MEB’in Hatası Ek Ders Ödemelerinde Sorunlara Neden Oldu

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Çin’de ortaya çıkan ve kısa sürede tüm dünyayı etkisi altına alan salgınla birlikte tüm dünyada olduğu ülkemizde de eğitim-öğretime ara verildi. 2019-2020 eğitim öğretim yılının ikinci döneminde gelişen olağanüstü durumdan dolayı Milli Eğitim Bakanlığı tüm öğretmenlerin (ücret karşılığı görev yapan öğretmenler de dahil olmak üzere) ek dersini eksiksiz bir şekilde ödedi. Bakanlığın bu uygulaması tüm eğitim camiasında takdirle karşılanmıştı.

2020-2021 eğitim öğretim yılına gelindiğinde MEB anaokulları, anasınıfları, 8. Sınıflar ile 12. Sınıflar seviyesinde tedbirli ve kademeli bir şekilde yüz yüze eğitimi başlattı. Diğer sınıflarda ise eğitim öğretim faaliyetlerini uzaktan eğitim yoluyla (EBA üzerinden) öğretmenlerin canlı ders anlatımı yoluyla devam ettirdi. Canlı ders anlatımının zorlukları daha fazla olmasına rağmen öğretmenler daha fazla çaba sarf ederek öğrencilerine ulaşmaya çalıştılar. Özellikle kırsal bölgelerde hem internet altyapısının hem de bilişim araçlarının yetersizliği nedeniyle canlı dersler istenilen seviyede verilemedi.

Milli Eğitim Bakanlığı ek ders ödemeleri ile ilgili bir önceki dönemde almış olduğu kararın aksine; 2020-2021 eğitim öğretim yılı başı itibariyle fiilen işlenmeyen derslere ödeme yapılmaması gerektiğini belirten bir yazıyı tüm illere gönderdi. 23/11/2020 tarihli Personel Genel Müdürlüğü yazısında; “rutin müfredat kapsamında uzaktan eğitim yoluyla fiilen ders okutan öğretmenlerin, okuttukları derslerin öncelikle aylık karşılığında değerlendirilmesi; aylık karşılı ders görevlerinin üzerinde okuttukları derslere bağlı olarak ise ek ders ücretinden yararlandırılması” konusuna vurgu yaptı. Özel Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından özel eğitim öğretmenleri ile okul öncesi öğretmenlerinin ek ders ücretlerini almalarına olanak sağlayacak, daha esnek -olması gereken- koşullar içeren resmi yazı gönderilerek kafa karışıklığına neden olmuş, öğretmenler arasında ikilik oluşmasına zemin hazırlamıştır.  Fiilen ders görevini yerine getirmeyen öğretmenlere ek ders ücreti öde(ye)meyen idareciler ile aynı okulda görev yapan öğretmenleri karşı karşıya getirmiş ve okullarda huzur ve barışın bozulmasına sebebiyet vermiş,  aynı zaman ek ders ücreti ödemelerinde iller arasında da farklılık oluşmasına yol açmıştır.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın hem öğretmenler arasında oluşan farklılığı ortadan kaldırması hem de iller/ilçeler arasında birlikteliği sağlaması gerekir.  EBA da canlı ders oluşturulmuş, ders saatinde derse hazırlıklı bir şekilde EBA da veya MEB in onay verdiği diğer canlı ders platformlarında canlı dersi başlatıp öğrencisini bekleyen ancak başlatılan canlı derslere öğrenci katılımı sağlanamaması nedeniyle ek ders ücretlerini alamayan öğretmenlere ek ders ücretlerinin eksiksiz ödenmesi adaletin gereğidir. Milli Eğitim Bakanlığı, farklı branşlarda görev yapan öğretmenler arasında oluşan farklılığı ortadan kaldırması gerekir. Ayırımcılık yapmadığını tüm eğitimcilere eşit mesafede olduğunu göstermesi açısından önemlidir.

Özgür Eğitim-Sen Yönetim Kurulu

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak