Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bu her geçen gün büyüyen sayıyı durdurmak adına yapılanmaya gidilmelidir. Son 15 yıl içerinde KPSS 'ye giren her 100 adaydan sadece 17 tanesinin ataması yapıldı. Aradaki uçurum bir kez daha göz önüne geliyor.
Eğitim Fakülteleri azaltılıp ya da kontenjanlar kısıtlanabilir. Sözcü'nün haberine göre: Öğretmen ihtiyacı 100 bin civarındayken, atamayı bekleyen yüzbinlerce öğretmenin olması ciddi bir sorun olarak duruyor. Peki durumda çözüm ne olmalı? MEF Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erhan Erkut, eğitim fakültelerinin çağın gereklerine karşılık vermediğini belirterek, bir kısmının kapatılması gerektiğini söyledi. Sadece atanamayan değil, görevli öğretmenlerin de yeterlilik sınavından geçirilmesi gerektiğini anlatan Erkut, teknoloji okur yazarlığı ve İngilizce bilmeyen öğretmenlerin yeniden fakültelere dönmesi gerektiğini kaydetti. Devletin önümüzdeki 20-30 yıl için talep tahmini yapabilecek durumda olduğunun altını çizen Erkut, “Önümüzdeki 20 yılın talep tahmini yapılır. Sonuca göre eğitim fakültelerinin bir kısmı kapatılır ya da bir kısmının kontenjanları kısıtlanır. Mezunların da öğretmenliğe hazırlık sınavından geçirilmesi gerekiyor. Böylece arzın kısılması kaliteyi de artırır. Ayrıca öğretmenlerin kendilerini geliştirecek bir sistem geliştirmemiz gerekiyor. Sonuçta Türkiye'deki en önemli mesleği hiç kalite kontrol yapmadan götürüyoruz” dedi.
‘15 YILDA KPSS'YE GİREN HER 100 ÖĞRETMENDEN SADECE 17'Sİ ATANABİLDİ'
Aradaki bu uçuruma biran önce bir çözüm üretilmeli ve gençlerimiz geleceğini çalmamalıyız. Ülkemiz adına daha nitelikli bir eğitimin gerçekleşmesi ve sayısı milyona yaklaşn gençlerimize çözüm bulunmalıdır
Eğitim-Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan “Son 15 yıl içinde atanan öğretmen sayısının toplam öğretmen sayısına oranı yüzde 64. Aynı süre içinde KPSS'ye giren her 100 öğretmenden sadece 17'sinin ataması yapıldı, geriye kalan 83 işsiz öğretmen ya tekrar sınava girmek ya da başka alanlarda çalışmak zorunda bırakıldı. Nitelikli bir eğitimin gerçekleştirilebilmesi için öğretmenlerin yetiştirilme ve atanmaları sürecinin planlı şekilde işlemesi gerekiyor. 438 bin ataması yapılmayan öğretmenin, mesleğini icra edilebilmek için KPSS barajlarını, doğrudan ‘torpili' çağrıştıran mülakat sınavlarını, aday öğretmenlik sınavını ve daha birçok engeli geçmeye çalışması ülkemiz açısından utanç verici bir durum” diye konuştu.
SÖZCÜ