Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Plastik boya lekesi diğer boya lekelerinden farklı yöntemlerle temizlenir. Çözüm, boyanın leke oluşturduğu yere göre de değişir. Bir giysi ya da masada farklı bir yöntem uygulamak gerekir. Plastik boya lekesi çıkarılırken zemine zarar vermemek için özen göstermek gerekir.
Saten boya ya da su bazlı boya lekesi tiner, alkol, su, tuz gibi maddelerle çıkarılabilirken plastik boya lekesinde bu yöntemler işe yaramaz.
Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkartılır
Plastik boya istemediğiniz bir duvara sürüldüyse lekeyi çıkarmak için boyayı sökmeye çalışmaktan ziyade üzerine astar çekme yöntemi uygulanmalıdır. Boyanın sökülmesi için spatula gibi araçlar kullanmak gerekir. Bu da duvara zarar verir.
Plastik boya lekesi bir boya malzemesi ya da sert zemine bulaştıysa, lekeyi çıkarmak için üretilmiş kimyasallardan yardım almak gerekir.
Boya lekesinin oluştuğu yer elbise, halı ya da perde gibi bir eşya ise, leke kurumadan önce lekeye soğuk su sürmek gerekir. Islak bir bez ile boyayı yaymadan alın. Boyalı kısmın soğuk suda bekletilmesi de lekenin yumuşamasına yardımcı olur.
Plastik boyanın yağ bazlı olması sebebiyle kurumuşsa lekesinin çıkarılması imkansıza yakındır. Bu sebeple mümkün olduğunca erken müdahale etmek gerekir.
Plastik boya lekesi nereye sıçramış olursa olsun temiz bir bezle dairesel şekilde temizlenmelidir. Ardından da kuru bir bezle kurulamak gerekir.
Plastik boya lekesi ele bulaşmışsa tamamen çıkarılması zaman alacaktır. Eğer ellerinizi tinerle yıkayacaksanız, ardından derhal bol su ile durulamalı ve zarar görmemesi için ellerinize nemlendirici sürmelisiniz.