Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Eğitim-Bir-Sen Samsun 1 No’lu Şube ve Genç Memur-Sen’in “Bir Bilenle Bilge Nesil” projesi kapsamında düzenlediği “Liseler Arası Okuma ve Kompozisyon Yarışması” ödül töreni, Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın, İl Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, Memur-Sen’e bağlı sendikaların başkan ve yönetim kurulları, üyeler, öğrenciler ve çok sayıda davetlinin katılımıyla yapıldı.
Bu projeler birer başlangıç
Programın açılışında konuşan Ali Yalçın, Cemil Meriç’in, “Her toplum bir kitaba dayanır ve o kitabın kapağını kapatmak sanıldığı kadar kolay değildir” sözünü hatırlatarak, şöyle devam etti: “Bu projede kitap tahlilleri yapıldı. Tahlil olmadan teklifler olmaz. Malumatfuruşluğun, hızın, sığlığın arttığı bu dünyada gençlerimiz bu proje ile okuduklarını derinlemesine tahlil etmenin yöntemlerini öğrendi. İnanıyoruz ki, bu proje bir başlangıç, geleceğe dair teklifler ortaya koymak için bir Besmele.”
Okumanın insanı dönüştüreceğini kaydeden Yalçın, “Ürettikleri her bir değersizliği ‘değer’ ambalajıyla pazarlayan çağımızın müfsitleri, ‘biz sadece ıslah ediciyiz’ diyorlar. Nuri Pakdil, ‘Kitap okumayan meydan okuyamaz’ der. Cüruf ile cevherin karıştığı bir çağda, cevherin değerini anlayacak sarraflar olabilmek gerek. Bu da bilgelikle mümkündür. Bilgelik, birikimin taşmasıdır. Taşma olması için birikim elde etmenin yolu hâlâ kitap okumaktan geçer” şeklinde konuştu.
Gençleri, “Ülkenin milli serveti” olarak tanımlayan Yalçın, “Ülkemiz, gücünü ne yer altı madenlerinden ne de emperyalist ülkeler gibi sömürgelerinden alır. Bizim en kıymetli hazinemiz, milli servetimiz, gençlerimizdir. Maalesef gençlerin medeniyet kodlarımız ile kavga ettiği günleri de gördü bu aziz vatan. Prof. Dr. Fuat Sezgin der ki, ‘İslam medeniyetinin büyüklüğünü kendi insanımıza anlatmak batılılara anlatmaktan daha zor.’ Sezgin’in serzenişi şuna: Bu topraklarda köküne küs bir nesil vardı. Batı karşısında aşağılık kompleksi olan, medeniyet kodlarını bilmeyen, geçmişi ile kavgalı bir nesildi bu. Fuat Sezgin, bu vasatta ülkesinden sürgün edildi adeta. Ama o ne yaptı? Ne ülkesinden ne inancından vazgeçti. Avrupa’da kürsü aldığı üniversitelerde araştırmaları ile şunu ortaya koydu: Avrupa, aydınlanmasını bile İslam medeniyetine borçluydu” ifadelerini kullandı.
Gençliğin ömrün ekin dönemi olduğunu dile getiren Yalçın, “Bir Bilenle Bilge Nesil projesiyle öğretmenlerimiz, çocuklarımızın zihinlerine, ufuklarına kıymetli tohumlar ekmiş oldular. Hasat döneminde gençlerimizin bu vatana kattıklarını beraber müşahede edeceğiz” diye konuştu.
Yıldız: Aydınlanma hareketi olarak Bir Bilenle Bilge Nesil projesini hayata geçirdik
Memur-Sen Samsun İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Hamdi Yıldız, Mehmet Akif İnan’ın bu hareketi, hem hak arayan hem de bir aydınlanma hareketi olarak gördüğünü belirterek, bu anlayışla Bir Bilenle Bilge Nesil projesini hayata geçirdiklerini söyledi.
Esen: Kitap, bilmeye ilişkin en kıymetli eylemdir
Samsun Millî Eğitim Müdürü Coşkun Esen, projenin aylar önce başladığını, o günden bu güne de çok yol katedildiğini, bu süreçte nitelikli bir okuma faaliyetinin gerçekleştirildiğini ifade ederek, insanın, doğumuyla bilmeye ihtiyaç duymaya başladığını, kitabın da bu bilmeye ilişkin en kıymetli eylem olduğunu vurguladı.
Aydın: Okumak, zihni diri tutar
Samsun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mahmut Aydın ise, son dönemde okuma alışkanlıklarının da bozulmaya başladığına dikkat çekerek, okuma eyleminin sıklıkla yapılması gerektiğini, bu şekilde de zihnin daima diri kalacağını ifade etti.