Eğitim Sen: Rehber Öğretmenlere Yönelik Keyfi ve Hukuk Dışı Uygulamalar Kabul Edilemez!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Rehber öğretmen arkadaşımız, yasal çalışma saatlerinin dışında olan, mesleki görev tanımı içinde yer almayan ve izni alınmadan isteği dışında yapılan böyle bir görevlendirmeyi kabul etmemiştir. Rehber öğretmen arkadaşımız, Turgutlu Cumhuriyet Savcısı’nın talimatıyla, yapılan aramadan yaklaşık 45 dakika sonra polis zoruyla gece 01:00’de suçlu gibi emniyete götürülmüş, emniyette ifadesi alındıktan sonra hastaneye sağlık kontrolü için götürülmüş, sonrasında nezarete atılarak, geceyi nezarette geçirmiştir. Hiçbir hukuki dayanağı olmayan bir gerekçeyle gece yarısı bir öğretmenin gözaltına alınıp karakola götürülmesi ve geceyi nezarethanede geçirmesi kabul edilemez bir durumdur.

Rehber öğretmenler, mesai saatleri dışında, Adalet Bakanlığına bağlı kurumlarda hükümlüye rehberlik etmek ve çocukların ifadesinin alınması işlerinde resen görevlendirilmektedir. Ancak bu durum, Turgutlu’da yaşandığı gibi, savcılık makamının keyfi ve hukuk dışı kararlar vermesine de neden olabilmektedir. Bu görevlerin verileceği rehber öğretmen listesinin tarihe göre planlanması, izin, rapor vb. gibi nedenlerle uygun olmayan rehber öğretmenler olması halinde değişiklikler yapılması ve görev verilecek rehber öğretmen listesinin en az 15 gün önceden hazırlanarak ilgili kurumlara gönderilmesi gerekmektedir.

Rehber öğretmenlerin mesleki görev tanımları dışında olmasına rağmen, Turgutlu’da yaşandığı gibi, tamamen keyfi ve hukuk dışı tutumlarla gündeme gelen bu tür görevlendirmeler, Anayasa’nın angaryayı yasaklayan 18. Maddesine de aykırıdır. Rehber öğretmenlere, sosyal çalışmacılara ödenen ücretin ödenmemesi suçtur. Yapılması gereken yeteri kadar sosyal çalışmacının atmasının yapılması ve rehber öğretmenler için angarya anlamına gelen bu tür resen görevlendirmelere son verilmesidir. Eğitim Sen olarak bu konuda hem Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), hem de Hakim ve Savcılar Kurulu (HSK) nezdinde girişimlerde bulunacağımızın ve konunun takipçisi olacağımızın bilinmesini istiyor, meslektaşımıza geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak