Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Kolukısa: Tüm zorluklara rağmen Filistinli öğretmenlerin geleceği inşa edebileceğini gördük
Eğitim-Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Şükrü Kolukısa, sempozyumun açılışında yaptığı konuşmada, sözlerine, 450 bini aşkın üyeleri adına Filistinli öğretmenleri selamlayarak başladı.
Filistin’in içinde bulunduğu kuşatılmışlığı, yüksek nüfus yoğunluğunu, yüksek düzeyde yoksulluğu, enflasyon ve işsizlik oranlarını; Gazze’de yaşayanların, büyük ölçüde dışarıya bağlı olarak sürdürülen hayatlarını, eğitime verilen öneme ve adanmışlığa rağmen, zorlayıcı ekonomik ve sosyal şartların Filistin eğitim sistemini sekteye uğrattığını bildiklerini belirten Kolukısa, “Filistinli çocuklar için geliştirilen uzaktan eğitim sistemi bile yasa dışı ilan edilip yasaklanabilmektedir. Bu zorluklar ve yokluklar, Filistinlileri yeni bir eğitim modeli olan ve ‘popüler eğitim’ olarak adlandırılan evde eğitim sistemini geliştirmeye sevk etmiştir. Fakat İsrail bu eğitim sisteminin de suç potansiyeli taşıdığını iddia ederek evde eğitim uygulamalarına ağır para ve hapis cezaları uygulayabilmiştir. Filistinli kimliğinin oluşturulmasının önünü kapatarak ulus inşasını engelleme çalışmalarını; Filistin halkının köklerine ve tarihî mirasına atıf yapan ifadelerin yanı sıra, diline ve dinî değerlerine yönelik sansürlerin uygulandığına dair yorumları ciddiye alıyoruz. Abluka altına alınan Gazze Şeridi, İsrail saldırılarının en yoğun yaşandığı yer olması sebebiyle buradaki eğitim imkânlarının Batı Şeria’dakinden çok daha kötü olduğunu, okul binası sıkıntısından dolayı ikili eğitim yapıldığını, İsrail’in bombardımanlarına maruz kalmanın yarattığı travmaların yıkıcı sonuçlarını da biliyoruz. Bütün bu çok zorlu şartlara rağmen Filistinli öğretmenlerin her alanda başarılı olabileceğini, geleceği inşa edebileceğini gördük. Dünyanın en iyi öğretmen modelinin bu topraklarda olabileceğini Hanan Al Hroub hepimize gösterdi, bizi şuna inandırdı: ‘Biz dünyayı, geleceği değiştirebiliriz. Biz dünyadaki gerçek gücüz. Sadece öğretmenler, sadece biz öğretmenler yapabiliriz.’ Bu söylediklerine hayat verdi ve her türlü kuşatmaya, şiddete rağmen insanın tutsak edilemez akla, bilince, hayal gücüne sahip olduğunu tüm dünya gösterdi” dedi.
Filistinli öğretmenlerin gelişimine destek vermeye devam edeceğiz
Öğretmenlerin yapması gerekenin, fazla bilgi vermek yerine, öğrencilerin bilgiyi anlamlandırabilmesini, önemli önemsiz bilgiyi ayırt edebilmesini, bilgi parçalarından insan ve dünyaya dair gerçekçi bir yaklaşım elde edebilmesini sağlaması olacağını kaydeden Kolukısa, “Tarihin bütün dönemlerinde büyük medeniyetler, bilimsel keşifler şu dört sorunun cevabı üzerinden şekillenmiştir: İnsan nedir? Ben ne bilebilirim? Ben ne yapmalıyım? Ben ne umut edebilirim? İnsana ve eğitime dair bütün zamanları kuşatan şu temel yasayı bütün karar vericiler bilmeli ve ona göre davranmalıdır: ‘Hiçbir eğitim sistemi öğretmenlerinin kalitesini aşamaz ve hiçbir sistem ön saflardaki öğretmen temsilcileriyle diyalog kurulmadan başarılı olamaz.’ Ankara’da, Kudüs’te, Şam’da, Paris’te, nerede olursa olsun, öğretmeni yok sayan, ona hak ettiği değeri ve imkânı vermeyen ülkelerin geleceği de olmaz” ifadelerini kullandı.
Sendika olarak, Filistinli öğretmenlerin gelişimine destek vereceklerini dile getiren Kolukısa, hayatın tamamlayıcısının eğitim, eğitimin tamamlayıcısının ise öğretmen olduğunu vurgulayarak, Filistin’deki öğretmenlerin sorunlarının çözümü, mali ve sosyal haklarının geliştirilmesi, Filistin’de öğretmenlik mesleğinin değerinin ve itibarının artırılması, çeşitli kurum ve kuruluşların öğretmenlere yardımcı olması için bir çalıştay gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kolukısa, dünyanın çeşitli ülkelerinden 100’ün üzerinde farklı sendikayla eğitim iş birliği protokolü yaptıklarını hatırlatarak, Filistin Öğretmenler Birliği ile de bir protokol imzaladıklarını belirtti. Filistin’deki zorlu şartlarda eğitim faaliyetlerinin de güçleştiğine, çok sınırlı imkânlarla eğitimin sürdürülmeye çalışıldığına işaret eden Kolukısa, Filistin Öğretmenler Birliği ile imzaladıkları protokol çerçevesinde birçok proje gerçekleştirdiklerini, destek ve tecrübelerini paylaşmak üzere yeni projelere de imza atacaklarını sözlerine ekledi.
Salih: Türkiye’nin desteğini yanımızda hissettik
Filistin Eğitim Bakan Vekili Basri Salih, Filistin halkının işgal altında çok büyük zorluklarla karşı karşıya olduğunu ve bu zorlu şartlarda gelecek nesillerin yetiştirilmesi konusunda Filistinli öğretmenlerin üzerine çok büyük görevler düştüğünü söyledi. Türkiye’nin Filistin davasına verdiği desteği her zaman yanlarında hissettiklerini ifade eden Salih, Türk öğretmenlerin Filistinli meslektaşlarıyla buluşmasının çok özel bir anlam ifade ettiğini kaydetti.
Ebu Kişik: Türkiye’nin kalkınmasında öğretmenlerin rolü büyüktür
Kudüs Üniversitesi Rektörü İmad Ebu Kişik ise, Filistinli öğretmenlerle Eğitim-Bir-Sen yetkililerinin Kudüs Üniversitesi’nde böyle bir sempozyumda bir araya gelmelerinin büyük bir önem arz ettiğini belirtti. Türkiye’nin son yıllardaki sosyal, siyasal ve toplumsal kalkınmasına dikkat çeken Ebu Kişik, Filistin’in eğitim konusunda da Türkiye’den öğreneceği çok şey olduğunu dile getirdi. Ebu Kişik, öğretmenlerin Türkiye’nin kalkınmasında büyük bir rol oynadıklarını ve Filistin olarak da bu başarıdan istifade etmek istediklerini sözlerine ekledi.