4006 TÜBİTAK BİLİM FUARLARI PROJE BİLGİLERİ

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Proje Danışman Öğretmeni: ..............................    

Proje yapan öğrenci/öğrenciler:

1-

5-

2-

6-

3-

7-

4-

8-

NOT. Her alt projede en az 3 en fazla 8 öğrenci ve en fazla 3 danışman öğretmen görev alabilir.

   1.Alt Proje Adı (Alt proje adının, alt proje kapsam ve içeriğini yansıtacak şekilde kısa ve öz olmasına dikkat ediniz.

Cevap: Geleneksel Zekâ Oyunu Mangala

2.Alt ProjeTürü (Alt projenizin "araştırma, tasarım ya da inceleme" alt proje türlerinden hangisine ait olduğunu belirtiniz.

            Cevap: İnceleme

       Araştırma

       İnceleme

      Tasarım

3.Alt Projenin Alanı Akıllı Ulaşım Sistemleri    Finansal Okuryazarlık     Nesnelerin İnterneti Algoritma / Mantıksal Tasarım      Giyilebilir Teknolojiler       Robotik ve Kodlama    Bilim Tarihi          Göç ve Uyum     Sağlıklı Beslenme      Biyoçeşitlilik              Görsel ve İşitsel Sanatlar                   Sağlık Teknolojileri         Biyotaklit      Havacılık ve Uzay     STEAM            Büyük Veri              İnsan Hakları ve Demokrasi        Su Okuryazarlığı        Değerler Eğitimi                Kültürel Miras      Sürdürülebilir Kalkınma     Dijital Dönüşüm          Malzeme ve Nanoteknoloji           Tarım Teknolojileri ve Seracılık             Doğal Afetler ve Afet Yönetimi                Medya Okuryazarlığı                Yapay Zekâ                Ekolojik Denge              Milli Teknoloji Hamlesi                  Yenilenebilir Enerji

            Cevap: Algoritma / Mantıksal Tasarım     

4.Alt Proje Amacı

Alt Proje amacı  en az 20 en çok 50 kelime olmalıdır.

                Cevap: Mangala oyunu geçmişin derinliklerinden gelen; yüzyıllardır oynanan Orta Asya Türk toplulukları Zeka ve Strateji Oyunudur. Mangala oyununun, kültürümüze yeniden kazandırmak ve yaygınlaştırılmasını sağlamak için böyle bir proje tasarladık.

    5. ProjeAlt Proje Yöntemi

       Alt Proje yöntemi en az 50 en çok 150 kelime olmalıdır.

ARAŞTIRMA KONUSU/SORUSU BELİRLEME

Geleneksel Zekâ Oyunu Mangalayı, toplumda nasıl yaygınlaştırabiliriz?

ANAHTAR SÖZCÜKLERİ BELİRLEME

1-Yaratıcı Düşünme 2- Bellek 3-Önceden görme 4-Esneklik

KAYNAK TARAMASI YAPMA

Tarihi araştırmalar Mangala oyununun Osmanlı, Sakalar, Hunlar ve Göktürkler döneminde oynandığını gösteriyor. Şanlıurfa’da Göbeklitepe’ de bulunan taşa oyulmuş mangala tahtasına benzer oyun alanlarıyla birlikte oyunun tarihi de insanlığın en eski dönemlerine kadar götürülmektedir.

KAYNAKLARI SENTEZLEME

Mangala oyunu insanların bilişsel, duyuşsal, psikomotor beceri ve yaratıcı düşünme kabiliyetini arttıran bir yapıya sahiptir. Günümüzde her yaştan oyuncunun farklı mekânlarda her an oynayabilmesi bakımından sosyalleşme ve kültür paylaşımı işlevini sürdürmektedir.

SUNUM

Mangala oyunu, genellikle iki kişi tarafından oynanan ancak iki grubun birlikte oynamasına da imkân sağlayan zekâ oyunudur. Oyun toprağa kazılacak çukurlarda oynanabileceği gibi oyun için tasarlanmış tahtalarda da oynanabilir. Oyunun amacı, oyuncuların en çok taşı toplamasıdır. Taşlar oyunun kurallarına göre çukurlara dağıtılır ve en çok taşı toplayabilen oyuncu oyunu kazanır. Oyunun süresi de oyunculara ve oyunun kurallarına bağlı olarak değişir.

 

  6. Alt projeden beklenen sonuç

            Alt Projeden beklenen sonuç en az 50 en çok 150 kelime olmalıdır.

  Cevap: Geleneksel Zekâ ve strateji oyunu olan Mangala’ nın yaratıcı düşünme becerisini ve hafızayı geliştirmede önemli rol oynadığını gördük. Bulunduğumuz toplumda mangala oyununu tanıtma fırsatı bulduk ve arkadaşlarımızla bu oyunu oynadık. Boş zamanlarımızda artık hem eğlenceli hem de zihnimizi geliştiren bir oyun daha olduğunu öğrenmiş olduk. Bu oyunun bizlere kazandırdıklarını çevremize de göstererek diğer arkadaşlarımız arasında mangala oyununu yaygın hale getirdik.

Anket Çalışması Yapılacak Mı? Evet/Hayır: Hayır

  1. Anket Formu: Alt proje kapsamında anket çalışması gerçekleştirilecekse kullanılacak anket formunun sisteme yüklenmesi gerekmektedir. (Anket Formu ".odt", ".doc", ".docx" veya ".pdf" formatında olmalıdır.)
  2. İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Anket İzin Belgesi: Anket çalışması gerçekleştirilecek alt projede anketin uygulanabilmesine ilişkin İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nden alınmış izin belgesinin taratılıp sisteme yüklenmesi gerekmektedir. (İl / İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Anket İzin Belgesi’nin ".odt", ".doc", ".docx" veya ".pdf" formatında olmalıdır.)

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber