Fatih projesi, aradan geçen 10 yıla rağmen tamamlanamadı.

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

2010 yılında başlatılan ve 2014'de sonuçlanması öngörülen Fatih projesi, aradan geçen 10 yıla rağmen tamamlanamadı. Aynı proje kapsamında yaklaşık 1,5 milyon tablet dağıtıldı. Öğretmenlerden sene sonunda geri istenen tabletler öğrencilerden istenmeyince tabletler de öğrenciler ile birlikte mezun oldu, bir kısmı da satıldı. Şimdiye kadar yaklaşık 3.5 milyar lira harcanan FATİH projesinde amaç her öğrenciye tabletti ancak tüm öğrencilere tablet dağıtılamadığı gibi akıllı tahta-internet ağ altyapısı-internet erişimi ile ilgili yapılan yatırımlarda da sorunlar olduğu Sayıştay’ın raporlarında ortaya çıkmaktadır.

Sayıştay 2019 MEB raporuna göre yapılan yatırımların kullanımı için mutlak bir zorunluluk olan üç bileşeninde (etkileşimli tahta, internet ağ altyapısı ve internet erişiminin) birlikte bulunması hususuna yeterli özeni gösterilmediği ifade edilirken ‘Etkileşimli tahtası olup ağ altyapısı olmayan okul sayısı 6.059 iken ağ altyapısı olan fakat etkileşimli tahtası olmayan okul sayısı 1.498’dir. Bir diğer ifade ile ağ alt yapısı kurulan okulların %9,9’unda etkileşimli tahta bulunmamakta, etkileşimli tahta bulunan okulların %30,6’sında ağ altyapısı bulunmamaktadır. Toplam 7.557 okulda projenin bileşenlerinden sadece birkaçının yer alması sebebiyle sahip olunan donanım ve altyapı etkin ve verimli kullanılamamakta, bunlar için harcanan kaynak atıl duruma düşmektedir.’ denilmektedir.

Yatırım öngörüldüğü şekli ile gerçekleşseydi içerisinde bulunduğumuz uzaktan eğitim sürecinde yaşanan sorunlar yaşanmayacaktı. Ancak o zamanlarda da söylemiştik tekrar söyleyelim; Eğitimde sorunları çözmek istiyorsak yatırımı akıllı tahtalara, tabletlere değil öncelikle öğretmene, öğrenciye ve okullara yapmalıyız.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber