Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 3.388,32 TL olarak hesaplanmıştır. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 6.859,47 Lira olarak belirlendi. Sonuçlar, dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddinin bir önceki aya göre %0,23 oranında arttığını göstermektedir.
Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise bir önceki aya göre %0,06 oranında artmış ve 2.625,90 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2019 yılı Kasım ayında 2.503,94 Lira olarak tahmin edildi.
Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2019 verilerine göre günlük 50,155 Lira olduğu belirlendi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 1.504,65 oldu.
Kasım 2019 itibari ile ortalama 4.014,14 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %37,48’ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde 999,29 olarak belirlenen kira gideri ise Kasım 2019 ortalama maaşının %24,89’una denk geldi. Buna göre bir memur, ortalama maaşının %62,37’sini yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşının %37,63’ü kaldı.
Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2019 maaşından geriye yalnızca 1.510,52 TL kaldı.
KAHVECİ: MİLYONLARIN BEKLEDİĞİ DÜZENLEMELERİ İÇEREN “MEMUR PAKETİ” İÇİN ISRARCIYIZ
Konuyla ilgili açıklama yapan Genel Başkanımız Önder Kahveci, kamu çalışanlarının yaşadığı ekonomik sıkıntıya dikkat çekerek;
“Zorunlu harcamalarda yaşanan artış hız kesmeden devam ederken, ekonomide yaşadığımız tablo maaşların ne kadar yetersiz kaldığını bir kez daha gözler önüne serdi. Özellikle kış aylarında artan ısınma masrafları ve eğitim giderleri kamu çalışanlarının belini büktü. 2019 yılında resmi olarak eriyen maaşların telafisi sözde yetkili konfederasyonun umursamaz tavrı nedeniyle mümkün olmadı.
Hal böyleyken, 2020 yılı için verilmesi öngörülen %4+4 zammın yetersiz kaldığı ortadadır. Şu anda TBMM’de bütçe görüşmeleri yapılıyor. Biz yaptığımız eylemle de bu bütçenin kamu çalışanlarının idam fermanı olduğunu ifade etmiştik. Türkiye Kamu-Sen AR-GE Merkezi’nin yapmış olduğu araştırma bu söylemimizi doğrular niteliktedir.
Bu noktada, kamuda milyonların beklediği düzenlemeleri içeren “Memur Paketi” için ısrarlıyız. 3600 ek gösterge, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, yardımcı hizmetliler sınıfının sorunlarının çözülmesi, mülakatın kaldırılması, bütün ek ödemelerin emekli maaşında dikkate alınması gibi konular bu paket içerisinde değerlendirilerek kamu görevlilerinin nefes alınması sağlanmalıdır” dedi.