Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
2023-2024 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI SEMİNER ÇALIŞMASI
ÖĞRENME ÖĞRETME YAKLAŞIM VE STRATEJİLERİ TÜBİTAK ERASMUS ETWİNNİNG PROJELERİ
HAZIRLAYANLAR: 4. SINIF ZÜMRESİ
ÖĞRENME VE ÖĞRETME YAKLAŞIM VE STRATEJİLERİ SUNUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM ANLAMLI ÖĞRENME
Öğretmen merkezli bir stratejidir. Temel aldığı yöntem tümden gelimdir. Konu ile ilgili kavram, ilke ve genellemeler öğretmen tarafından organize edilip sunularak anlamlı öğrenme gerçekleştirilir. İçerik genelden özele doğru düzenlenir ve basamak basamak anlatılır. Eğer iyi düzenlenmişse kısa zamanda çok bilgi vermek için oldukça idealdir. Öğrencinin derse katılımı ancak soru cevaplarla mümkün olur. Öğrenci pasif dinleyici durumundadır. Bu da dersi sıkıcı hale getirebilir. Kavramların ve soyut konuların öğretimine uygundur. Konular işlenirken ardışıklık, bilinenden bilinmeyene ilkelerine uygun hareket edilir. Kalabalık sınıflar için uygundur. Dersin girişinde, özetlenmesinde, tekrarında kullanılır. Bununla birlikte üst düzey öğrenmeler için kullanılmaz. Ezber öğrenmeler gerçekleşir. Öğrencilerden dönüt almak zor olduğu için geri bildirimler zamanında yapılamaz.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM-ÖRNEK KURAL(BRUNER)
Merkezinde öğrenci vardır. Öğrenci örnekleri inceler, deney yapar, ilke, tanım ve genellemelere kendisi ulaşır. Tümevarım yöntemi kullanılır. Öğretmen gerektiğinde ipucu ve dönütler verir. Bu yaklaşımın en önemli özelliği öğrenme güdüsünü arttırmasıdır. Öğretmenin görevi sunmak değil, öğrencilere bilgileri buldurmaktır. Öğretmen derse merak uyandıracak bir problemle başlar ve çözümü bulmayı öğrencilere bırakır. Yaparak yaşayarak öğrenmeyi kullandığı için kalıcı öğrenmeyi sağlar. Üst düzey öğrenme becerilerini geliştirir. Kavrama ve üst düzey beceriler için uygundur. Bununla birlikte zaman alır, ön bilgiler olmazsa başarıya ulaşılmaz, karmaşık konularda istenen ilerleme görülemeyebilir, maliyetlidir, olgu öğretimine uygun değildir.
ARAŞTIRMA İNCELEME YOLUYLA ÖĞRETİM (J. DEWEY)
Öğrenci merkezli, öğrenci etkinliklerine dayalı problem çözme süreci olan, tümdengelim ve tümevarım yöntemlerinin birlikte kullanıldığı, üst düzey süreçlerin geliştirilmesinde en etkili olan stratejilerden biridir. Öğretmenin görevi gerçek hayatta karışılabilecek, merak uyandıracak, birden fazla çözümü olan bir problem sunmaktır. Öğrencilerde bilimsel problem çözme, yaratıcı, eleştirel gibi üst düzey düşünme becerisi, iletişim, sorumluluk alma, kaynaklara ulaşma becerisi kazandırır. Bununla birlikte maliyeti yüksek, zaman alan, kalabalık ve ön koşul öğrenmeleri eksik olan öğrencilerde uygulaması zor, her yaş ve hedefe uygun olmayan, öğretmenin sınıf yönetimini zorlaştıran bir stratejidir.
TAM ÖĞRENME STRATEJİSİ (BLOOM)
Öğrencinin hazırbulunuşluk seviyesine göre öğretim yapıldığında, öğrenciye ihtiyacı olan ek zaman ve nitelikli öğretme hizmeti sunulduğunda, her öğrencinin başarılı olacağını savunan bir yaklaşımdır. Bu yaklaşıma göre “Öğrenemeyen öğrenci yoktur, öğretemeyen öğretmen vardır. ”Çok süreçli, öğrencini öğrenme becerisini baz alan, bir yaklaşımdır. Küçük gruplar, birebir eğitim, program öğretimi, tekraralar, eğitsel oyunlar, bilgisayarlı öğretim gibi tamamlayıcı öğretim etkinlikleri ile kullanılır. Geri bildirim çok önemlidir ve sık sık kullanılır.
YAPILANDIRMACI ÖĞRENME YAKLAŞIMI
Öğrencinin aktif olduğu, deneyime bağlı anlam oluşturma sürecinin öğrenci tarafından oluşturulduğu, öznel bilginin önemli olduğu bir yaklaşımdır. Öğretmen açık uçlu sorular ve tartışmalar açarak yeni bakış açılarını geliştirmelerine ve önceki öğrenmeleri ile bağ kurmalarına rehberlik eder. Yapılandırmacı yaklaşımda sınıflar bilginin aktarıldığı yer olmaktan daha çok, sorgulama ve araştırmanın yapıldığı, problemlerin çözüldüğü yerlerdir. Ders planları esnek öğrenci ihtiyacına göre hedeflerin sıralanmış, konuların bölünmediği bütün olarak ele alındığı, bireysel farklılıklara önem verildiği, kavram öğretiminin esas alındığı, tematik öğrenme yaklaşımının kullanıldığı bir süreçtir. Yapılandırmacılık buluş yoluyla öğrenme yaklaşımının geliştirilmiş halidir.
PROJE TABANLI ÖĞRETİM YAKLAŞIMI
Öğrencilere bilimsel düşünmenin adımlarını öğretmeyi, ilgilendikleri bir konuda araştırma yapmayı, sonuçlarını rapor olarak düzenlemeyi ve sınıfta sunmaları üzerine geliştirilmiş bir yaklaşımlar. Öğrenciye bir araştırma konusu verilir. Sonucunda özgün, orijinal ve sentez düzeyinde ürünler ortaya koyarlar. Öğretmen sadece sürece rehberlik eder. Üst düzey beceriler, ekip becerileri, bilimsel düşünmeyi geliştirmek adına çok önemli bir yaklaşımdır.
BEYİN TEMELLİ ÖĞRENME
Bu yaklaşım gerçek problemlerin çözümüyle en iyi öğrenmenin olacağını ve öğrencinin öğrenme sürecine etkin katılımını savunur. Öğretmen rehber rolündedir. Yaparak yaşayarak öğrenme yöntemi ile ilerler. Öğrenmenin 5 duyu organına hitap etmesi üzerine kurulur.
HARMANLANMIŞ ÖĞRENME
Web destekli öğrenme ile sınıftaki öğrenmenin avantajlı ve güçlü yönlerinin birleştirilmesidir. Birden fazla paylaşım yolu kullanılır. Öğrenciler etkileşim kurmak istedikleri içerik türünü seçebilir. Sanal sınıflar, canlı görüşmeler, web seminerleri bilgisayar destekli eğitim modülleri gibi birçok bileşeni vardır.
YAŞAM BOYU ÖĞRENME YAKLAŞIMI
Yaşam boyu öğrenme örgün ve yaygın eğitimin birleştirilmesidir. Temel ilkesi amaçlı ve bilinçli olarak öğrenmeyi yaşam boyu sürdürmektir. Birey öğrenmeyi öğrenir. Öğrenme tesadüfi değil bilinçli ve isteyerek gerçekleşir.
İŞBİRLİKLİ ÖĞRENME YAKLAŞIMI
Rekabete son vermeyi, başarıya birlikte ulaşmayı hedefleyen bir yaklaşımdır. ”Hepimiz birimiz. birimiz hepimiz için “anlayışı hakimdir. Küçük gruplar halinde birebirinin öğrenmesine destek olarak çalışmayı amaçlar. Tüm üyeler sorumluluk paylaşır. Öğretmen yönlendiricidir. Grupları oluşturur ve süreci planlar. Bireyin başarısı grubun başarısına dönüşür. Bununla birlikte başarılı ve bireysel çalışmayı seven öğrencilerin başarısını düşürebilir. Tüm çalışma tek birinin üzerine kalabilir. Grup içinde değerlendirme zordur.
PROJELER
TÜBİTAK
TÜBİTAK projelerine başvurmadan önce ARBİS uygulamasında kayıt oluşturmanız gerekmektedir. ARBİS TÜBİTAK tarafından Türkiye’nin güncel araştırmacı veri tabanını oluşturmak için tasarlanıp geliştirilen web tabanlı bir uygulamadır. TÜBİTAK IN öğretmen desteklerine erişmek için www. tubitak. gov. tr adresinden destekler sistemine giriş yapılmalıdır. 4007 Bilim Şenlikleri destekleme programı içim sadece katılımcı olabilirsiniz. 4004 Doğa Eğitimi ve Bilim Okulları, 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarları Destekleme Programı, 4008 Özel Gereksinimli Bireylere Yönelik Kapsayıcı Toplum uygulamaları öğretmenlerin başvurabileceği programlardır. Her programın detayı verilmiştir. Öğretmenlerimiz öğrencilerini yarışmalara yönlendirebilir. Her bir yarışma için çağrı duyuruları incelenebilir.
AVRUPA BİRLİĞİ (ERASMUS+ eTWİNNİNG)
Ülkemizde Ulusal Ajans tarafından yürütülen projelerdir. Bu projeler ile yurt dışında eğitim alabilir yada yurt dışından gelen öğrencilere eğitim verebilirsiniz . Öncelikle şunu bilmemiz gerekir. Bu projeler şahıs olarak değil, kurum olarak katılılan projeleridir. Projeler ortaklıklarla yürütülür. Okul eğitimi alanında okul eğitimi alanında işbirliği orataklıkları olan Erasmus+ KA220 ilginizi çekebilir. Öncelikle bireysel kayıt oluşturulmalı ardından kurumsal kayıt olan OID numarası alınması gerekir. Bu E ile başlayan 8 rakamdan oluşan bir koddur. Tüm başvurularda bu kod kullanılır. Erasmus süreci ciddi çalışma gerektiren çok kapsamlı bir süreçtir. Bu bilgileri hepsine www. ua. gov. tr adresinden ulaşabilir, daha önce yapılmış projeleri inceleyebilirsiniz. Proje hazırlamadan önce bu alanda eğitimler alabilir, çalışma gruplarına katılabilir, daha önce bu projeleri hazırlamış olan okullarda destek alabilirisiniz. Yine Erasmus+ gibi yurt dışına gitme imkanı olmasa da yurt dışındaki öğretmen ve öğrencilerle buluşup ortak çalışmalar sürdürebileceğiniz diğer bir platform eTwinning ‘dir. Bu platform’a ESEP üzerinden ulaşabilirsiniz. Yine öncelikle bir kaydınız olması gerekir. eTwinning proje yapmanın en kolay yollarından birisidir. Burada da kendiniz bir proje yapabilir ve ortaklar alabildiğiniz gibi bir projeye ortak olabilirsiniz. Yine bu projeler içinde çalışma gruplarına dahil olmak sistemi anlamanız açısından faydalı olacaktır. Hangi platform da proje yapmak isterseniz isteyin bunun ciddi bir çalışma ve mutlak bir işbirliği gerektirdiğini unutmayın. Zaten projelerin amacı birlikte işbirliğiyle öğrenmektir.