Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Moderatörlüğünü Fas Ulusal Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Sekreter Yardımcısı Halid Essatte’nin yaptığı ve Arap Eğitim Örgütü Başkanı Jamal Housami, Fas Ulusal Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri Abdulilah Dahmane, Cezayir Eğitim ve Yetiştirme Çalışanları Sendikası Başkanı Sadek Dziri, Tunus İşçi Örgütü Genel Sekreteri Mohammed Lassaad Abid, Filistin İşçi konfederasyonu Temsilcisi Halid Mohammed el Mezyen’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan Ali Yalçın, Kovid-19 salgınının süregelen alışkanlıkları değiştirdiğini, fiziki mesafeyi korumanın, maske kullanmanın zorunlu, özellikle el temizliğinin olmazsa olmaz olduğu bir süreci yaşadıklarını ifade ederek, “Çalışanların önemli bir kısmı evden çalışmakta, öğrenciler ise uzaktan eğitim görmektedir. Bu süreçte eğitimin, öğretmenlerin ve meslek liselerinin önemi ve gerekliliği daha iyi anlaşılmıştır. Dezenfektan, koruyucu siperlik, maske, yerli solunum cihazı, N95 maske üreten makine gibi takdire şayan işlerle gündeme gelen meslek liselerimiz üzerine düşeni fazlasıyla yapmıştır. Bu okullarda görev yapan öğretmenlerimiz her türlü taltifi ve takdiri hak ediyor” dedi.
Uzaktan eğitime erişimde adaletin ne kadar sağlandığı tartışılmalıdır
Uzaktan eğitimin salgınla başlayan süreçte artık bir ihtiyaç hâline geldiğini kaydeden Yalçın, uzaktan eğitime erişimde adaletin ne kadar sağlandığının da tartışılması gerektiğini, sanal eğitim sınıfta yapılan eğitimin yerini tutamadığı için şimdi de eksikliklerin tamamlaması için telafi eğitimlerinin konuşulduğunu söyledi. Salgın sürecinin dayattığı yeni hayat tarzının da tartışılması gerektiğini dile getiren Yalçın, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğitimi, ekonomiyi, sosyal ve genel olarak hayatın her yönünü etkilemiş durumdadır ki daha önce normali yaşıyorduk, şimdi ise anormali yaşıyoruz, sonraki süreçte de yeni normalleri yaşamaya devam edeceğiz. Bütün ülkeleri etkisi altına alan bu salgın ülkelerdeki ekonomiden eğitime, çalışma hayatından sosyal hayata büyük değişiklikleri beraberinde getirmiştir. Artık ‘zarar etmeyen ülke yok, az zarar eden ülke var’ diyebilir ve az zarar eden ülkeleri sürecin sonunda birlikte göreceğiz.”
Çalışanların zarar görmemesi veya süreci az zararlarla atlatması için uğraşmalıyız, uğraşmaktayız
“Sendikalar olarak çalışanların bu süreçten zarar görmemesi veya süreci az zararla atlatması için uğraşmalıyız ve uğraşmaktayız” diyen Yalçın, “Salgın sonrası süreç için çalışmalarımıza ve hazırlıklarımıza hızlı bir şekilde devam etmekteyiz. Tecrübe ettiğimiz bu süreç bize yeni kazanımlar da sağladı; teşkilat eğitimleri, ani toplantılar gibi faaliyetlerin artık dijital ortamlarda yapılabileceğini ve bunun hem mali hem zaman tasarrufu sağladığını gösterdi. Video konferans, öğretmenlerin öğretim yönlerini ve tekniklerini artırmalarını sağladı, sonraki süreçlerde veli toplantılarının video konferans ile gerçekleştirilmesinin mümkün olabileceğini de gösterdi. Klasik eğitim anlayışında bir değişiklik olacaktır. Kodlama, yazılım eğitimi öne çıkacak ve meslek liselerinin önemi daha da artacaktır. Salgın sonrası sürece hazırlanmak için sendikalar olarak daha fazla toplantı yapmaya, istişarelerde bulunmaya devam etmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Ali Yalçın, dayanışarak, el birliği ederek çalışma hayatının, eğitimin ve çalışanların sorunlarına çözüm bulacaklarına inandığını sözlerine ekledi.
Dahmane: Bu istisnai durum yeni zorlukları beraberinde getirmiştir
Fas Ulusal Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Sekreteri Abdulilah Dahmane ise, salgının yaygınlaşmasıyla birlikte ülkelerin çeşitli önlemler aldığını belirterek, şunları söyledi: “İlk olarak, bulaşı hızının yavaşlatılması için okullar kapatılarak eğitime ara verilmiştir. Arap ülkeleri de dâhil olmak üzere nerede ise bütün ülkelerde eğitim ve öğretim yılını kurtarmak için ‘uzaktan eğitim’ uygulamaları başlamıştır. Ancak bu girişim, birçok ülkede eğitim sistemindeki sıkıntıları gözler önüne sermiştir. İnternet birçok ülkede yaygın olmasına rağmen halen bu ülkelerde uzaktan eğitim kültürü oluşmamıştır. Arap ülkelerinin bu konudaki tecrübeleri de çok cılız kalmıştır. Sonuç olarak, bu istisnai durum yeni zorlukları da beraberinde getirmiştir.”
Lütfen Adınızı Yazınız