Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Milas’ta görev yapan öğretmen Sedat Değer, öğretmen arkadaşlarının her sorununa derman olabilecek bir kitap hazırladı. Öğretmenlere rehber olması amacıyla kalemi eline alan Değer, “Öğretmen Hakları ve Hukuku” kitabıyla yoğun ilgi gördü.
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Başkanı ve aynı zamanda Milas Koru Yüksel Çağlar Ortaokulu’nda Fen ve Teknoloji Öğretmeni olarak görev yapan Sedat Değer, öğretmenlere özel bir kitap yayınladı.
Öğretmen ve eğitimci arkadaşlarına rehber olması amacıyla kitabını hazırladığını kaydeden Değer, “Öğretmen Hakları ve Hukuku” kitabını tanıttı.
Lider Eğitimci Yazarlar Derneği Başkanı Sedat Değer, yeni kurulmasına rağmen kısa sürede farklı sendika üyelerinden öğretmenleri, eğitimci yazarları tek bir çatı altında toplayan derneği ve faaliyetlerini anlatarak, “Yaklaşık bir 6-7 senedir, eğitim yazıları yazıyorum. Eğitim yazıları yazdığım için ve bu konuda da diğer arkadaşları bir araya getirme fikri oluştu. O yüzden eğitimci Yazarlar Derneği’ni kurmayı düşündüm en başta, arkadaşlarla da paylaştım. Bu şekilde bir araya gelelim dedik fakat İstanbul’da kurmaya çalışırken, Eğitimci Yazarlar Derneği’nin başka bir kurul tarafından alındığını öğrendik. Yani o isim kapatılmıştı ama görünürde kimse yoktu. Biz de ne yapalım, edelim derken; o zaman bir öğretmen, bir eğitimci lider şuurunda olması lazım şeklinde bir mantıkla, Lider Eğitimci Yazarlar Derneği ismini söyleyerek derneğimizi kurduk.” dedi.
“AYRIŞTIRICI DEĞİL, BİRLEŞTİRİCİYİZ”
Ayrıştırıcı değil, birleştirici olduklarına değinen Değer, “Tabi bu kuruluş aşamasında, 6 aylık bir süre geçti. Haziran ayında kurulmuş olan derneğimizde, şubat ayında ilk genel kurulunu arkadaşlarla gerçekleştirdik. İlk genel kurulda, yine genel başkan olarak seçildim. Derneğin kurulma sebebi şu, özellikle hak arama tarafından baktığımız zaman ya da belirli bir meslek grubuna baktığımızda hep sendikaların var olduğunu ama sendikanın tamamıyla gerçekten bir iş yaptığını düşünmüyorum. Aslında birçok öğretmene ve eğitimciye sorduğumuzda, sendikaların hep bir eksik yanının kaldığını düşünüyorlar. Biz sendikaların veya farklı görüşlerin ayrıştırıcı bir unsur olduğunu değil, aksine birleştirici bir unsur olduğunu düşündüğümüz için böyle bir dernek kurduk.” ifadelerini kullandı.
Açıklamasına devam eden Değer, şunları kaydetti: “Yaklaşık 7 farklı sendikadan arkadaşımı bir araya getirerek, bu derneğimize kurucu yönetim olarak göreve getirmiş olduk. Sadece öğretmen bazlı da düşünmedik. Ülkemizde sadece öğretmen yok, unun içerisinde öğretmenin yanı sıra doktor da var, şube müdürü de var üyelerimiz arasında, milli eğitim müdürü de var ve yine profesör var. Hatta Prof. Dr. Necati Cemaloğlu da var aramızda. Prof. Dr. Cemaloğlu, Gazi Üniversitesi Eğitim Yönetimi Anabilim Dalı Başkanıdır ve aynı zamanda geçen yıl en fazla atıfta bulunan profesör unvanına sahiptir, eğitim üzerine seminerler veriyor. Prof. Dr. Cemaloğlu, kendi çabasıyla lider öğretmenler ve eğiticiler seminerleri düzenliyor.”
ÖĞRETMENLERİN HAK KILAVUZU
Değer, öğretmenlere verilen değerle, toplumun daha da gelişeceğini kaydederek: “Derneğimiz yerelde değil, Türkiye çapındadır. Eğitim alanında, eğitimin daha ileriye gitmesini planlıyoruz. Eğitimde sadece öğrenci değil, öğretmen bazlı da düşünülmesi gerekir. Çünkü eğer öğretmen değer görürse, aynı şekilde haklarını hukukunu bilirse, öğretmenler kendisini bilirse, toplumda aynı şekilde o düzeyde geliştirebileceğini düşünüyoruz ki öyle de zaten. İlkokulda öğrenci, en başta kendi öğretmenine bakarak kendini geliştiriyor. Kitap, yaklaşık 7 yıldır yazdığım için 300 civarında makaleye ulaştım. Bunların içerisinde güncel konular da oluyor. Mevzuat, hukuksal alanında yazılarım oldu. Tüm yazılarımın, yazılı bir esere dönüşmesini düşündüm. Dijital medya çağımızda çok ön plana çıksa da hiçbir zaman basılı bir medyayı ya da basılı bir görsel unsurun yerini alamayacaktır. Çünkü tarih boyunca her zaman yazılı şekilde olan eserler değer görmüştür. O yüzden kendi emeğimin kitaba aktarılmasını, daha olumlu olacağını düşündüm ve kitap yazmaya karar verdim. Kitapta kendi yazdığım alanda, öğretmen hakları, öğretmenin mali hakları, özlük hakları gibi konular olduğu için kitabın adı “Öğretmen Hakları ve Hukuku” olsun dedim. Kitabı yazmaya başladığımda ördüm ki konular bitmiyor. O yüzden kitabın devam serisini yapmaya karar verdim.” şeklinde konuştu.
“KİTAP ÜNİVERSİTELERDE OKUTULSUN”
Öğretmenlerin haksızlığa uğradığı zamanlarda, kitabıyla kendine ışık bulacaklarını ifade eden Değer, “Kitap; öğretmenlerin ihtiyacı olabileceğini düşündüğüm konular üzerine hukuki yani kanun ve mevzuatımız ne gösteriyorsa altını çizerek, emsal örneklerle yazılar bütünü. Konularla ilgili örneklerle, yorumlama yaptım. Öğretmen ve eğitici arkadaşlarımın ihtiyaç duyduğu bir kitaptır. 6 aylık bir çalışma sonrasında 160 sayfalık bir kitap yazdım. Kitap yoğun ilgi gördü. İlk baskımızı Bin adet yaptık. Kitap yoğun ilgi gördüğü için 2. ve 3. baskı da gündemde. Öğretmen Hakları ve Hukuku 1 kitabı; 12 TL’den satışa sunulmaya başlandı. Sahaf Kitapevi’nde satışa sunuluyor. Milas’ta kitabı almak isteyenler bana ulaşabilirler. Bir eğitimci üniversitede okurken, öğretmen olduğunda nelerle karşılaşabileceğine dair bir şey bilmeden mezun oluyor. Üniversitelerde, eğitim hukuku verilmesi lazım. Bu çok büyük bir eksikliktir. Kitabımın öğretmenlere rehber olmasını diliyorum. Üniversitede, yazdığım kitabın örnek teşkil etmesini ve okutulmasını istiyorum. Haksızlığa uğradığını düşünen öğretmenler, bu kitapla haklarını arayabilirler.” diyerek kitabıyla ilgili merak edilenleri cevapladı.