Göğüsteki Kist Patlar mı?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Göğüste veya farklı bir yerde çıkan kistler, kendiliğinden patlar mı? Vücutta çıkan kistler patlarsa ne olur? Vücutta çıkan kistler patlarsa eğer, ne olur?
 

Epidermoid kistler yavaş büyürler ve genellikle ağrısızdırlar, bu nedenle nadiren sorunlara neden olurlar veya tedaviye ihtiyaç duyarlar. Görünümü sizi rahatsız ediyorsa veya ağrılıysa, yırtılmışsa veya enfeksiyon kapmışsa bir kistin doktor tarafından alınmasını tercih edebilirsiniz.

Birçok kişi epidermoid kistleri sebase kist olarak adlandırır, ancak bunlar farklıdır. Gerçek sebase kistler daha az yaygındır. Saçı ve cildi kayganlaştıran yağlı madde salgılayan bezlerden (yağ bezleri) kaynaklanırlar.

İçi sıvı dolu kesecikler olan kistler, memedeki süt kanalı bezlerindeki genişlemeler sonucunda oluşuyor. Her 14 kadından birinde ve sıklıkla 40-49 yaş arasında görülüyor. Genel olarak memedeki kitlelerin yüzde 25’ini oluşturuyor. Kistlerin beşte biri 1 cm'den büyük ve yarısı da birden fazla oluyor. Süt emziren annelerde galaktosel denen içi sütle dolu kistler görülebiliyor.

Basit kistlerin yarısından çoğu ilk yıl kaybolurken, yüzde 12’si ise 5 yıl sonra hala görülebiliyor. Basit kistler düzgün ince cidarlı, kompleks kistler ise içinde solid (katı) kısımlar içeren, bölmeli, sıvı içeriği yoğun görünümlü, cidarı düzgün olmayan kistlerdir. USG/MMG’deki ele gelmeyen basit kistler ağrı vb. herhangi bir belirti vermiyorsa takip gerektirmiyor.


Bir kist patlayarak açılır mı?
Patlayarak açılan bir kist (yırtılma) pelvis içinde şiddetli ağrıya ve kanamaya neden olabilir. Kist ne kadar büyükse, yırtılma riski o kadar fazladır. 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber