Atanamayan Değil, Ataması Yapılmayan Öğretmenler!

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yakın gelecekte atama bekleyen öğretmen sayısı 1 milyonu aşacaktır. Bu durum öğretmen yetiştirmede ve istihdamında içine düştüğümüz trajedinin ilanıdır.
Ülkemizde “atanamayan değil, ataması yapılmayan” öğretmen ordusu vardır. Ülkemizde yaklaşık 80 bin ücretli öğretmenin ve yaklaşık 140 bin öğretmen ihtiyacının varlığına rağmen öğretmen atama kontenjanlarının yetersizliği “ataması yapılmayan öğretmenlerimize” büyük haksızlıktır. Atama bekleyen öğretmenlerimizi “atanamayan öğretmenler” diye nitelemek ise onlara yapılan büyük bir saygısızlıktır.

Uzun vadeli öğretmen ihtiyacı ve istihdamı planlamaları, ilgili kurumlar tarafından yerinde ve zamanında yapılmadığı için yakın gelecekte atama bekleyen öğretmen sayısı 1 milyonu aşacaktır. Bir kaç yıl içinde; şu an eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler, şu an herkese açık olan pedagojik formasyon eğitimlerini alan fen edebiyat ve ilahiyat fakültesi öğrencileri ile bu fakültelerden mezun olarak öğretmenlik alan bilgisi sınavına girecekler öğretmen adaylarının toplam sayısının 1 milyonu aşacak olması acı bir gerçektir.

Öğretmen ihtiyacı giderek azalırken, atama bekleyen öğretmen sayısının her geçen yıl giderek artması kaygı verici düzeye ulaşmıştır. İhtiyaç ve istihdam arasındaki uçurum yakın gelecekte toplumsal sorunları da beraberinde getirecektir. Hayatlarının baharında maddi ve manevi sıkıntılarla mücadele etmek zorunda kalan bu gençlerimizin birçoğu psikolojik bunalıma girmektedir ve bu sorun çözüme kavuşturulmaz ise yakın gelecekte  telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuracaktır.

Öğretmen atama konusunda yetkililerin "atanamayan öğretmenler başka mesleklere yönelsinler" şeklindeki beyanatları öğretmen yetiştirmede ve istihdamında içine düştüğümüz trajedinin ilanıdır. Zaman kaybetmeksizin bu sorunun çözümüne yönelik kısa ve uzun vadeli planlar yapılmalıdır. Velhasıl ataması yapılmayan öğretmenlerimiz kaderlerine terk edilemezler, edilmemelidirler...

Geleceğin teminatı çocuklarımız için geleceğin inşasını gerçekleştirecek genç beyinlerimizin önü açılmalıdır. Öğretmen yetiştiren fakültelerin kontenjanlarının azaltılması, ücretli öğretmenlik uygulamasına son verilmesi, emekliliği geldiği halde emekli olmayan öğretmenlerimiz için emeklilik şartlarının iyileştirilmesi ve 3600 ek göstergenin bir an önce verilmesi, öğretmen atama kontenjanlarının arttırılması kanayan bu yaraya dur diyecektir…

Eğitimde 2023 Vizyonu'nun tartışıldığı, konuşulduğu, şekillendirildiği şu günlerde; yüz binlerce atama bekleyen öğretmen varken ücretli öğretmenlik uygulamasının devam ettirilmesi ne eğitime, ne 2023'e, ne de vizyona yakışmaktadır! Öğretmene ihtiyaç varsa atama yapılmalıdır. Atama yapılıyor, ihtiyaç karşılanmıyorsa kontenjanlar arttırılmalıdır! Ama ücretli öğretmenlik diye bir şey kesinlikle olmamalıdır!
 
MAARİF-SEN

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak