Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Elbette ekran saatinin sınırlarını belirlemek, söylemesi kolay ama yapması zor bir şey. Ancak araştırmalar önerdiğine göre gece vakti, çocukların elektronik cihazları kullanmaları için özellikle zararlı bir zaman dilimi olabilir. Uyku saatine yakın zamanlarda teknoloji kullanımına yönelik çeşitli kurallar getirmek, başlangıç için iyi bir adım olabilir.
İşte çocuklarınızın cep telefonlarının yanında uyumalarına izin vermemeniz için beş bilimsel sebep:
1. Eğer çocuklar uyku saatinden az önce telefonlarını kullanırlarsa uyumaları daha uzun sürer.
2015 yılında, yaşları 16-19 arasında değişen yaklaşık 10,000 ergen üzerinde yapılan bir çalışma, uyku saatinden bir saat önce telefonlarını kullananların uykuya dalmada daha fazla zorlandığını ortaya çıkardı. Uykuya dalmaları, yüzde 13-52 oranında 60 dakikadan daha uzun zaman alıyordu. Doktorlar normalde insanların uykuya dalmasının sadece 15 ila 20 dakika alması gerektiğini söylüyor.
2. Uyku sürelerinin kısalma ihtimalleri daha fazla olur.
Uyku saatinden bir saat önce cep telefonlarını kullanan ergenler, kullanmayan akranlarına göre yüzde 35 ile 53 oranında uyku sürelerinden bir gecede iki ya da daha fazla saat kaybediyorlardı. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi, okul çağındaki çocukların gecede 10 saat uyku uyumalarını öneriyor. Ulusal Uyku Vakfı’na göre uykudan birkaç saat kaybetme ile bağlantılı riskler şunları içeriyor: Davranışsal problemler, öğrenme ve okul performansında bozulma, duygusal sorunlar ve obezite.
3. Çocuklar için telefonların yanında uyumak televizyonun başında uyumaktan daha kötü kabul ediliyor. (Evet, gerçekten.)
2048 tane dördüncü ve altıncı sınıf öğrencisi üzerinde yapılan bir çalışma, küçük elektronik aletlerinin yanında uyuyanların 20.6 dakika daha az uyuduğunu bildirdiğini söylüyor. Bu aynı zamanda yetersiz dinlenme ve uyku ile de ilişkili. Televizyon karşısında uyuyan çocuklar ise uykularından 18 dakika kaybettiler. Başa baş gidiyorlar, ancak yine de akıllı telefonlar daha suçlu gibi görünüyor.
4. Akıllı telefonları yatak odasında tutmak, çocukların uyanık kalmasını ve gece boyunca mesajlaşmalarını teşvik ediyor.
2010 yılında yapılan bir çalışmaya göre cep telefonlarını ulaşılabilir bir yerde tutmak – yatağın yanındaki bir şifonyer ya da komodinin üstünde – çocukları neredeyse dört saat kadar uyanık tutabiliyor. Yaşları 8-22 arasında değişen çocuklar üzerinde yapılan bir ankete göre bu çocuklar uyumadan önce bir gecede ortalama 34 mesaj ve e-mail gönderdiler. Aynı zamanda araştırmacılar geceleri mesajlaşan çocukların yarısının DEHB, kaygı, depresyon, duygudurum ve bilişsel sorunlar ve öğrenme güçlüğü yaşadığını ortaya çıkardı.
5. Cihazlarını sosyalleşmek için değil okumak için kullanıyor olsalar bile bir tabletin ya da telefonun ekran ışığı uykuyu bozabiliyor.
2014 yılında yapılan bir araştırma, uykudan önce ekrandan okuyanların basılı bir kitaptan okuyanlara kıyasla daha az melatonin (uyumamızı sağlayan hormon) salgıladığını buldu. Bu insanlar REM uykusuna neredeyse bütün gece boyunca ulaşamayabiliyorlar ve uykuya dalmaları çok daha uzun sürüyor. Kindle, e-kitap okuyucu, iPad ve akıllı telefon okuma uygulamaları çocukların okumaları için uygun bir yol olabilir ama bir bedeli de beraberlerinde getiriyorlar.
Peki ne yapabilirsiniz?
Çocuklar elektronik cihazlarından ayrı bırakılmaya bayılmazlar, ama eğer uyku kalitelerinden endişe duyuyorsanız yapabileceğiniz bazı şeyler var. İşte, oldukça değerli olan gece saatlerinde ekranı azaltmak için birkaç öneri:
Uyku saatinden iki saat önce telefonları ortadan kaldırın.
Sabahları onları uyandırmak için cep telefonlarına güvenmek yerine yataklarının yanındaki komodinin üzerine bir çalar saat koyun.
Geceleri okumak için çocuklarınızı heyecanlandıracak basılı kitap stoğunuzu artırın.
Cep telefonlarını yatak odalarının dışında şarj edin. Böylece bildirimler geldiğinde telefonları yanı başlarında hemen ulaşabilecekleri bir yerde olmasın.
Bu yazı Beşsekiz Ortaokulları tarafından desteklenmektedir.
Kaynak: http://www.huffingtonpost.com/entry/5-reasons-kids-shouldnt-sleep-near-their-devices_55b24b75e4b0a13f9d183404?cbaz6w29=&ncid=tweetlnkushpmg00000067