Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NEDİR?
Öğretmenlerimizin özlük haklarını artırmayı, mali ve sosyal imkanlarını artırmayı, çalışma şartlarını iyileştirmeyi hedefleyen öğretmenlik mesleğine özgü bir kanun.
Öğretmenlere mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları sağlayacak. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayacak. Adaylık, uzman öğretmenlik başöğretmenlik alanlarında hakları, görevler, sorumluklar netleşecek. Öğretmenlikle adaylık kaldırma sınavı kalkıp, öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulanacak. Öğretmenlikte 10 yılı doldurmuş öğretmenlere uzman öğretmenlik getirilecek.
ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU NE GETİRECEK, İÇERİĞİ VE TASLAĞI?
Düzenleme sayesinde öğretmenlerin tarihte ilk kez kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşacağını belirten Erdoğan, şöyle devam etti:
"Bu çalışma, öğretmenlerimizin mevcut haklarına ilaveten yeni mali, sosyal ve özlük hakları da sağlayacaktır. Öğretmenliği kariyer mesleği olarak tanımlayarak, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik alanlarında hakları, görevleri ve sorumlulukları da netleştiriyoruz. Aynı şekilde, öğretmenlikte adaylık kaldırma sınavını artık bir kenara bırakıyoruz, bunun yerine, öğretmenlerin mesleki gelişmeleri temelinde bir program uygulayarak, adaylarımıza destek olacağız.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Öğretmenler Günü münasebetiyle düzenlenen "81 İlden 81 Öğretmen ile Yemek" programında "Öğretmenlerimizin haklarını güvence altına alacak bir Öğretmenlik Meslek Kanunu çıkarmak için hazırlıklarımızı tamamladık."
Bakan Mahmut Özer: "Bu düzenleme sayesinde Türkiye tarihinde ilk kez öğretmenler kapsamlı ve bütüncül bir meslek kanununa kavuşmuş olacaklardır.
Öğretmenlik Meslek Kanunu sayesinde, öğretmenlik bir kariyer mesleği olarak tanımlanabilecek, adaylık, öğretmenlik, uzman öğretmenlik ve başöğretmenliğin hakları, görevleri ve sorumlulukları, gelişim temelli bir sistem içinde netleşebilecektir." şeklinde açıklaması oldu.
Öğretmenlik Meslek Kanunu Öneri Metni İndir
Öğretmenlik meslek kanunu hakkında daha önce hazırlanan örnek bir çalışma değerlendirmesi ise şu tespitler yapılmıştı
Türk Eğitim Derneği (TED) tarafından ek ders ücretlerinin kaldırılmasından haftalık çalışma saatlerinin yeniden düzenlenmesine kadar öğretmenlerin meslek hayatlarında önemli değişiklikler meydana getirecek öğretmenlik meslek kanunu ile ilgili bir metin önerisi yayınlanmıştı..
Cumhurbaşkanlığı Eğitim ve Öğretim Politikaları Kurulunda TED kökenli kişilerin bulunduğu dikkate alındığında, bu taslağın çıkacak olan Öğretmenlik Meslek Kanununun temeli olduğunu tahmin edilebilir.
İşte o taslak Öğretmenlik Meslek Kanununda yer alan Öğretmen, yönetici ve müfettişlerin yetiştirilmesinden atanmasına, izlenmesinden değerlendirilmesine kadar birçok hususun ayrıntısıyla yer aldığı bu kanun taslağı metin önerisindeki dikkat çeken hususları yoruma girmeden aşağıda sıralamaya çalıştık.
- Öğretmenlik, devlet memurları kanunu içinde herhangi bir memuriyet olarak değil profesyonel bir meslek olarak ele alınmalı ve özel bir kanunu olmalıdır.
- Öğretmenlerin eğitim fakültelerinde yetiştirilmesi esastır. Ancak öğretmen yetiştirmek üzere açılmış yükseköğretim programı bulunmayan branşlarda öğretmen ihtiyacının giderilmesi amacıyla Öğretmenlik Sertifika Programı açılır.
- Eğitim fakültelerinde görev yapan öğretim elemanları her üç yılda bir, bir öğretmen ile birlikte 30 iş günü fiili olarak eğitim öğretim faaliyetlerine katılır.
- Öğretmen yetiştiren kurumlara, üniversite sınavının yanında, yeteneklerini ve psikolojik uygunluklarını dikkate alan bir seçme ve yerleştirme sistemi ile öğrenci alınır.
- Öğretmenler, Millî Eğitim Bakanlığı dahilinde veya haricinde herhangi bir kurum veya kuruluşta başka bir görevlendirmeye tabi tutulamaz.
- Sözleşmeli ve ücretli öğretmenlik kaldırılarak tüm öğretmenler kadrolu olarak illerin ihtiyacına göre atanmalıdır.
- Okul yöneticiliği profesyonel ve sürekli bir meslek olarak kabul edilmekte ve okul Yöneticisi Yetiştirme Programını bitirmesi koşulu getirilmektedir. Okul yöneticilerinin görev ve sorumlulukları okulun yönetiminde rutin bürokratik iş ve işlemlerin yürütülmesinin ötesinde bir eğitim öğretim liderliği perspektifi içinde tanımlanmaktadır.
- Öğretmenlerin performansları; eğitim öğretim faaliyetlerine ilişkin planları, öğretim materyalleri ve içerikleri, sınıf içi uygulamaları, ölçme ve değerlendirme etkinlikleri, araçları ve uygulamalarının izlenmesi ve değerlendirilmesi ile ölçülmeli.
- Uzman öğretmenlik için en az beş yıl fiili olarak öğretmenlik ve kendi alanında yüksek lisans derecesine sahip olmak; Başöğretmenlik için en az on yıl fiili olarak öğretmenlik ve kendi alanında doktora derecesine sahip olmak şartları aranır.
- Öğretmen ve okul yöneticilerinin ek ders ücreti uygulaması kaldırılmakta onun yerine mesai usulü çalışma ve en yüksek devlet memuru maaşı ölçü alınarak maaşlarında iyileştirme esası getirilmektedir.
- Öğretmenlerin haftalık iş yükleri 35 saat (1 saat=60dk) olarak düzenlenmektedir. Ders yükü az olan öğretmenlerin mesai saatleri; nöbet görevleri, eğitici etkinlikler ve benzeri çalışmalar ile doldurulmaktadır.
- Öğretmenlerin yıllık izinleri “Her koşulda yıllık toplam altı haftadan daha az olamaz.” şeklinde düzenlenmektedir. (Bu düzenleme, yarıyıl ve yaz tatillerinin en azından bir kısmının mesleki ve bireysel gelişme için kullanılacağı anlamına gelir.)
- Öğretmenlerin hediye kabul etmesi, öğrencilerine özel ders vermesi ve derse geç kalma gibi disiplin suçları metin önerisinde tek tek sayılarak cezaları belirtilmektedir.
Saygılarımla.