Bütün örgütsel yapılarda gruplar ve bu gruplar arasında anlayış farklılıkları vardır. Bu farklılıklar nedeniyle gruplar kendi düşüncelerini örgüte hâkim kılmaya ve diğer gruplara kabul ettirmek isterler. İşte bu mücadele sürecinde insanlar kendilerini politik bir mücadele içinde bulurlar.

Bu anlamda örgütsel politika, çalışma yaşamında örgütün amaç ve hedeflerini en kısa yoldan gerçekleştirmek için gerekli olan işleri yapma sürecidir.

Politik davranış ise kişilerin iş yaşamı içindeki resmi rolünün dışında, işle ilgili avantaj ve dezavantajların dağılımını etkileyen tutum ve davranışların tümüdür.

İnsanlar, örgütsel yaşamda kendi statülerini yükseltmek için güç kullanma arayışına girebilirler. Politik davranışlarda bilinenin aksine daha çok kişilerin arzu ve çıkarları ön plandadır. Bu nedenle gizlilik, dürüst davranmama ve diğer kişileri kandırma şeklinde davranışlar ortaya çıkabilir.

Örgütsel politika ve örgütsel davranış bütün örgütlerde gizli veya açık bir şekilde cereyan eder. Çünkü insanın bulunduğu her yerde, insana özgü zaaflar, insana özgü eksiklikler ve insana özgü çelişmeler vardır. Siz isteseniz de istemeseniz de bu kaotik durumun içinden çıkamazsınız.

Örnek vermek gerekirse; bir örgütte, örgüte zarar vereceği ancak kendi grubuna herhangi bir etkisi olmayacağı bilinen yalanlar söylenebilir. Buna örnek olarak eğitim sendikalarının kongrelerinde yaşanan seçim sürecinde grupların birbirlerini, sendikaya zarar vereceği belli olduğu halde asılsız ve ispatlanması mümkün olmayan iddialarla suçlamasıdır.

Benzer bir durum, eğitim sendikalarının birbirlerini suçlamaları örneğinde de görülmektedir. Örgütsel politika yaptığını zanneden sendikalar, yaptıkları suçlamalarla eğitim emekçileri mücadelesinin gerilemesine ve güç kaybetmesine neden olduklarının farkında bile değildirler!

Bu konuda;

Gerici, ırkçı ve bölücü sendikacılığa hayır!” diye slogan belirleyen ve kullanan eğitim sendikası ile

Üç sendika buluşmuş

Vitrine Eylem yapıyorlar

Biri iş diyor ama marksist, perincekçi

Biri hür diyor fetö

Biri özgürlük diyor dem li

Anlamlı buluşma olmuş

Öğretmenim aydınlan lütfen” mesajını atan eğitim sendikası başkanı arasında fark var mı?

Örgütsel politika yapacağız, politik davranarak sendikamızı büyüteceğiz, diyerek bir bütün olarak eğitim emekçileri mücadelesine zarar vererek sendikaları ve mücadeleyi büyütmek mümkün mü?

Ne olursa olsun, örgütsel politika yaparken ve politik davranış sergilerken bir bütün olarak sendikal politikalara zarar vermemek gerekiyor.

Kaynaklar

Örgütsel Davranış. Prof.Dr.Salih GÜNEY

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak