Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Toplum olarak en zorlandığımız konulardan birisi de empati yapmaktır. Empati kavramı çok arzuladığımız ancak bir türlü beceri haline getiremediğimiz erdemlerdendir.
Öğretmenlerin bir kısmı öğrencilik yıllarını unutarak öğrencilerin durumlarını anlamakta yetersiz kalabilirken; müdürler öğretmenlik günlerini unutup öğretmenin halinden anlamakta zorlanabilirler.
Oysa sağlıklı bir iletişim kurmanın ön şartı empati yapmak ve karşımızdaki insanların içinde bulundukları psikolojiden haberdar olmakla mümkündür. Bu anlamda öğretmenlerimiz öğrencilerin gönlünü kazanma yol ve yöntemlerini araştırmalı ve derslerinde verimi artırmalıdır.
Yapılan araştırmalar ve gözlemler sonucunda sevilen öğretmenlerin özelliklerini tespit ederek sizler için sıraladık. İşte sizlere sevilen öğretmenlerin özelliklerinden bazıları:
Sevilen öğretmenler aynı zamanda seven öğretmenlerdir. Sevgi bulaşıcıdır derler. Öğrencilerimiz kendisini seven öğretmenleri algılamakta ve sevgilerine karşılık vermektedirler. Derslerde başarılı olmak isteyen öğretmenler öğrencilerine sevgi ile yaklaşan öğretmenlerdir.
Sevilen öğretmenler öğrencilerine dost gibi yaklaşan öğretmenlerdir. Öğrenciler okul ortamında başlarına gelen herhangi bir olumsuzluk karşısında hemen idareye veya öğrencilerin ailelerine giden öğretmenlerden pek hoşlanmazlar. Problemlerini çözme konusunda kendisine yardımcı olan öğretmenleri çok severler.
Sevilen öğretmenler öğrencilere arkadaş gibi yaklaşan öğretmenlerdir. Öğrenciler evde ebeveynleri, okulda idare ve öğretmenlerin bir kısmı tarafından küçük görülmekten sıkıldıkları için kendilerine bir büyük gibi değil de arkadaş gibi davranan öğretmenleri çok severler.
Öğrenciler toleranslı öğretmenleri çok severler. Öğrenciler yetişkinler gibi davranış gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için zaman zaman istemsiz hatalar da yapabilirler. Bu durumlarda hataları fazla abartmayan ve kendilerine anlayışla yaklaşan öğretmenleri çok severler.
Öğrenciler adil öğretmenleri çok severler. Öğretmenler için sınıfta adil davranmak sınıf ortamının doğası gereği fazla kolay olmasa da nihayetinde adil öğretmenler öğrencilerin kalbinde taht kuran öğretmenlerdir.
Öğrenciler anne baba görünümlü öğretmenleri çok severler. Ülkemizin eğitim şartları bellidir ve ebeveynlerin tamamı arzulanan seviyede eğitimli değildir. Eğitim seviyesi düşük olan bazı ailelerde çocuklar anne baba sevgisinden mahrumdur ve maalesef bu tür çocukların bir kısmı ihtiyaç duyduğu sevgiyi öğretmenlerinden temin etmek isterler. Bu durumun farkında olan şefkatli öğretmenler öğrenciler tarafından çok sevilmektedir.
- Öğrenciler her an ulaşabilecekleri öğretmenleri çok severler. Sevilen öğretmen, öğretmenden bir adım ötesidir ve öğrenci için 7/24 ulaşılabilecek bir rehberdir. Öğrenciler okul dışında da kendilerine desteklerini esirgemeyen öğretmenleri çok severler.
Aslında sevilen ve sevilmeyen öğretmen ayrımı da pek hoş bir ayrım değildir. Sevilmeyen öğretmen yoktur. Yetişkin insanlarla görüştüğümüzde öğrencilik yıllarında kendilerini döven öğretmenleri bile sevgi ile anmaktan geri kalmazlar. Ancak öğretmenlik mesleğinin inceliklerine dikkat çekmek için böyle bir ayrım yapmak yazımızın konusu gereği zorunluluk olmuştur.
Hasılı sevilen öğretmenlerin özellikleri saymakla bitmez. Önemli olan her öğretmenin sevilen öğretmen olma konusunda bir adım atarak çaba sergilemesidir. Çünkü öğrencileri sevmek ülkemizi sevmektir.
BAŞARILI VE SEVİLEN ÖĞRETMENLER
- Öğrencisi ile iyi ilişkiler kurar
- Sıcak, yakın, içten ve samimidir
- Yaklaşımı ile güven verir
- Öğrencinin gelişimini görür ve olumlu bir şekilde yüreklendirir
- Gelişimi hakkında öğrencisine geribildirim verir
- Çocuğu anlar, ona empati ile yaklaşır
- Öğrencisine değerli, önemli olduğunu hissettirir, ona saygı duyar
- Çocukları can kulağı ile dinler
- Sınıfta eğlencelidir
- İnsancıl bir disiplin anlayışı vardır
- Çocuklar arasında ayrım yapmaz, adildir
- Çocuklar arasında olumlu duyguların gelişimini destekler
- Öğrencileri birbirleri ile kıyaslamaz
- Sınıfında yıkıcı rekabete izin vermez
- Öğrenmekte zorlanan öğrenciye kızmak yerine sabırla bekler
- Öğrencinin kendi hızında öğrenmesine saygı duyar
- Her çocuk 5 duyuya dayalı öğrenir; görerek, işiterek, hareket yoluyla. Buna dikkat eder
- Öğrencinin yeteneklerini destekler, başarının yalnızca matematikten ibaret olmadığını bilir
- Öğretmekten zevk alır
- Öğrettiği konulara hakimdir
- Çocukların yaratıcı olmalarına fırsat verir
- Hayal güçlerini harekete geçirir
- Öğrencileri yanlış yapmaktan korkmazlar
- Öğrencinin deneyim edinmesine imkan sağlar
- Oyun oynamalarını teşvik eder
- Öğretme sürecinde kendini objektif olarak değerlendirebilir, yanlış ve eksiklikleri ile yüzleşebilir
- Kendi çocukluğunu, öğrenciliğini hatırlar
- Çocukların gelişim özelliklerini ve ruhsal gelişimin bilir
- Sınıfındaki psikolojik süreçler ve bilinçdışı dinamikler ile başa çıkabilir
Nilgün SARI
Uzman Psikolojik Danışman
Agape Danışmanlık Merkezi
www.nilgunsari.com