okulun açık olduğu 13 Mart’a kadar olan süreyi değerlendirebilecek öğretmenlere imkan vermesi, belki bazı öğrenciler için ikinci döneme bıraktıkları kanaat kullanmalarına imkan tanıması sorumluluk sınavları açısından bir olumlu durum yaratabilecekken bu imkan da kaçırılmıştır.
Sorumluluk sınavlarına ilişkin olarak; sosyal mesafe, salon düzeni, salonlarda öğrenci sayısı ve diğer konularda bir açıklama yapılmış değil.
Kaldı ki henüz e-okul sistemi düzenlenerek 2020-2021’e aktarma işlemi de sonuçlanmamıştır. Yani okul idareleri hangi öğrencinin sorumlu geçtiğini ancak öğrenci karnelerinden görebiliyor. Sorumluluk listelerinden göremiyor. Bu konunun düzenlenmesi gerekir.
2019-2020’de sorumlu geçenler için ilk dönem konularından soru sorulması söz konusu aynı dersten bir önceki yıl sorumlu olanlarda durum açıklanmamıştır. En azından ülke genelinde birlik sağlanması için açıklama yapılması gerekmektedir.
İlk dönem sonunda nakil gelen öğrencinin geldiği okul ile son okulu arasındaki seçmeli ders farkından kaynaklı durumlarda uygulamanın nasıl olacağı açık değildir.
Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri için alan seçimleri ile ilgili bir takvim ve uygulama belirlenmiş değil.
Kaldı ki sorumluluk sınavlarında aynı günde birkaç oturum yapılması gerektiği, birçok okulda yüzlerce öğrencinin aynı dersten sınava girdiği bilinmektedir. Sınav aralarında salonların/sıraların temizliği nasıl yapılacaktır? Okullarımızda yeterli yardımcı personel bulunmadığından bu noktada nasıl tedbirler alınacaktır? Yeterli temizlik malzemesi gönderilmiş midir? Öğrenciler sorumluluk sınavlarında maske kullanacaklarsa okullarda da yedek maske bulundurulacak mıdır?
Gibi birçok soru cevaba, birçok sorun ise çözüme muhtaçtır.
Kaldı ki sorumluluk sınavının yapılacağı haftanın hafta sonu aynı okullarda üniversite sınavları yapılacaktır. Bu kadar kısa sürede yeterli hazırlık yapılabilecek midir?
Tüm bunların açıklanması ya da çözüme ulaştırılması için bir haftalık süre olduğu bakanlıkça söylenebilir fakat okul idarelerinin sınav programı hazırlamaları, bu yıla ait ekstra sorunları çözebilmeleri için zamana ihtiyaçları vardır. Önce yol gösterilmeli, açıklama yapılmalı ki adım atılabilsin.
Hangi dersten kaç öğrencinin sınava gireceği, salon durumları (öğrenci sayısı vs… ) nasıl olacağı, bir günde yapılabilecek sınav sayısı, bir öğrencinin bir günde girebileceği maksimum sınav sayısı… belirlenmeden okul idarelerinin program yapmaları mümkün değildir. Bu soruların bir kısmının cevabı mevzuatta mevcuttur fakat bu yıl yaşanan durum çok farklı olduğundan farklı bir uygulama yapılacaksa açıklanmalıdır.
EĞİTİM-İŞ olarak uyarıyoruz;
1 milyon öğretmenin sınavlardaki görevleri ve mesleki çalışma dönemi,
1,7 milyon LGS sınavına girecek öğrenci,
Sorumluluk sınavlarına girecek yüzbinlerce öğrenci için,
Okullarda görevli yönetici ve diğer personel için,
hayati öneme sahip konularla ilgili; MEB’in bir an önce bir yol haritası belirlemesi gerekmektedir. Mesleki çalışmalar, LGS ve sorumluluk sınavları ile ilgili soru işaretleri giderilmelidir. Bu gidişat iyi değildir. Tedbir alınmaması halinde Covid-19 toplumsal bağışıklık yöntemi öğrenci, öğretmen, diğer eğitim çalışanları ve tüm bunların aileleri üzerinden uygulanması gibi kötü bir durumla karşı karşıya kalabiliriz.
MERKEZ YÖNETİM KURULU