Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulunun da tavsiyeleri ile eğitim-öğretime iki hafta ara vermişti.
16-22 Mart tarihlerini kapsayan haftada Nisan ayındaki ara tatilin öne alındığını açıklayarak bu hafta içerisinde öğretmenlerin görevlerinde olmaları ya da idari izinli olmaları halinde almaları gereken ücret yerine haftalık 15 saat ek ders ödenmişti.
İçinde bulunduğumuz 23-29 Mart haftasında ise idari izin nedeniyle gerek mevzuat gerekse toplu sözleşme nedeniyle öğretmenlerin almaları gereken ek ders ücretleri ödenecek.
Buna rağmen ücretli öğretmenler ücretsiz bırakılırken kadrolu öğretmenlerden hafta içi ve hafta sonu ayrımı söz konusu olmuş ve Halk Eğitim Merkezleri başta olmak üzere hafta sonu eğitim yapan Bilim Sanat Merkezleri ile öğrencilere Destekleme ve Yetiştirme Kursu veren ve bu dersleri hafta sonu veren öğretmenler mağdur olmuşlardır.
Öğretmenlerin ekonomik olarak zaten zor şartlarda geçimlerini sağladıkları bilinmekte ve çoğunluğu ek derslere bağlı olarak geçim sağlamakta iken covid-19 nedeniyle önümüzdeki haftalarda da eğitime ara verilmesi halinde mağduriyet yaşatılacağı bilgileri gelmektedir.
Bunun en temel yaklaşımının da tüm kursların iptal edilerek öğretim süreci sadece kurslardan oluşan halk eğitim merkezi öğretmenleri de dahil olmak üzere destekleme ve yetiştirme kursları ve İYEP dahil tüm öğretmenlerin mağdur edilmesi akla dahi getirilmemelidir.
Bu tür zor dönemlerde hükümetler ek gelirler açıklamakta iken 2020 bütçesinde gider kalemleri arasında yer alan kalemlerde kısmaya gitmek, taksiti, borcu, kirası… olan öğretmenleri mağdur etmek tek cümle ile krizi fırsata dönüştürmek olur ki bu psikolojik olarak zaten çöküntü yaşayan toplumuzda yeni yaralar açmak demek olur.
Bu tür bilgilerin teyide muhtaç olduğu açık olmakla birlikte Bakanlığın bir açıklama yapması elzemdir.
Eğitim-İş olarak bu vesileyle Bakanlığı ve Hükümeti uyarıyoruz:
Eğitim ve öğretimin devam ettiği süre içerisinde alınması gereken ekonomik haklarda kısıtlamaya gidilmemelidir. Bu nedenle ek ders, açık lise, destekleme ve yetiştirme kursları dahil tüm kurslar, İYEP ve diğer kalemlerde hak kayıpları oluşturulmamalı, hafta içi ya da hafta sonu ayrımı da ortadan kaldırılmalıdır. Bakan Ziya Selçuk’un açıkladığı ücretli öğretmenlere ilişkin mevzuat açığının kapatılması Cumhurbaşkanlığı yetkisinde olup bu sorun da çözülmelidir.
Ayrıca ek ders hesaplamalarının yapıldığı bu dönemde tüm İl Milli Eğitim Müdürlükleri uyarılarak Mart ayının son iki haftasına ilişkin ödemelerde çifte standart yaşanmaması sağlanmalı, gelecek haftadan (Nisan ayı ilk haftasından) itibaren alınacak eğitime ara verme kararlarında izlenecek yol ve yöntem konusunda yukarıdaki taleplerimiz de göz önüne alınarak açıklama yapılmalıdır.
MERKEZ YÖNETİM KURULU