Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Aynı işi yapan insanlar aynı statüde istihdam edilir. Yasa koyucu bu garabete artık engel olmalıdır.
Farklı istihdam türlerine de tepki gösteren Geylan tüm öğretmenlerin sadece kadrolu olarak istihdam edilmesi gerektiğini kaydetti. "Öğretmenler odasında aynı işi yapan farklı statülerde istihdam edilen öğretmenleri görüyoruz" diyen Geylan, sözleşmeli ve ücretli öğretmenliğin sakıncalarını anlattı. Türk Eğitim-Sen'in geçtiğimiz yıl yaptığı araştırmaya göre ülkemizde 80 bin 583 ücretli öğretmen çalıştırıldığını söyleyen Geylan, "Öğretmen doğum iznine ya da vatani görevini yerine getirmeye gider, hastalanır uzun süre rapor alır, o zaman ücretli öğretmen görevlendirirsiniz. Ama 81 bin ücretli öğretmen görevlendiriyorsanız, o zaman siz ücretli öğretmenliği adeta bir asal istihdam modeli haline getirmişsiniz demektir. Üstelik bu arkadaşlarımız asgari ücretin altında maaş alıyor, köle gibi çalışıyor. Bu durum, öğretmenlik mesleğinin haysiyetine yakışmaz. Şunu da belirtelim; 81 bin ücretli öğretmenin sadece 37 bini eğitim fakültesi mezunu, 10 bin 837'si yüksek okul mezunudur. Dolayısıyla bu model hem öğretmenlik mesleğine hem de çocuklarımıza ihanettir. Sözleşmeli öğretmenlerimiz de birçok sorun yaşamaktadır. Öyle ki aldıkları ek ders ücreti dahi kadrolu öğretmenlerden farklıdır. Sözleşmeli öğretmenlik uygulamasıyla; devlet, kamu hizmetinin süreklilik arz eden işlerini de 4/B'lilerle görülür hale getirmiştir. Bunu kabul etmiyoruz. Sendikamızın talebi, 2011 ve 2013 yılında olduğu gibi yanlıştan bir kez daha dönülmesi ve tüm sözleşmelilerin kadroya alınmasıdır. Aynı işi yapan insanlar aynı statüde istihdam edilir." dedi.
Öğretmenlik Meslek Kanunu ivedilikle çıkarılmalıdır.
Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılması için imza kampanyası başlattıklarını da bildiren Geylan, bunun için ek bütçe gerektiğini, ancak ek bütçenin kanunun çıkarılmasına engel olmamasını istedi. "Her şeyden tasarruf edebilirsiniz ama eğitimden asla!" diyen Geylan, öğretmenlerin 657 Sayılı DMK'dan kaynaklanan haklarının baki kalması kaydıyla Öğretmenlik Meslek Kanunu'nun çıkarılması gerektiğini bildirerek, mutlaka ilave bütçe ayrılmasını talep etti.
Zaten planlanmış olan ek ders ücretleri öğretmenlere eksiksiz ödenmelidir.
Genel Başkan Geylan, pandemi döneminde 'ders şartı' olmaksızın öğretmenlerin ek derslerinin ödenmesini de istedi. Göreve yeni başlayan bir öğretmenin 4 bin 129 TL, 25 yıllık bir öğretmenin maaşı 5 bin 38 TL aldığına dikkat çeken Geylan bu rakamların yoksulluk sınırının altında kaldığını söyledi. Ek ders ücretlerinin öğretmenlerin temel giderlerini karşılaması noktasında önemli bir kalem olduğunu ifade eden Geylan, "Bakanlık bütçesine ilave bir yük getirmeyeceksiniz. Zaten haftalık ders çizelgeleri üzerinden belirlenmiş ve mevcut bütçeniz içerisinde ödenmesi planlanmış olan ek ders ücretleri öğretmenlere eksiksiz ödenmelidir." dedi.