Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bir çok çalışana rotasyon uygulaması yapılmaktadır. Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmenlere rotasyon uygulayan kurumların başında geliyor.. Rotasyona tabi olan çalışanlar er geç bu uygulamadan nasiplerini alırlar. Milli Eğitim Bakanlığında görev yapan , okul yöneticiler, öğretmenler şube müdürlerine rotasyon uygulaması yapılmaktadır.
Rotasyon uygulması nasıl ve kimlere uygulanır? Rotasyona tabi olmak için hangi şartlar olmalıdır?
İşte rotasyon gerçeğini gün yüzüne çıkaran bir köşe yazısı.
Suat Acar Kaleme aldı
Meslektaşlarım çok kızacaklar biliyorum. Ama bu gerçeği değiştirmeyecek.
Milli Eğitim sistemi içinde birçok çalışan grubuna rotasyonlar yapılmaktadır. Şube Müdürleri ve okul yöneticileri rotasyondan etkilenmektedirler. Ve rotasyonun yapılması doğru bir uygulamadır. Yöntemi tabi ki tartışılabilir.
Geçmiş yıllarda olgunlaştırılan rotasyon uygulamasından son anda vaz geçildi. Nedenleri tartışılır.
Şu anda öğretmenlere rotasyon uygulaması yapılmamaktadır. Öğretmen rotasyonu yapılmalıdır.
Peki, neden öğretmenlere rotasyon uygulaması yapılmalıdır?
20-30 yıl aynı okulda görev yapan öğretmenler var. Özellikle merkezdeki okullara yerleşen öğretmenlerin bir daha oradan ayrılmıyorlar. On yıllarca aynı okulda çalışan öğretmenlerde iş körlüğü yaşanabiliyor. Oysa öğretmenler farklı okullar görüp, farklı meslektaşları ile çalışmalıdırlar. Bu gelişime katkı sağlayan bir durumdur.
Aynı ortamda yıllarca çalışan ve dostluk veya anlaşmazlık sebepleri ile klikler oluşturan öğretmenler dört ya da sekiz yılda bir değişen yöneticilerin varlığını etkisizleştirebilmektedir. Nasılsa kendisi oradadır ve yönetici bir süre sonra oradan gitmek zorundadır.
Merkez okullara bir şekilde yerleşen öğretmenler emekli olana kadar o okullardaki kadroları kapatmakta ve on yıllarca çalışmış olan öğretmenlerin merkeze gelmeleri mümkün olmamaktadır.
Öğretmen nitelikli ise, nitelik sorunu varsa da hep aynı okulda olumlu ya da olumsuz etkisini göstermektedir. Bu sebeple aynı bölgedeki öğrenciler öğretmenden olumlu ya da olumsuz etkilenebilmektedirler. Ya da tecrübe hep merkezdekilere yarayacak. Merkez dışında zaten dezavantajlı gruplara tecrübesiz öğretmenlerle baş başa kalacaklar.
Başka sebeplerde sayılabilir.
Kısaca, “Tebdili mekânda ferahlık vardır” atasözü de kıymetlidir. Birbiri ile çatışma yaşayan kliklerin dağılmasını sağlamak, gerginleşen ortamları düzene koymak için belli sürelerle rotasyon fayda sağlayacaktır. 8 ya da 10 yıl aynı okulda çalışan öğretmen, başka bir okulda çalışmalıdır.
Ama bu uygulama yaşantısını belli bir düzende kurmuş öğretmenlerin yaşantılarının düzenini de bozup zorlaştırmayacak şekilde olmalıdır.
Suat Acar