Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Eğitim-Bir-Sen olarak, Millî Eğitim Bakanlığı’na başvurarak, ara tatil dönemlerinde gerçekleştirilen mesleki çalışmalar için ek ders ücreti ödenmesi noktasındaki hukuki belirsizliğin giderilmesi amacıyla yönetici ve öğretmenlerin ders ve ek ders saatlerine ilişkin kararın 6. maddesinin üçüncü fıkrasına, “Kasım ve Nisan aylarında yapılacak ara tatillerde” ibaresinin eklenmesini ya da bu dönemlerde gerçekleştirilecek mesleki çalışmalar karşılığı kararın 6. maddesinin üçüncü fıkrası çerçevesinde ek ders ücreti ödenmesi noktasında il millî eğitim müdürlüklerine genel bir yazının gönderilmesini talep ettik.
2019-2020 eğitim ve öğretim yılı çalışma takvimine göre bu yıl ilk defa başlanmak üzere 18.11.2019-22.11.2019 ve 6.4.2020-10.4.2020 tarihleri arası ara tatil dönemi olarak belirlenmiştir. Yine söz konusu ara tatil dönemlerinde öğretmenlerin izinli sayılmayarak kurumlarında mesleki çalışmalara katılacakları, mesleki çalışmaların sene başı ve sene sonu olarak uygulanmaya devam edilmesinin yanı sıra bunların bir kısmının ara tatillerde yapılmak üzere bakanlıkça tekrar düzenleneceği ifade edilmiştir.
Millî Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Kararın “Ek ders görevi” başlıklı 6. maddesinin üçüncü fıkrasında, “Öğretmenlere, ilgili mevzuatına göre öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları meslekle ilgili çalışma sürelerinde iki haftayı geçmemek üzere ve fiilen görev yapmaları kaydıyla haftada 15 saat ek ders ücreti ödenir” hükmü yer almaktadır. Maddenin lafzına bağlı kalındığında, öğretmenlerimize, sadece öğretim yılı başında ve sonunda yaptıkları mesleki çalışma süreleri karşılığı ek ders ücreti ödenmesi mümkün olup “öğretim yılı içinde konumlandırılan ara tatil dönemleri”nde gerçekleştirilen mesleki çalışmalar karşılığı ek ders ücreti ödenmesi konusunda hukuki belirsizlik söz konusudur.
Millî Eğitim Bakanlığı’nın, eğitim-öğretim yılı takvimi planlaması kapsamında her bir yarıyıl dönemi içinde birer haftalık ara tatil ilan etmesi ve bu sürelerde öğretmenler için tatil değil mesleki çalışma öngörülmesi karşısında, bahse konu ara tatil dönemler için eğitim-öğretim yılının başında ve sonundaki mesleki çalışma dönemlerine münhasır ücretin ödenmesi gerekmektedir.
Bu husustaki belirsizliğin giderilerek öğretmenlerimizin mağdur edilmemeleri için bakanlıkça ivedi bir düzenleme yapılmasını veya uygulama birliği ve bütünlüğü sağlanması adına taşra teşkilatına genel bir yazının gönderilmesini istedik.