Ne tür bir öğretmensin?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Neden öğretmen oldun? A) toplumu iyileştirmek, b) öğrencilere yardım etmek, c) sürekli bir kariyere sahip olmak ya da d) her üçünden biraz mı? Eğer toplumu iyileştirmek istiyorsanız, idealist olabilirsiniz - yakın tarihli bir raporda belirtilen dört öğretmen türünden biri. 
. Araştırmacılar, öğretmenlerin kariyerleri boyunca farklı farklı kategorilerden özelliklere sahip olabileceklerini de ekledi.

İdealist
Bu tarz öğretmenler, fark yaratmayı gerçekten çok önemsiyor. Üstelik sadece öğrencilerinde değil genel olarak tüm toplumda. Sosyal adaleti geliştirmeyi öğretmenlik rollerinin temel bir parçası olarak görüyorlar. İş ararken, en büyük etkiyi nerede yaratabileceklerini düşünüyorlar.

Bu öğretmenlerin aynı zamanda bu işi severek yapma nedenlerinden biri de konularını çok sevmeleri ve çocuklarla birlikte çalışma arzusu duymaları. İdealist öğretmenlerin motivasyonları da düşmüyor: Bu öğretmenlerin yüzde 29’u geçtiğimiz altı ay içinde mesleği bırakmayı asla düşünmediklerini söylerken, bu cevabın tüm öğretmenler arasındaki genel oranı yüzde 25’te kalıyor.

Uygulayıcı
Bu öğretmen tipi, topluma katkıda bulunmaya çok fazla ilgi duymadığı gibi kendi öğrencilerinin gelişimine katkıda bulunmakla da pek fazla ilgilenmiyor. Öğretmen olmayı istedikleri için bu mesleğin içindeler. Becerilerinden ve yaptıkları çalışmalardan zevk alıyorlar ve kendilerini işlerine adıyorlar. Uygulayıcılar aynı zamanda devam eden mesleki gelişimin önemine de güçlü bir şekilde inanıyorlar. Nerede öğretmenlik yapacaklarına karar verirken, okulun karakterini dikkate alıyorlar. Buna öğrenci davranışları ve başarısı gibi konular da dahil.

Rasyonalist
Bu tarz öğretmenler pratik nedenlerden dolayı bu mesleğe giriyorlar. Bir fark yaratabileceklerine inanıyorlar ama aynı zamanda maaşı iyi ve tatilleri fazla olan bir işe ihtiyaç duyduklarının farkında olacak kadar da pragmatikler. Bu faktörler, meslekte kalmalarında, okul kültüründen keyif almaları kadar önemli bir rol oynuyor. Bir etki yaratmalarını sağlayan ama aynı zamanda iyi bir yaşam kalitesi sunan yerlerde çalışıyorlar. Ancak rasyonalist öğretmenler negatif düşünme eğiliminde olabiliyorlar. Bu öğretmenlerin yüzde 50’si son altı ay içinde mesleği bırakmayı düşündüğünü söylüyor. Araştırmada sorulan sorulardan birisi de öğretmenlerin kendi genç hallerine bu mesleği önerip önermeyecekleri. Rasyonalist öğretmenler diğer tüm öğretmen tipleri arasında bu soruya en negatif cevabı verenler.

Ölçülü
Bu tür öğretmenler, öğretmenler odasında güçlü fikirler ortaya koymaya hiç meyilli olmayanlardan oluşuyor. Onlara “orta karar” öğretmenler de denebilir. Onların bu mesleğe girmesine sebep olan tek bir faktör olmuyor. Aksine konularına duydukları sevgiden bir iş ihtiyacına kadar pek çok farklı şeyden motive oluyorlar. Ve yine pek çok farklı sebepten dolayı bu meslekte kalmaya devam ediyorlar. Bu öğretmen grubunun yarısı çalıştıkları okulun yeri konusunda oldukça açık görüşlüyken, diğer yarısı kararını kişisel ve okula özgü faktörlere göre veriyor. Ancak yine de aileleri ya da hayatlarındaki insanlar dolayısıyla taşınmaya en meyilli grubu oluşturuyorlar.

Öğretmenlik mesleğini öğrencilerine ve kendi genç hallerine önermeye gelince; bu tip öğretmenler diğerlerine göre çok daha az hevesli oluyorlar. “Uygulayıcı” öğretmen grubunda mesleği önerme oranı dörtte üç iken, “ölçülü” öğretmen grubunda bu oran yarıya düşüyor. Ayrıca bu öğretmenler, son altı ayda “idealistlere” ve “uygulayıcılara” göre mesleklerini daha fazla bırakan grubu oluşturuyorlar.

Kaynak: http://www.theguardian.com/teacher-network/2015/oct/25/what-type-of-teacher-are-you

Anahtar Kelimeler:
Ne Tür Bir öğretmensin?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak