Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
% 15 ARTIŞ BEKLEYEN MEMUR VE EMEKLİLERİNE OCAK AYINDA % 10,73 ARTIŞ.
BASK Genel Başkanı Bayram Zengin Aralık ayı enflasyon oranının açıklanması nedeniyle yaptığı basın açıklamasında; toplu sözleşme düzenine rağmen tarafların vurdumduymazlığı ve aldırmazlığı nedeniyle memur ve emeklilerini enflasyondan medet umar hale gelmelerinin utanç verici olduğunu söyledi.
2018 yılı ikinci altı aylık döneminde memur ve emeklilerinin enflasyon alacağının % 6,73 olduğunu belirten BASK Genel Başkanı Bayram ZENGİN, beklentinin enflasyon farkı ile birlikte % 15 artış olduğunu belirttiği basın açıklamasında şöyle dedi:
“TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre, Aralık ayı enflasyon oranı (TÜFE) % 0,40 düşüşle, 2018 yılı enflasyon oranı % 20,30 olarak gerçekleşmiştir.
MEMURLAR VE EMEKLİLERİ ENFLASYON KAYIPLARINI TELAFİ EDEMİYOR.
Memur ve emeklileri için 2018 yılı kayıp bir yıl olmuştur. % 3,5 artışa “rekor zam” diye böbürlenen sözde yetkili sendikaların imza attığı artış oranları her altı ayda bir enflasyonun yarısına denk gelmesi utanç ve ibret vericidir.
Yılın ikinci yarısı için (Temmuz-Aralık) memur ve emeklilerinin enflasyon alacağı, TÜİK’in tüm aritmetik oyunlarına karşı % 6,73’tür.
Hatırlanacak olursa, (-) 1,44 olarak açıklanan. Kasım ayı enflasyonu 2003 yılından beri, yani 16 yıldan beri ilk defa 2018 Kasım ayında (-) çıkmıştı. Ve şimdi Aralık enflasyonu 2003 yılından beri 4 kez (-) çıkmıştır.
Oranların istatistik oyunları ile daha aşağıya düşürülmesi kimseye yarar sağlamamaktadır.
Enflasyon oranlarını türlü oyunlarla düşük göstermek, çarşı-pazardaki el yakan fiyatları değiştirmemektedir.
MEMUR VE EMEKLİLERİNİN ARALIK AYI KAYIPLARI NE KADAR?
BASK/AR-GE Birimi tarafından yapılan araştırmaya göre; TÜİK’in açıkladığı Aralık ayı enflasyon oranına göre (aile ve çocuk yardımı hariç) bazı unvanlardaki memurların kayıpları özeti şudur:
12/1 derece ve kadrodaki bir hizmetlinin aylığının; Temmuz ayı aylığına göre Aralık ayındaki erime miktarı 191,49 TL’dir.
Aynı şekilde;
- 9/1 derece ve kadrodaki bir memurun aylığında Aralık ayındaki erime miktarı 205,21 TL’dir
- 7/1 derece ve kadrodaki bir öğretmenin aylığında Aralık ayındaki erime miktarı 232,72 TL’dir
- 8/3 derece ve kadrodaki bir pratisyen doktorun aylığında Aralık ayındaki erime miktarı 335,61 TL’dir
- 12/3 derece ve kadrodaki bir hemşirenin aylığında Aralık ayındaki erime miktarı 225,15 TL’dir
- 1/4 derece ve kadrodaki bir mühendisin (büro) aylığında Aralık ayındaki erime miktarı 356,48 TL’dir
Bu kayıplar memur ve emeklilerinin telafi edilemeyecek ve sineye çekilecek kayıplarıdır.
İşin utanç verici tarafı bu kayıpların toplu sözleşme düzenine rağmen olmasıdır.
Gelinen nokta itibariyle memur ve emeklileri enflasyondan, enflasyonun yüksekliğinden medet umar hale gelmişlerdir.
Büyümeden pay alamayan ve açlık sınırı ile yoksulluk sınırı arasındaki bir aylığa mahkum edilen memurlar, yetkili sendikaların başta üyeleri olmak üzere kamu görevlilerini peşkeş çekmeleri nedeniyle toplu sözleşme düzeninin kurbanları haline gelmiştir.
4688 sayılı Yasanın açık hükmüne rağmen 1 KURUŞLUK BİR İKRAMİYE BİLE ALAMAYAN MEMURLAR, geçici işçilikten kadroya geçen taşeron işçilerinin bile her yıl 4 taksit halinde aldığı 52 günlük ikramiyeye imrenir hale gelmişlerdir.
MEMUR VE EMEKLİ AYLIKLARINA % 15 ARTIŞ YAPILMALI.
Öte yandan yeniden değerleme oranı % 23,73 olarak açıklanmıştır. Tüm vergiler ve harçlar % 23,73 oranında artırılmıştır. Fırsattan istifade lojman kiraları da % 14 oranında artırılmıştır.
“2019 yılı enflasyon öngörüsü % 15,9’dur. Bunun en az % 10’luk bölümünün yılın ilk altı aylık döneminde gerçekleşmesi beklenmektedir. Bu durumda, 2018 yılı enflasyon alacağı ile birlikte Ocak ayında memur ve emeklilerinin aylıklarına yapılacak artış % 15’ten az olmamalıdır.
(H) CETVELİNDE YETKİLİ SENDİKA DESTEKLİ ALİ CENGİZ OYUNU
Toplu sözleşme ile belirlenmesi gerektiği halde yetkili sendikalarca iktidarın insafına terkedilen gündelik miktarları ile arazi tazminatları, 2019 yılında artırılmamış, 2018 yılı rakamları aynen korunmuştur. Tüm uyarılarımıza rağmen yetkili sendikaların bu duruma kayıtsız kalmalarına, kıllarının kıpırdamamasına anlam vermek mümkün değildir.
2019 yılında denetimlerin yeterince yapılmayacağı anlaşılmaktadır.
Bütçe Kanunu ile, fazla çalışma ücretinin % 8’lik artışla 1,97 TL’den 2,13 TL’ye çıkarılmış olması, yani fazla çalışmada saat ücretinin 2,13 TL olması ayrı bir ibret vesikasıdır.
Memur-Sen toplu sözleşmenin revize edilmesi ve 2018 kayıplarının karşılanması için asla talepte bulunmadı.
Kamuoyuna yönelik birkaç göstermelik basın açıklamasının dışında ne Sayın Cumhurbaşkanı, ne Hazine ve Maliye Bakanı ne de diğer bakanlarla yaptıkları görüşme ve çay sohbetlerinde talepte bulunmadılar ve konuyu dillendirmediler. Görüşme ve ziyaretlerde nelerin konuşulduğu kamuoyuna açıklanmalıdır.
Hükümetler, yetkili sendikaların çalışanlara örtülü ihanetini fırsata dönüştürmekten vazgeçmelidirler.
Unutulmamalıdır ki; hükumetlerin memurla barışmaktan başka şansı yoktur.
Memur ve emeklilerinin bu haklı feryadı duyulmalı ve gereği yerine getirilmelidir.
BASK BASIN BÜROSU