Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Kuveyt Eğitim Çalışanları Sendikası ile ‘Eğitimde Özelleştirme ve Sendikaların Tutumu: Türkiye ve Kuveyt Örnekleri’ konulu çalıştay gerçekleştirdik. Genel Başkan Ali Yalçın, Genel Sekreter Latif Selvi, Genel Başkan Yardımcısı Ramazan Çakırcı, Şükrü Kolukısa, Atilla Olçum, Kuveyt Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Salih el-Azmi, yönetim kurulu üyeleri Nasır Şaşteri ve Fahad el-Harbi’nin katılımıyla yapılan çalıştayda, okul performanslarının artırılması hususunda son yıllarda çokça dile getirilen mefhumlardan biri olan özelleştirme ele alındı.
Yalçın: Eğitimde özelleştirme çabaları birçok ülkenin gündeminde
Genel Başkan Ali Yalçın, Türkiye’nin ve Kuveyt’in eğitim sektöründeki özelleştirme faaliyetlerinin ve bu faaliyetlere karşı sendikal tutumların konuşulduğu çalıştayda yaptığı konuşmada, eğitimde özelleştirmenin dünyanın hemen hemen her ülkesindeki eğitimcilerin ve sendikacıların tartıştığı konulardan biri olduğunu söyledi. Eğitimin, insana yatırım yapan ve çıktısı yine insan olan önemli bir hizmet olduğunu kaydeden Yalçın, “Devletin iyi eğitimli bireyler yetiştirmesi toplumun kalkınmasında belki de en önemli araçtır. Bireylerin iyi yetiştirilmesi ise eğitim sistemi içinde faaliyet gösteren okulların etkili performanslarına bağlıdır. Okul performanslarının artırılması hususunda son yıllarda çokça dile getirilen mefhumlardan biri de özelleştirmedir” dedi.
Türkiye’de özel okulların oranının yüzde 3 civarında olduğunu ifade eden Yalçın, özel eğitim kurumlarının sayısının fazla olmasını bir tehditten ziyade bir fırsat olarak gördüklerini, özel eğitim kurumlarında görev yapan eğitim çalışanlarının ücretlerinin iyileştirilmesi için mücadele verdiklerini vurguladı.
“Eğitim ve sağlık devletin sorumluluğundadır ve devlet her vatandaşının bu alanlarda hizmet almasını sağlamalıdır” diyen Yalçın, sendika olarak, devlet okullarındaki imkânların artırılmasının mücadelesini verdiklerini kaydetti.
İster kamuda ister özelde çalışsın, tüm eğitimciler emeğinin karşılığını almalıdır
Türkiye’de özel okul çalışanı eğitim çalışanlarının kamu sendikalarına üye olamadıklarını söyleyen Yalçın, özelden kamuya geçen çalışanların müktesep haklarının kaybolmaması için de mücadelelerini sürdürdüklerini, yetkili sendika olmanın bilinciyle sorunlarının çözümünde eğitim çalışanlarının yanında olmaya devam edeceklerini vurgulayarak, “İster kamuda ister özelde çalışsın, tüm eğitim çalışanları emeğinin karşılığını almalıdır” şeklinde konuştu.
Ali Yalçın, Eğitim-Bir-Sen olarak 100’den fazla ülke ile iş birliği hâlinde olduklarını ve başka ülkelerin tecrübelerine önem verdiklerini, farklı ülkelerin eğitim sendikalarıyla fikir alışverişinde bulunmanın sendikal mücadelede ortak zeminin daha da güçlenmesini sağlayacağını ve sendikalar arası dayanışmayı artıracağını sözlerine ekledi.
El-Azmi: Eğitimin ortak sorunlarına dikkat çekmeniz son derece yerindedir
Kuveyt Eğitim Çalışanları Sendikası Genel Başkanı Salih el-Azmi, Kuveyt Anayasası’nın 13. maddesine atıfta bulunarak, vatandaşların eğitim ve sağlık haklarının devletin garantisi altında olduğunu, sendika olarak eğitimin özelleştirilmesine karşı olduklarını belirtti. Eğitimin ülkesinin kalkınmasında temel olduğunu, devlet eliyle sağlanacak eğitimin özelleştirmeden çok daha gerekli olduğunu vurgulayan el-Azmi, eğitimde özelleştirmenin topluma hizmet etmeyeceğini dile getirdi.
Kuveyt’te özel okulların oranının yaklaşık yüzde 5 olduğunu ifade eden el-Azmi, ortaokuldan sonra devlet okullarından özel okullara geçişin mümkün olmadığını, özel okullardan devlete ise her kademede geçişin mümkün olduğunu söyledi. Kuveyt Eğitim Bakanlığı’nın özel okullara herhangi bir maddi destekte bulunmadığını, bu okulları hayır kurumlarının veya derneklerin finanse ettiğini dile getiren el-Azmi, bu tür okullarda görev yapan eğitimcilerin genelde diğer Arap ülkelerinden gelen öğretmenler olduğunu, bu öğretmenlerin maaşının genelde devlet okullarındaki eğitimcilere nazaran daha düşük olduğunun altını çizen el-Azmi, Kuveyt’teki özel eğitim kurumlarının sınav ve benzeri faaliyetlerinin bakanlık kontrolünde olduğunu belirtti. El-Azmi, “Eğitim-Bir-Sen’in bu tür etkinliklerle farklı ülkelerdeki eğitimin ortak sorunlarına dikkat çekmesi son derece yerindedir. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.