Singapur'da Öğretmen Olmak

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Singapur yaklaşık olarak 6 milyon nüfusa sahip, halkının Budist, Müslüman, Hıristiyan, Hindu, Taoist olduğu, çok kültürlü, 4 ayrı dilin konuşulduğu, kimsenin kimseyi hangi koşulda olursa olsun rahtsız etmediği, barış içine yaşayan küçücük bir şehir devletidir. Asya kıtasındadır, 622 km2 yüz ölçümü vardır. Nüfus yoğunluğu çok fazladır. Kişi başına düşen geliri ile Dünya ülkeleri arasında 4. sıradadır, ekonomisi gayet iyidir. Nüfusun % 96’sı okur yazardır. Etnik farklılıklar iki dilli eğitimi de beraberinde getirmiştir. Eğitimde göze çarpan ise, Singapur sevgisi milli kimlik kazandırma temel alınmıştır.

PISA testini geçerli olarak alırsak; 72 ülke arasında bilim, matematik ve okuma alanlarında 1. sıradadır. Elde edilen muazzam başarıda öğretmen yetiştirme politikası göze çarpmaktadır. Singapur öğretmen profesyonelliğinde de dünya üzerinde 3. sıradadır. Öğretmen olmak için not ortalamanız 100 üzerinden 85 ya da 4 üzerinden 3.50 olmak zorunda. İlk %25’e giren öğrenciler öğretmen olabiliyor. Seçim ölçütleri çok katı. Örneğin, okul birincisi olmuş bir fizikçi, öğretmen olabiliyor. Öğretmen maaşları çok yüksek hem de meslek oldukça prestijli. Mezun olan öğretmen adayları, okul yöneticilerinin de katıldığı jürilerce her bulundukları gruplardaki en başarılı üçte birlik bölümden seçilmektedir. Sadece akademik yeterliğe değil aynı zamanda öğretmen adaylarının karakter yapısı, mesleki yatkınlık gibi niteliklerine de bakılmaktadır. Bütün öğretmenler, Nanyang Teknoloji Üniversitesine bağlı Ulusal Eğitim Enstitüsü’nde (NIE) eğitim görmektedir.

Ulusal Eğitim Enstitüsü, Dünya Üniversite sıralamasında dünyada 13, Asya’da ise 2. sıradadır. Ayrıca çok katı ve etkili bir öğretmen performans değerlendirme sistemi vardır. Başarısız olduğu görülen öğretmenler meslekten alınmaktadır. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu master ve doktora derecesindedir. 50 yaş ve üzeri öğretmen sayısı % 15’i geçmemektedir. Öğretmenlerin, öğrencilerin akademik ve karakter gelişimlerine katkıları, anne babalarla ve çeşitli toplum kesimleriyle işbirliği düzeyleri, meslektaşlarına ve okullarına katkıları takip edilip değerlendirilmektedir. “Amaaan bize ne Singapur’dan ya” diyebilirsiniz, “Onların nüfusu çok az ve ekonomileri de çok iyi yani eğitimleri de iyi olacaktır” diyebilirsiniz, “Singapur’daki öğretmenler. Ne alaka ya” diyebilirsiniz, “Başlıyıcam PISAsından misasından, zırt pırt karşımıza çıkıyor.” diyebilirsiniz. “………….”

Diyebilirsiniz. Esen Kalın. Kıvır Düzen

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak