Son Dakika Gelişmesi: Öğretmenlik Meslek Kanunu İçin Yasa Teklifi Meclise Sunuldu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

CHP tarafından sunulan teklifte, Tarihin en eski ve kutsal mesleği olarak nitelendirilen öğretmenliğe ait bir kanun olmaması büyük bir kayıp ve eksikliktir açıklaması yapılarak, Öğretmenlik Meslek Kanunu teklifi meclise sunuldu

GENEL GEREKÇE : Öğretmenlik mesleğinin en önemli özelliği, gelecek nesilleri yetiştirmesidir. Öğretmenlik, bu özelliğiyle diğer tüm mesleklerden ayrılır. Aynı zamanda uzmanlık gerektiren bir meslektir. Ancak öğretmenlerimiz yüklendikleri ağır sorumluluğa rağmen, hak ettikleri toplumsal statü ve saygınlığa sahip değildir. Öğretmenlere toplumda hak ettikleri saygı ve değeri kazandıracak, ekonomik ve sosyal haklarını düzenleyecek, yetiştirilme ve çalışma şartlarını belirleyecek bir "Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ihtiyaç vardır.

Tarihin en eski mesleklerinden olan öğretmenliğin, bir meslek kanununun olmaması büyük bir eksikliktir. Öğretmenlik Meslek Kanunu Taslağı'nın amacı da, bu eksikliğin doldurularak, öğretmenlerimize hak ettikleri değerin verilmesini sağlamaktır.

Kurtuluş Savaşı devam ederken 15-21 Temmuz 1921'de, Ankara'da Maarif Kongresi'ni toplayarak eğitime verdiği önemi ortaya koyan Mustafa Kemal Atatürk, öğretmenlere verdiği değeri de, "Ulusları kurtaranlar yalnız ve ancak öğretmenlerdir." sözleriyle ifade etmiştir.

Günümüzde Atatürk'ün öğretmenlere verdiği değerden eser kalmamıştır. Öğretmenlerimiz her geçen gün toplumsal statüsünü ve saygınlığını biraz daha kaybetmektedir. Dünyanın gelişmiş ülkelerinde öğretmen, eğitimin en önemli unsurudur. Ekonomik sorunlarını güce ve zamana sahip; saygın meslekler arasında, hak ettiği yerdedir.

Gelişmiş ülkelerde öğretmenlere verilen maaşla ülkemizde öğretmenlere verilen maaşı kıyasladığımızda ortaya uçurumlar çıkmaktadır. Türkiye'de öğretmenler aylık ortalama 700 dolar maaş alırken, dünyanın çoğu ülkesinde 2000 doların üzerinde maaş almaktadır. ABD'de öğretmen maaşları ortalama 3000 bin dolar, Almanya'da 2-3 bin dolar, Fransa'da 2-3 bin dolar Japonya'da 2 
3 bin dolar, İngiltere'de ise 4-5 bin dolar aralığındadır.

Türkiye'de, öğretmenlerin büyük bölümü ekonomik sıkıntı içinde, ek iş yapmak zorunda kalmaktadır. Öğretmenler; kadrolu-sözleşmeli-ücretli diye ayrılarak eşit iş yapanların emekleri gasp edilmektedir. 
Türkiye'de öğretmenlerin aile bütünlükleri dahi ellerinden alınmıştır. Çocuklar anne babalarından ayrı yerlerde büyümekte, eşler birbirinden ayrı şehirlerde yaşamaya mecbur bırakılmaktadır. 
Zor şartlarda çalışan öğretmenlerimizin, çağın koşullarına uyum sağlayacak kişisel ve mesleki gelişmelerini tamamlamalarına imkan yoktur. Öğretmen, okulda, sınıfta, öğrencisinin önünde dövülen, hakarete uğrayan bir konumdadır.

Öğretmenlerimizę dayatılan uygulamalar İnsan haklarına aykırıdır. Öğretmenlerimiz ve aileleri açlıkla sınandığı için, insanlık dışı uygulamalara boyun eğmektedir.

Türkiye, 5 Ekim 1966 ILO-UNESCO Ortak Belgesi olan “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı"nı onaylayarak uluslararası yükümlülük altına girmiştir. Bu belgede öğretmen adaylarının seçimi, öğretmenlerin eğitimi, sorumlulukları ve yaşam koşullarını içeren çok sayıda madde yer almaktadır.

Türkiye, yükümlülük altına girdiği “Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı"nı bugüne kadar uygulamamıştır. Çıkartılacak "Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu ile bu yükümlülükler de yerine getirilmiş olacaktır.

Öğretmenlerin; ekonomik sorunlarının çözülmesi, çalışma koşullarının düzenlenmesi, çağın gereklerine göre kendilerini geliştirebilmeleri, öğretmenlik mesleğinin gerektirdiği eğitimi alabilmeleri, toplumda statü ve saygınlık kazanmaları için "Öğretmenlik Meslek Kanunu'na ihtiyaç vardır. 
Bizim hazırladığımız bu kanun öğretmenlerimizin sessiz çığlığıdır. Bir ana, bir baba gibi kutsal olduğunu çocukluğumuzdan beri beynimize kazıdığımız öğretmenlerimize haklarını vermek, kutsal bir görevdir. Gelin hep birlikte bu kutsal görevi yerine getirelim.

Geleceğimizi emanet ettiğimiz, "fikri hür, vicdanı hür, irfani hür, nesiller" yetiştirecek olan öğretmenlerimize karşi, geçte olsa sorumluluklarımızı yerine getirerek, "Öğretmenlik Meslek Kanunu'nu çıkartalım.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber