16. Başöğretmenlik Onur Ödülü Doğan CEYLAN’a

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

16. Başöğretmenlik Onur Ödülü Doğan CEYLAN’a
Yalnızca öğretmekle sınırlı olmayan, ‘yurttaş yetiştirme’ sorumluluğunu yüklenen öğretmenlik mesleğinde rehberimiz Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk'tür. Onun öğretisinden ve yolundan bir an bile ayrılmadan öğrenci yetiştiren, genç öğretmenlere de ilham veren eğitimcilerimize teşekkür etmek, onların tecrübelerini paylaşmak ve zihinlerimizi aydınlatmak için bir fırsat olarak gördüğümüz ödülümüzün 16.sını düzenleyecek olmaktan dolayı heyecanlıyız.
Başöğretmenlik Onur Ödülümüz her 24 Kasım’da yalnızca bir eğitimciye sunulmaktadır. Bu yıl ödülümüz, Mustafa Kemal Atatürk’ün izinde, mesleki başarılarıyla bize rol model olmuş, kendini eğitime ve eğitimcilere adamış Sayın Doğan CEYLAN’ a takdim edilecektir.
Öğretmen, müfettiş olan Sayın Doğan CEYLAN; meslek ahlakı ve ilham verici çalışmalarıyla eğitimcilere örnek olmuştur. Ödülümüz 21 Kasım 2020 Cumartesi Günü, Saat 14:00’te Sayın Doğan CEYLAN’ a takdim edilecektir.
 
Anadolu Eğitim Sendikası Eğitim ve Sosyal İşler Sekreterliği
 
DOĞAN CEYLAN KİMDİR?  ( https://youtu.be/QAx-TqScVyc )
1968 yılında Sivas ili Gemerek İlçesinin Sızır kasabasında Adıgüzel ve Zeynep çiftinin 5. çocukları olarak dünyaya gelmiştir. Aynı yıl babası Almanya’ya işçi olarak gitmiş 1974 yılında kesin dönüş yaparak kasabada ticaret ve çiftçilikle uğraşmıştır.
1975 yılında ilkokula başlamış, 1980 yılında Sızır Atatürk İlkokulunu bitirmiş, 1980 yılında Gemerek İmam Hatip Ortaokuluna başlamıştır. Hafta içinde babasının askerlik arkadaşının evinde kalıp, hafta sonları evine dönerek ortaokulunu bitirmiştir. Bu okul tarihinde takdirname hak eden ilk öğrenci olmuştur.
1983 yılında girdiği yatılı okul sınavlarını kazanarak Sivas İmam Hatip Lisesine kaydolmuş, 1987 yılında liseyi birmiş, üniversite sınavında % 1’lik dilime girmiştir.
İlk tercihine Uludağ Üniversitesi Eğitim Yüksekokulu Sınıf Öğretmenliği bölümünü yazarak buraya kaydolmuştur. 1989 yılında mezun olmuş, aynı yıl yeterlik sınavını kazanarak, Malatya’ya öğretmen olarak atanmıştır.
Malatya, İriağaç Köyü Elgit Mezrası BSİO ilk görev yeridir.  Müteakiben Merkez Bulgurlu Köyü ve Kampüs İlkokullarında çalışmıştır.
Vatani görevine Antalya ilinde başlamış, er öğretmen olarak tamamlamıştır.
1992 yılında İnönü Ün. Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bölümünü kazanmıştır.1996 yılında bu bölümü bitirmiş açılan İlköğretim Müfettiş Yrd. Sınavını kazanarak Ağrı iline atanmıştır.
Ağrı iline atanan aday öğretmenlerin yetiştirilmesinde etkin rol almıştır.  Bir öğretmenin ifadesiyle “aynı yaşlarda olmalarına rağmen kendilerine kol kanat gerip babalık yapan” bir insan olmuştur. 3 öğretim yılı bu ilde çalışmıştır. 1999 yılında Sivas’a atanmış, 2007 yılına kadar Sivas’ta çalışmıştır.  2007 yılında rotasyonla Kayseri iline atanmıştır.
2001-2003 yılları arasında Cumhuriyet Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Yönetim ve Çalışma Psikolojisi alanında yüksek lisansını tamamlamış, “Okul Yöneticilerinin Öğretmenleri Etkileme Tutumları” konulu tezi hazırlamıştır.
2004-2005 öğretim yılında Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sınıf Öğretmenliği bölümünde “İlk okuma ve Yazma Öğretimi” dersi vermiştir.
2008 yılında arkadaşlarıyla Müfettişler Derneğini kurmuştur. 5 yıl bu derneğin başkanlığını yapmıştır.
2009-2012 yılları arasında İstanbul’da görev yapmıştır. 2012 yılından itibaren Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğünde Maarif Müfettişi olarak görev yapmaktadır.
Birçok çalışması ile hem meslektaşlarına hem eğitim camiasına örnek olmuştur.
2006 yılında resmi olarak ilk kez e-rehberlik kavramını kullanmış, rehberliğini yaptığı öğretmen ve yöneticilerle sanal ortamda oluşturduğu gruplarda uzaktan rehberlik çalışmalarına başlamıştır.
Bakanlığa bu konuda bir proje önerisinde bulunmuştur. Zaman içinde birçok TV programına katılarak eğitim sorunlarını dile getirmiştir.
Eğitimle ilgili haberlerin çoğunda onun görüşlerine de yer verilmiş, onlarca gazete haberi ve köşe yazısındaki değerlendirmeleriyle eğitim camiasının sesi olmuştur.
2008 yılından beri köşe yazıları yazmaktadır. Köşe yazıları, egitimajansi, güncelegitim, türkiyeegitim, kamusaati, öğretmenlersitesi, ajanskamu, eğitimsitesi vb. 20’yi aşkın internet sitesinde yayınlamaktadır. Bu güne kadar 500’ün üzerinde yazı kaleme almıştır.
Bazı yazıları kamuoyunda çok ses getirmiştir. “Duygusuz Nesil” başlıklı yazısı altısı ulusal düzeyde olmak üzere birçok gazete yayınlanmış, Türkiye takvimine basılmış, sanatçılarca seslendirilmiş, bir çok yönetici tarafından konuşmalarında alıntı yapılmış; camilerde vaaz olarak okuyan imamlar, derste konu olarak işleyen öğretmenler olmuştur. Yazı 10 milyonun üzerinde insana ulaşmıştır.
“Çocukların Hayatını Çalmayın” başlıklı yazısı Anadolu Üniversitesi ders kitabına konulmuştur. Bir çok dergide bilimsel makaleleri ve röportajları yayınlamıştır.
-Özel Öğretim kurumlarının Eğitim Sistemimizdeki Yeri
-Müfettişlerin Rehberlik Görevleri (e-rehberlik ve mentörlük uygulamaları)
-Ortaöğretim Geçiş Sitemi Nasıl Olmalı?
gibi makalelerle eğitim sisteminin sorunlarını ele almıştır.
2015 yılında eğitimdeki örnek çalışmaların yaygınlaşmasını sağlamak amacıyla "Eğitimde İyi Örnekler" facebook grubunu kurmuştur.
Yıllar içinde okullarda gördüğü ve fotoğrafladığı örnek çalışmaları bu grupta paylaşmaya başlamıştır. 6 yıl içinde, öğretmen ve yöneticilerin katılımıyla grup üye sayısı 300 bine yaklaşmıştır.  Grup sadece ülkemizden değil yaklaşık 50 ülkedeki üyelerce de takip edilmektedir.  Bu grupta, bakanlığın bu güne kadar başaramadığı bir hedef gerçekleştirilmektedir. Edirne’den Hakkari’ye eğitimcilerin yapmış olduğu örnek çalışmalar  burada paylaşılarak ülke geneline yaygınlaştırılmaktadır. Bu grup öğretmenlerin mesleki gelişimi açısından da önemli bir yere sahiptir.
Doğan Ceylan, öğrenci velilerine yıllardır gönüllü seminerler vermektedir.
Aile eğitimini sürekli kılmak için 2015 yılında “HER EV BİR OKULDUR” sloganıyla Facebook Evde Eğitim sayfasını kurmuştur. Bu sayfa aracılığıyla, çocuk yetiştirme konusunda yıllardır ailelere rehberlik yapmaktadır. Sayfanın halen 150 bine yakın takipçisi vardır.  Sayfada çocuk yetiştirme konusunda kendi çektiği bilgilendirme videolarını, kendi yazdığı yazıları paylaşmakla birlikte, kendisine ait olmayan nitelikli yazı ve videoları da paylaşmaktadır. Bu yazı ve videolar sosyal medyada paylaşılmakta ve geniş kitlelere ulaşmaktadır. Evde Eğitim sayfasının aylık erişim sayısı bazı aylarda 5 milyonu geçmektedir. Bu sayfada hem eğitimle hem de öğretimle ilgili videolar paylaşmaktadır. Daha anlaşılır olması için oğlu Gökalp ile değişik derslere yönelik örnek konu anlatımları da yapmaktadır. Yine sayfada velilerin sorduğu soruları cevaplayarak onlara rehberlik yapmaktadır.
Sosyal medyadaki çalışmaları bununla kalmayıp, yönettiği diğer grup ve sayfaların toplam üye sayısı bir buçuk milyonu bulmaktadır.
Doğan Ceylan’ın bir dostu da bağlamadır, o derdini bazen de saz ile dile getirir.
sınıf Türkçe ders kitabındaki Şair Rıfkı Kaynar’ın “Güzel Türkçem” şiirini besteleyerek çocuklara armağan etmiştir.
Lise yıllarında ve üniversitede güreş sporu yapmış, üniversite folklor ekibinde oynamıştır. Üniversite korosunda 2 yıl bağlama çalmıştır.
Lise ekonomi dersi öğretim programı hazırlanması, Lise psikoloji dersi öğretim programı hazırlanması, mevzuatın sadeleştirilmesi, kul öncesi eğitimin yaygınlaştırılması, kullarda şiddetin önlenmesi, ilkokullarda proje görevlerinin kaldırılması, özel eğitim uygulamalarının geliştirilmesi gibi bir çok çalışma ve projede yer almıştır. Bir çok mevzuatın düzenlenmesine katkıda bulunmuştur. 
Yıllardır alanda tespit ettiği sorunları bakanlığa ileterek sorunların çözülmesi için çaba sarf etmektedir.
Yatılı okullarda koğuş sisteminden oda sistemine geçilmesi, okul aile birliklerine bağış kabul etme ve harcama yetkisi verilmesi gibi bir çok çalışma onun resmi yazılarıyla başlatılmıştır.
Aday öğretmen ve personelin yetiştirilmesinin yanı sıra; birinci sınıf öğretmenlerine “okuma-yazma öğretimi”, Okul yöneticilerine “muhakkiklik” ,valilik personel ve yöneticilerine “yönetim bilimi, kurum kültürü, iletişim" gibi konularda onlarca kurs/seminer vermiştir.
Doğan Ceylan aynı zamanda bir fotoğraf severdir. Anadolu’da teftiş için köylere giderken fotoğraf makinesini yanından eksik etmemiş, birçok fotoğraf çekmiştir.
24 Kasım 1989 yılında ilk kez öğrencileriyle buluşan Doğan CEYLAN, kendini mesleğine ve ülkesine adamış, tüm meslek hayatı boyunca ülkedeki her çocuğu kendi çocuğu gibi sevip önemsemiş, onların iyi birer insan olarak yetişmeleri için çaba sarf etmiştir. Meslek hayatının 32. yılına başlarken tükenmeyen enerjisiyle eğitim camiamıza ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.
 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber