Ağzınızdaki Kötü Tadın Size Anlatmaya Çalıştığı 9 Sağlık Sorunu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Ağzınızda kötü bir tat, zararsız bir şeyin veya ciddi bir şeyin belirtisi olabilir. Acı, ekşi, metalik veya tatlı bir tat olsun, bunun arkasındaki nedenler çok sayıda olabilir. Bu nedenle, son günlerde ne yediğinizi, nasıl hissettiğinizi gözden geçirmek ve hatta bazen ailenizin tıbbi geçmişini öğrenmek iyi bir fikirdir.

1. Bir maya enfeksiyonunuz olabilir.
Aynı zamanda oral pamukçuk olarak da adlandırılır ve ağzı etkiler , boğazda ve dilde beyaz lekeler oluşturur . Enfeksiyon, doğal olarak ağzınızda yaşayan ve bağışıklık sisteminiz tarafından kontrol edilen Candida Albicans adlı bir bakteriden kaynaklanır  . Bununla birlikte, bağışıklık sisteminiz zayıflarsa, bu bakteri hızla çoğalarak enfeksiyona neden olabilir. Boğazınızdaki beyaz parçalar dışında, bunun başka bir belirtisi de ağzınızda tuhaf bir tattır .

2. Hamile olabilirsiniz.

Mide bulantısı ve yorgunluğun yanı sıra, hamile kadınların büyük bir bölümü  ağızlarında metalik bir tattan şikayetçi. Bu , vücudunuzun yeni hayat yaratırken yaşadığı hormonal değişiklikler nedeniyle olur . Hormonlar koku ve tat alma duyunuzu etkileyerek, eski favori parfümünüzden nefret etmenize ve Brüksel lahanası için acı çekmenize neden olabilir. Ancak endişelenmeyin, bu genellikle üçüncü trimesterde geçer.

3. Daha fazla çinkoya ihtiyacınız olabilir.

Düşük çinko içeren bir diyet yiyorsanız, vücudunuz uygun miktarda çinko emmiyorsa veya çinko eksikliğiniz varsa, ağzınızda tuhaf bir tat hissedebilirsiniz ve bilim adamları hala nedenini anlamaya çalışıyor. Bu çalışmadan sonra , çinkonun , tat tomurcuklarını kontrol eden bir protein türü olan gustin düzeylerini yükselttiğine  inanıyorlar .

4. Grip veya normal soğuk algınlığı nedeniyle olabilir.

Grip veya soğuk algınlığı eşliğinde dilinizde acı bir tat varsa  endişelenmeyin, bu tamamen normaldir. Her ikisi de ortak enfeksiyonlar göre ve,  s Bilim adamları , bunlar yapmak bağışıklık sistem uyarı ve hazır protein üretimi ile onları defetmek için. Bu devam ederken ağzınızda acı tatlı bir tat bırakabilir. Ayrıca, enfeksiyon burnunuzda veya boğazınızda ise, gribe neden olan bakteriler nedeniyle tuhaf bir tat yaşıyor olabilirsiniz.

5. Diyabet olabilir.

Vücudunuz kanınızdaki  şekeri düzenlemekte güçlük çekiyorsa, ağzınızda tuhaf bir tatlı tadı yaşayabilirsiniz . Araştırmalar , diyabet hastasıysanız bunu deneyimlemenizin sebebinin bu olduğunu gösteriyor. Diğer bir neden de, bazen diyabetin emdiğiniz çinko miktarını düşürebilmesi ve ağzınızın acı tatlı bir şeyler yediğini hissettirmesidir.

6. Birkaç gün önce yediğiniz çam fıstığı olabilir.

Bilim adamları hala , bazı insanların çam fıstığı yedikten birkaç gün sonra yaşadıkları acı tada işaret eden “çam fıstığı sendromuna” neyin sebep olduğunu anlamaya çalışıyorlar . Birkaç günden birkaç haftaya kadar sürebilir ve yediğiniz her öğünde veya içtiğinizde güçlenir . Onları yerken tuhaf bir tat hissetmeyebilirsiniz, ancak bu sendroma yakalanmayacağınız anlamına gelmez. Ve bunun dışında endişelenecek bir şey yok, başka yan etkisi yok.

7. Stres seviyeniz çok yüksek olabilir.

Anksiyete, kserostomi veya  ağız kuruluğu olarak bilinen şeye neden olabilir,  bu da tam olarak ağzınızdaki düşük miktarda tükürüğün neden olduğu kuruluğun etkisidir. Tükürük bizim başından itibaren bizim sağlığında önemli bir rol oynar sindirim için  mücadele eden ağızda kötü bakterileri. Yani  gerekli miktarda üretmezseniz tuhaf bir tat yaşarsınız. Gergin, endişeli veya endişeli olduğunuzda, daha az tükürük üretme eğilimindesiniz, bu da o tuhaf tadın açıklamasıdır .

8. Aldığınız ilaç olabilir.

Belirli bir ilaç türü alıyorsanız, ağzınızda acı tatlı, tuzlu ve hatta metalik bir tat yaşamış olabilirsiniz. Bununla birlikte,  çalışmaların açıkladığı gibi, bu,  antibiyotikler, antienflamatuarlar gibi reçeteli veya reçetesiz satın alınan birçok ilacın ve hipertansiyon ve alerjileri tedavi etmek için kullanılanların bir yan etkisidir . Bazı multivitaminler bile bu etkiye sahip olabilir. Neyse ki, sadece ilacı veya eki işleyene kadar sürer.

9. Ağız hijyeninizin iyileştirilmesi gerekebilir.

Ağzınız iyi ve kötü birçok bakteri türüne ev sahipliği yapar  . Her gün dişlerinizi fırçalayarak ve diş ipi kullanarak uygun ağız hijyenine sahip değilseniz, zararlı bakterilerin çoğalmasına izin verirsiniz , bu da şüpheli bir tada neden olur. Garip bir tada ek olarak, dişleriniz ve diş etlerinizle ilgili sorunlarınız olabilir, bu da işleri daha da kötüleştirir.

Kaynak: https://brightside.me/inspiration-health/9-things-a-bad-taste-in-your-mouth-is-trying-to-tell-you-755410/

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber