UNUTTURULAN UZMAN ÖĞRETMENLİK

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

    16 yıl geçti, Hüseyin Çelik başta olmak üzere;  Nimet Çubukçu, Ömer Dinçer, Nabi Avcı, İsmet Yılmaz  ve Ziya Selçuk olmak üzere altı bakan  gördük. Lakin 16 yıl boyunca altı bakanımız bizi görmedi.  Uzman Öğretmenlik  mağduriyeti devam etti.  Ücret ve ünvan adaletsizliği  unutturuldu. Uzman Öğretmenlik  fırsatı bir daha verilmedi ama unutturma ve unutma konusunda uzmanlık  gösterildi.  
     2005 yılında uygulamaya konulan  Uzman Öğretmenlik,  tek seferlik olması hasebiyle,  16 yıldır öğretmenler arasında fırsat eşitsizliği yaratmıştır. 16 yıldır mağduriyete sebep olmuştur.  Çünkü, Uzman ve baş öğretmenlerin maaş farkları hesaplanırken; o dönemin memur aylık katsayısı ve en yüksek devlet memuru aylıkları esas alınmaktradır.(1) Ve 1 ve 2. derecedeki uzman öğretmenler diğer derece ve kademedeki öğretmenlerden daha fazla maaş farkı almaktadır.(2) Dolayısyla aylık 315 tl’lik bu fark aynı zamanda 16 yıldır yıllık maaş artışlarındaki farkı da etkilemektedir. Bu uygulama ile 16 yıllık maddi ve manevi adaletsizlik yaşandığı açıktır. Uzman Öğretmenlik  uygulamasıyla oluşan ücret ve  ünvan adaletsizliği artık çözüme kavuşmalıdır. 
     1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nun 43. maddesine göre öğretmenlik “Devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir.” Kanunda da belirtildiği gibi öğretmenlik zaten uzmanlık gerektiren bir meslektir. Her öğretmen uzmandır. Tüm öğretmenler, Uzman Öğretmenlik  haklarından faydalanmalıdır.  Ücret ve ünvan adaletsizliği giderilmelidir. Eşit işe eşit ücret ilkesi gereği gereği hak sahibine teslim edilmelidir.  Aksi hade bu adaletsizlik devam edecek. Bu adaletsizliğin bitmesi için, MEB’ den artık müjde bekliyoruz. 16 yıl ve altı bakan dönemi Uzman Öğretmenlik  için yetmez mi?  
Kadriye Demirel
TES Antalya 2 Nolu Şb. Bşk. Yrd.
(1.,2.)Hesaplama.in

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber