Sedat Değer Yazmıştı Yusuf Tekin Açıkladı; Öğretmenlere İl Dışı İptal Hakkı Verilecek

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Sedat Değer Yazmıştı Yusuf Tekin Açıkladı; Öğretmenlere İl Dışı İptal Hakkı Verilecek

İl Dışı Atma ile atananların iptal ettirebilmek hakkı verilmesi yönünde beş maddede sebeplerini göstererek yazı kaleme almıştım .MEB Müsteşarı sayın Yusuf Tekin bey Twitter hesabından yaptığı açıklamada il dışı atama iptal hakkı için çalıştıklarını ve vereceklerini açıkladı. İl Dışı İptal Hakkını bekleyenler için hayırlı olsun bir sorunu daha dile getirdik ve sonunda çözüldü inşallah .

İl Dışı İptal Hakkı İptali için sıraladığım 5 sebep şu şekildeydi;

MEB geçen yıllarda olduğu gibi bu senede il dışı iptal hakkını öğretmenlere tanımalıdır. İptal hakkının verilmesi için geçerli sebepler öğretmenlerden gelen mesaj ve tespitlerime göre şunlardır;

1) Bilindiği üzere 2018 Yılı İl Dışı İsteğe Bağlı Yer Değiştirme tercihleri 5’i ile 8 Haziran 2018 tarihleri arasında yani sadece 4 gün gibi kısa sürede alındı. Aynı zamanda il dışı atama tercihlerinin alındığı 5 Haziran ile 8 haziran tarihleri okulların kapandığı hafta yani karne ve e okul işlemlerinin bitirilmeye çalışıldığı haftaya denk geldi. Yani öğretmenler il dışı atama tercihlerini yaparken aynı zamanda hem e okul işleri hem de okulun bitmesine dönük diğer iş ve işlemlerle uğraştılar. Bu da öğretmenlerin tercihlere tamamiyle odaklanamamalarına sebep oldu.


2) 2018 yılı il dışı atama tercihlerinin başladığı gün ne yazık ki MEBBİS başvuru sayfası öğretmenlere ne yazık ki sabah açılacakken saat 16:00 civarı gibi açıldı ve bu yüzden MEB’de yaşanılan bu gecikmeden dolayı ilk gün tercih haklarını yeterince kullanamadılar.

3) Diğer bir yandan tercihlerin alındığı son günü olan 8 Haziran 2018 Cuma günü karnelerin dağıtıldığı gün ve tercihlerin de son günü olduğu için öğretmenlerin hem karne dağıttı işiyle uğraşmak hem de son günün getirdiği hem psikolojik yandan hem de tercih işlerini yetiştirme çabalarının birleşmesi son günü de sağlıklı bir tercih yapma fırsatından yoksun geçirmek zorunda kaldılar. Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki 8 haziran Cuma günü Milli Eğitim Müdürlükleri de mesai saatleri içinde gerekli denetim ve onayların yetiştirebilmek adına öğretmenlerin son ana bırakmadan tercihlerini bir an evvel bitirme yönünde telkinde bulunması da öğretmenlerin aceleci şekilde hareket etmesini doğurdu ve tercihlerinde gerekli tüm araştırmaları yapamadan başvurmalarına sebep olmuştur.

4) Hala birçok okulun internet siteleri güncel bilgiler içermiyor. Tercihlerine açılan okullar hakkında bilgiye ulaşmak isteyen öğretmenler ise bu durumda ya yeterince bilgiye ulaşamadılar ya da eski bilgilere ulaştıkları için yanlış bilgilere göre tercih ettiler. Sözü gelmişken internet sitelerinde güncel bilgileri içermeyen aktif olarak bilgi girmeyen okulları MEB uyarmalıdır.

5) Tercihlere açılan okulları gerekli bilgilere ulaşmak isteyen öğretmenlerden bazıları mesai saatleri içinde bazı okulları aradıklarında ulaşamadılar. Normalde okulların telefonları çalarken açılmaması da ayrı bir sorgulanması gereken bir husus. Sonuçta okulu arayan öğretmen okul personelini saçına karakaşına değil okul hakkında bilgi almak adına arıyor…


Bu yüzden temel olarak beş maddede sıraladığım sebepler üzerine Milli Eğitim Bakanlığı il dışı ataması yapılmış öğretmenlere iptal hakkı tanıması yerinde bir adım olacaktır.

Milli Eğitim Bakanlığı özellikle İsteğe Bağlı İl Dışı atama iptal hakkından öğretmenlerin yararlanabilmesi için önceki yıllarda göndermiş olduğu resmi yazılarında iller arası isteğe bağlı ataması yapılan öğretmenlerin görev yerlerinden ayrılmamış olma şartını istiyordu. Bu sebeple 2018 yılı İl Dışı İptalini bekleyen öğretmenlerin okullarından ilişiklerini kesmemeleri ve görev yerlerinden ayrılmaması gerek. Bunu da vurgulamakta fayda olduğunu düşünüyorum.

Görüntünün olası içeriği: bir veya daha fazla kişi ve yazı

Saygılar

Sedat DEGER
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Genel Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak