Bipolar Bozukluk Nedir ve Belirtileri Nelerdir ?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

BİPOLAR BOZUKLUK NEDİR?

Son yıllarda bireylerde en sık görülen hastalık türleri psikolojik hastalıklardır. Bu psikolojik hastalıkların bazıları çok yaygın bazıları da daha az görülmektedir. Bunlardan biri de bipolar bozukluk hastalığıdır. Bipolar bozukluk görüme oranı ülkemizde ve diğer ülkelerde çok fazladır. Bipolar bozukluk tedavi edilmediği sürece hastayı intihara kadar yöneltebilmektedir. Bipolar bozukluk hastalığında bireyin aniden ruh halinin değişmesi söz konusudur. Normal bir ruh hali içerisinde iken birden ruh hali değişerek öfkelenme ya da ağlama gibi refleksler oluşabilir. Hastalığın belirtilerinden dolayı da teşhisi zor olmaktadır. Kişi de oluşan bu ani hareket değişimleri bireyin yaşam kalitesini ve çevresi ile ilişkililerini de olumsuz etkilemektedir. Bipolar bozukluk hastalığında belirtiler ani sinir yükselmesi ve aniden sakinleşme şeklinde olmaktadır. Belirtileri normal bir depresyon sürecinde ki belirtiler ile benzediğinden bazen teşhis yanlış olarak da konulabilmektedir.

BİPOLAR BOZUKLUK BELİRTİLERİ NELERDİR?

Bipolar bozukluk dönemi Mani dönemi ve bipolar depresyon dönemi olarak 2 sınıfa ayrılmaktadır. Bu her iki evrede belirtiler farklılık göstermektedir.

Mani dönemi: Bu dönemde belirtiler aşırı görülmemektedir. Birey daha sakin olsa da zaman zaman ataklar görülmektedir. Çok fazla konuşma, her ilgi alanında aşırı abartı davranışlar görünür. Aşırı yemek yeme, sürekli alışveriş yapma isteği gibi belirtileri vardır. Bu belirtiler normal düzeyin üzerinde bireyde görülmektedir. Bu duygulara hakim olmakta birey sorun yaşamaktadır.

Bipolar Depresyon Dönemi: Bu dönem belirtilerin normalin üzerinde olduğu tepkilerin daha yüksek olduğu dönemdir. Aşırı depresyon hali ve ani tepkiler görülmektedir. Birey ya hiç uyumaz ya da uykuya olan ilgi aşırı artmaktadır. Sürekli üzüntü ve yalnızlık duygusu bu dönemde yoğun olarak yaşanmaktadır. Buna bağlı olarak da birey de intihar düşüncesi bu dönemde oluşmaya başlamaktadır. Birey konudan bağımsız olarak birden ani tepkiler verebilir. Birden yerli yersiz gülme, ağlama ya da aşırı sinir hali görülebilir.

BİPOLAR BOZUKLUK KİMLERDE GÖRÜLEBİLİR VE NEDENLERİ NELERDİR?

Bipolar bozukluk ergenlik çağına giren bireylerde görülme oranı daha fazladır. Ortalama 15 ve 26 yaş arasında daha yaygın görülmektedir. Yaşlı bireylerde görülme oranı daha azdır. Kadınlara oranla erkekler de daha sık görülmektedir. Bipolar bozukluk nedenleri kesin olarak belirlenememiştir. Ancak uzmanlar tarafından öne sürülen bir takım nedenler vardır. Bunlardan en önemlisi hastalığın genetik nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmasıdır.

BİPOLAR BOZUKLUK TEDAVİ SÜRECİ

Psikolojik hastalıklar genel olarak uzman doktor tarafından verilen ilaçlar ile tedavi altına alınmaktadır. Tedavi sürecinde ilaçların etki göstermemesi ve doktorun da onayı ile bireyin hastaneye yatırılması gerekebilir. İlaç tedavisi hastalığın tam anlamı ile iyileşmesini sağlamayabilir. Bipolar bozukluk hastalığında hastaya aile ve toplumun da yardımı gerekmektedir. İlaç tedavisi ile psikoterapi uygulanması da gerekebilir. Bu terapiler hastanın psikolojik olarak rahatlamasını ve intihar, ölüm gibi düşüncelerden uzaklaşmasını sağlamaya yönelik olarak yapılmaktadır. Bipolar bozukluk mutlaka tedavi altına alınması gereken bir hastalıktır. Tedavi altına alınmadığı sürece bireyin yaşam kalitesini düşürmektedir. Ayrıca intihar gibi kötü sonuçlara yol açabilmektedir. Bipolar bozukluk hastalığı bazen tamamen iyileşme göstermese de bireyde ki atakların azalması sağlanabilmektedir. Bu durumda da birey normal yaşamını sürdürebilmektedir. Her psikolojik hastalık da olduğu gibi bipolar bozuklukta da bireyin iradesi ve hasta olduğunu kabullenerek iyileşme için tedaviyi kabul etmesi de önemlidir. Bu duygunun hastaya hissettirilmesi de aile ve doktorun yardımı ile yapılabilmektedir.

BİPOLAR BOZUKLUĞA TOPLUMUN BAKIŞ AÇISI

Toplum olarak psikolojik hastalara gene bir ön yargı bulunmaktadır. Bu da hastaların iyileşmesine ve topluma karışmasına engel olmaktadır. Psikolojik hastalıklar bireyin elinde olmadan beyin yapısı üzerinde oluşan bir takım bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Her bireyin de bu hastalıkları geçirme ihtimali vardır. Toplum olarak genelde saldırgan ve çevresine zarar veren bireyler olarak nitelendirildikleri için içe kapanma daha da artmaktadır. Bu da intihar girişimlerinin artmasına neden olmaktadır. Toplumun bilinçlendirilmesi gerekmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber