Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
KPSS'de 60 puan mağduriyeti yaşayan Türkçe öğretmeni Mehmet Halis Ekmen şunları söyledi
"Mülâkata alınma şartlarından en önemlileri, '2017 KPSS'de 50 almış olmak, aktif olarak çalışıyor olmak, ücret karşılığı 540 sigorta prim gününü tamamlamış olmak' idi. Kanunda 2017-2018 KPSS sınavlarından 50 ve üzeri puan almış olmak ibaresi geçmektedir. Bununla beraber 50 puan ile çağrılmamıza karşın mülâkatta 60 barajını geçme şartı konulmuştur. Mülâkatta puanlar yuvarlanarak KPSS puanının aynısı verildiği için 60 kpss puanının altında olan bütün adaylar, kontenjan boş kalmasına karşın 60 tercih puanının dışına itilmişlerdir. Bu durum biz öğretmenleri hem maddi hem de manevi olarak yıpratmış, psikolojilerini olumsuz yönde etkilemiştir.
Bu 5 binlik alım, yıllarını ücretli öğretmenlikle geçirmiş, hiçbir şekilde çekinmeden, kar kış, dağ tepe demeden, okul seçmeksizin çalışan 8, 10 hatta 15 yıllık öğretmenlere bir ödül niteliğindeydi. Bu öğretmenlerimizin birçoğu 35, 40 hatta 45 yaşlarını bulmuş, evli barklı insanlardır. Bazıları ise maddi sıkıntılar yüzünden ev bark bile kuramamışlardır. Bir diğer şart olan 540 prim günü şartını taşımada da büyük sorunlar yaşanmıştır.İlden ile, ilçeden ilçeye farklı -tam,yarım- yatan sigorta primleri yüzünden tam yatırılan yerlerde çalışanlar 2-3 yıl çalışıp başvurmuş, bazı yerlerde ise sigortası yarım yatırılanlar beş yıl çalışmış olmalarına rağmen başvuru bile yapamamışlardır. Nitekim ilk alımda kontenjanlar dolmamış, asıl tecrübeli öğretmenler atanamamışlardır.
Asıl ve en önemli sorun, bütün sorulara net ve doğru cevaplar veren öğretmenlerimizin 60 barajının altında bırakılıp tercih yapamaz hâle gelmeleridir. 60 baraj puanının altında puan alan tecrübeli öğretmenlerimizi mülâkata çağırmanın bir anlamı olmamıştır. Bizler gibi asgari ücretin altında maaş alan öğretmenler için hem maddi hem de manevi bir külfet olmuştur. Güvenlik sorusturmasında sıkıntısı olmayanların puanlarının mutlak suretle 60'a tamamlanması ya da barajın indirilmesi gerekiyordu. Kontenjanda olup atanabilecekken sırf 60 tercih barajının altında olduğu için tercih yapamayan birçok branşta (Türkçe, Fen Bilgisi, Sınıf öğretmenliği, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Özel Eğitim, İlköğretim Matematik, Müzik vb. bölümlerde) aday mevcuttur.
Bu durumda yukarıda isimleri verilen öğretmenliklerde kontenjanların yüzde 70-80'i yine boş kalmıştır. Bu durumu Milli Eğitim Bakanlığına ve Milli Eğitim Komisyonuna gerek yazılı gerekse sözlü olarak defalarca dile getirmemize karşın sesimiz duyulmamış, çözüm bulunamamıştır. Gerekçeler ise: Yönetmeliğin değişemeyeceğidir. Ancak belirtmek isteriz ki daha önce geçerliliği bir yılla sınırlı olan KPSS, yönetmelik değişikliğiyle iki yıla çıkarılmıştır. Ayrıca bizlere, "50 puanla öğretmen mi olunur?" denilmesi bizler gibi yıllarını ve kalbini eğitime adamış, asgari ücretin altında bir ücrete çalışmış ,aza kanaat etmiş vefakâr ve cefakâr öğretmenleri üzmüştür. Çocuklarımızın emanet edildiği biz öğretmenlerin kapılarda bekletilip azarlanması bizlerde güven zedelenmesi yaratmaktadır. Öğretmen bulunmadığı için ülkemizin birçok yerinde iki yıllık ve öğretmenlik programları dışında olanların çalıştırıldığı bir durumda bizlerin bu derecede görmezden gelinmesini doğru bir yaklaşım olarak görmüyoruz. Kaldı ki iki yıl önce alınan 5.000 dersane öğretmeninden sadece 6 yıl (2100 günü tamamlamış olma) şartı arandı. Kpss puan şartı veya herhangi bir baraj puanı şartı koşulmadı.
Bütün şartları fazlasıyla taşıyıp KPSS'den 60 baraj puanının altında puan alan , devlet okullarında çalışan tecrübeli öğretmenlerimize mutlak suretle ve ivedilikle tercih hakkının verilmesi gerekir. Tüm Bunlara İstinaden mağdur ücretli öğretmenler olarak Devlet büyüklerimizden, Sayın Bakanımızdan ve MEB'in değerli yetkililerinden Taleplerimiz ve kendilerine çözüm önerilerimiz şunlardır:
1) Sözleşmeli öğretmen atama yönetmeliğinde 12. Maddeye geçici ek bir madde eklenebilir.
Madde: Baraj 50'ye indirilerek (kanunda öngörülen) taban puanlarıyla .../.../2018 tarihine kadar 5 bin ücretli öğretmen atamasından boş kalan kontenjanlara mülâkata gitmiş olan adaylardan atama yapılabilir. Güvenlik soruşturması buna bağlı olarak ikinci aşamada (atandıktan sonra) tamamlanır. " maddesiyse çözüm bulunabilir.
2) Kontenjanda olup da 60 barajından dolayı tercih yapamayan adaylar, ekim ayında 20 binlik alım için yapılacak mülâkatlarda tekrardan mülâkata çağrılıp tercih için yeterli puan verilip mağduriyet giderilebilir.
Devlet okullarında 5 yıl ücretli öğretmenlik yapıp tecrübe edinmiş öğretmenlere de her yıl yapılan atamalardan ayrıca 2-3 bin kadro ayrılıp bu öğretmenlerimizin süreç içerisinde eritilmesi...
Bu önerimizin, Memurluk yapıp mesleğin gerekliliklerinden uzaklaşmış kişileri öğretmen yapma fikrinden çok daha elzem olduğunu düşünüyoruz. Netice itibariyle, 2858 kontenjandan boş kalacak olan 700-750 kontenjanın ivedilikle değerlendirilip asıl sahiplerine mutlak suretle teslim edilmesi hususunu ve çözüm önerilerimizi yüksek hassasiyetlerinize sunuyoruz."
59 puanla sınırda bekleyen biri olarak; evet, baraj düşsün .........