Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Öğrencilerin birçoğu uzaktan eğitime erişim sağlayamazken, Milli Eğitim Bakanlığı, 19 Nisan 2021 tarihli kararı ile öğrencilerin uzaktan veya yüz yüze eğitime katılmamaları durumunda öğretmenlerin ders ücretlerinin kesileceğini açıkladı.
MEB’in pandemiden dolayı yüzyüze eğitime ara verildiği her dönemde öğretmenlerin ek derslerini tartışma konusu yapıması kabul edilemez.Öncelikle vurgulamak isteriz ki Öğretmenin maaşı ek ders ücreti ile geçinebilir bir maaş’a dönüşmektedir,oda enflasyon karşısında geçinilebilir deniliyorsa. Pandemi sürecinden bu yana öğrenci ve velilerle sabah akşam demeden bazen telefon yoluyla bazen whatsap yoluyla bazen zoom ve kimi zaman yüzyüze ilgilenen,bir an önce öğrencilerine ve okuluna kavuşmak için çabalayan , pandemi sürecinde kendi sağlığını riske ederek her türlü görevi kabul eden ve yerinde getiren öğretmenin Milli Eğitim Bakanlığı tarafından nasıl bir değere sahip olduğu bir kez daha ortaya çıkmıştır.Başından beri öğretmenin özlük haklarını tartışma konusu yapan Milli Eğitim Bakanının öğretmene yönelik olumsuz algı yaratma konusundaki ustalığını birçok açıklamada görüyoruz.
"Öğretmenler, eğitim ve öğretim açısından derse hazırlık çerçevesinde görevlerini yerine getirip, okula gittiyse veya uzaktan eğitimde de hazırlıklarını yaptıktan sonra öğrencinin derse katılmaması öğretmenin suçu değildir.
Dolayısıyla böyle bir durumda öğretmenlerin ücretlerinin kesilmesi tamamen hukuksuzdur. Geçtiğimiz hafta açıklanan kısmı tedbir sürecinin pandemiyi geriletmeyeceği göz önündeyken, bu süreçte maddi olarak zor durumda olan emekçilerin gelirlerine bu şekilde el konulmak istenmesi kabul edilebilir bir durum değildir."
Öte yandan MEB’e Danıştay kararlarını hatırlatırız.
1. Benzer bir durum için açılan davada Danıştay 11.Dairesi'nin 19.06.2007 gün ve E:2007/341 sayılı kararıyla Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerin ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Karar'ın 12.maddesinin 1.fıkrasında yer alan "Öğrencilerin sınava girmeleri kaydıyla" ibaresinin yürütmesini durdurmuş ve anılan kararında "Öğrenciler sınava/derse gelmese dahi bunun sorumluluğunun öğretmende olmadığını öğretmen sınav/ders için tüm hazırlıklarını yapmış olduğunu bu nedenle öğrenciler sınava girmese dahi ek ders ücretlerin ödenmesi gerekliliği bulunmaktadır" gerekçesine yer vermiştir.
2. 2020 Aralık ayında Danıştay son kararı vererek noktayı koymuştu. Danıştay kararı şu şekilde:
Danıştay kararına göre; öğrenciler sınava/derse gelmese dahi bunun sorumluluğunun öğretmende olmadığı, öğretmen sınav/ders için tüm hazırlıklarını yapmış olduğu, bu nedenle de kıyasen EBA üzerinden sunulacak altyapıyla, açık kaynaklı diğer platformlar üzerinden uzaktan eğitim faaliyetleri kapsamında canlı ders vermek için gerekli hazırlıkları yaparak derse başlayan öğretmenin canlı dersi teknik yetersizlikler nedeniyle yapılmasa veya hiç bir öğrenci canlı derse katılmasa dahi ek ders ücretlerin ödenmesi gerekliliği bulunmaktadır. Dersin yapılmamasında öğretmenlerin bir kusuru, hatası bulunmamaktadır. Dersin fiilen yapılmamasına sebebiyet veren teknik yetersizlikler veya öğrenciler olduğundan, öğretmenlerimizin bir kusuru olmadığından öğretmenlerimizin ek ders ücretlerinin ödenmesi hak ve adalet gereğidir.
Yukarıdaki 2 Danıştay kararına göre;MEB, öğretmenlerin canlı ders uzaktan eğitim sürecinde ek ders ücretlerini öğrenciler ders katılmadığı zaman da kesmemeli. MEB'in bu konuda bir görüş yazısı yazarak öğretmenlerin bu konuda oluşacak mağduriyet ve sıkıntılarını gidermesi gerekmektedir.
“Öğretmenler, derse hazırlık çerçevesinde görevlerini yerine getirip, okula gittiyse veya uzaktan eğitimde de hazırlıklarını yaptıktan sonra öğrencinin derse katılmaması öğretmenden doğan bir sorun değildir.Ekranın başına geçip bekleyen bir öğretmenin görevi olan Eğitim Öğretim konusunda derse hazırlık görevini yapmış sayılır.Böyle bir durumda Dolayısıyla öğretmenlerin ücretlerinin kesilmesi tamamen hukuk dışıdır.Hele hele pandemi sürecinde maddi olarak zor durumda olan öğretmenlerin gelirlerine bu şekilde el konulmak istenmesini TÖB SEN olarak kabul etmiyoruz.Bu süreçte tüm yükü çeken eğitim emekçileri adeta cezalandırılmmak isteniyor.
Böyle bir yazıyı reddediyor ve pandeminin sorumlusunun öğretmenler olmadığını ifade ediyoruz.
Ek ders ödeneği bir öğretmenin maaşını kısmen geçinebilir hale getirmektedir.Görevini yapmak için hazırlık yapan ekranın başında duran veya yüz yüze eğitim için okula giden tüm öğretmenlerimize ek ders haktır.Öğrencinin gelip gelmemesinden çok öğretmenin zamanını ders saatine harcamış olması,eğitim öğretim sürecine hazırlık yapmış olması baz alınmalıdır.
TÖB SEN bu konuda sorun yaşayan öğretmenlerimizin idarelerine vermek üzere bir dilekçe hazırlamıştır.Koronavirüs döneminde haklarımıza yönelik saldırılara karşı geri adım atmadan mücadele edeceğimizin tüm öğretmenler tarafından bilinmesini isteriz.
TÜM ÖĞRETMENLER BİRLİĞİ SENDİKASI MERKEZ YÜRÜTME KURULU ADINA
MERKEZ YÜRÜTME KURULU BAŞKANI DENİZ EZER