Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sürekli olarak TV’ye yakın oturması veya bir kitabı gözlerine çok yakın tutması
Televizyona çok yakın oturmanın gözleri bozacağı bir efsane olsa da, bu alışkanlık bir göz probleminin işareti olabilir. Çocuğunuz televizyondaki görüntüleri net bir şekilde göremiyorsa veya kitabı çok yakın tutmadan okuyamıyorsa, miyop (uzağı göremeyen) olduğu anlamına gelebilir.
Sık sık gözlerini ovalaması
Evet, çocuklar sıkıldıklarında veya yorgun olduklarında gözlerini ovalayabilir. Ancak, çocuğunuz bir şeye konsantre olmaya çalışırken veya aktifken gözlerini ovalıyorsa, göz sorunu olduğu anlamına gelebilir.
Okurken okuduğu bölümü kaybetmesi
Çocuklar okumayı öğrenip kelimeleri çıkardıklarında, okudukları kelimeleri izlemek için genellikle parmaklarını kullanırlar. Ancak bir süre sonra parmaklarını kullanmadan okumaya başlarlar. Okumayı öğrendikten uzun bir süre sonra çocuğunuz hala parmağını kullanıyorsa, parmağını kullanmadan sesli okumayı denemesini isteyin. Eğer sorun yaşıyorsa, görme sorunu olabilir.
Işığa karşı aşırı hassasiyet
Çocuğunuzun gözleri iç aydınlatma, güneş ışığı veya kamera flaşlarına karşı hassas mı? Fotofobili veya ışığa aşırı duyarlılığı olan çocuklar baş ağrısı ve mide bulantısı yaşayabilirler. Işık hassasiyeti, birkaç göz sorununun belirtisi olabilir.
TV izlerken veya okurken bir gözünü kapatması
Bir masa, bilgisayar veya kitaba konsantre olmak için bir gözü kapatmak, yakınsama yetersizliği olarak adlandırılan bir göz sorununun belirtisi olabilir.
Okulda düşük notlar alması
Çocuğunuz, görüşünün zayıf olması nedeniyle öğretmenin tahtaya ne yazdığını görmekte zorlanıyorsa, size söylemeyebilir. Sonuç olarak, sınavlarından düşük notlar alabilir. Çocuğunuz notlarını yükseltmek için çaba sarf ediyor ancak herhangi bir gelişme göstermiyorsa, ona tam bir göz muayenesi yaptırın. Çözüm gözlük veya lens olabilir!
Gözlerinin acıdığı gerekçesiyle bilgisayar kullanmaktan kaçınması
Dijital göz yorgunluğu, bilgisayar veya diğer dijital cihazları sıkça kullanan çocukları arasında yaygındır. Çocuğunuzun, dijital bir cihaz kullanırken 20 saniye boyunca en az 6 metre uzaklıkta bir şeye bakması için her 20 dakika bir ara vermesini sağlayın. Göz rahatsızlığı devam ederse, onu bir göz doktoruna götürün.
Sınıf tahtasını daha iyi görmek için başını eğmesi
Öğretmenlerin, tahtayı görmek için kafalarını eğmek zorunda kalan öğrencileri tespit etmesi ve ailelerine bildirmesi gerekir. Ayrıca göz muayenesi yapılana kadar, daha kolay görebilmesi için çocuğun tahtaya daha yakın oturması sağlanabilir.