Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Kadıköy ilçe MEM'i, öğretmenlere verilen başarı belgesini objektif olarak vermesinden dolayı tebrik ediyoruz. İşte ilçe MEM'in 49 kriteri!
Kadıköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü hazırlamış olduğu bir proje ile öğretmenlere başarı belgelerini kafalarda hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde, somut ölçülebilir ve objektif 49 krıtere göre vermekte. Kadıköy İlçe MEM’in her zaman tartışma konusu olmuş olan başarı belgelerinin verilmesi hususundaki adımlarının ülkemizdeki tüm milli eğitim müdürlüklerine örnek olmasını ve yayılmasını temenni ediyoruz. Bu bağlamda Kadıköy Kaymakamı Mustafa ÖZARSLAN’ı ve İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık ASLAN’ı tebrik ediyoruz.
Hiçbir milli eğitim müdürlüğünde, Başarı belgelerinin kime ve hangi kriterlere göre dağıtıldığını; neredeyse hiçbir öğretmen bilmiyor. Hatta öğretmenler başarı belgelerinin verildiğini çoğu zaman ya başka birinden konuşma arasında ya da bir öğretmenin sosyal medya hesabından almış olduğu başarı belgesini paylaştığı zaman haberi oluyor. Bu durum ise akıllara başarı belgelerinin belirli kişilere veya belirli bir kesime yakın olan torpilli kişilere başarı belgelerinin verildiği kanısını da beraberinde getiriyor doğal olarak.
Bu duruma çözüm getiren Kadıköy Kaymakamlığı ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüğü, beraber hazırladıkları proje kapsamında kafalarda hiçbir soru işareti kalmayacak şekilde, somut ölçülebilir ve objektif 49 kritere göre öğretmenlere başarı belgeleri vermekte. “Kurumların başarılı olması; kurum amirlerinin kendi çalışanlarına, kişisel yeteneklerini sergileyecekleri çalışma iklimini sağlamaları ile mümkündür. Olumlu çalışma ortamı onların kariyer gelişimlerine yardımcı olacaktır.” diyen Kadıköy Kaymakam Dr. Mustafa ÖZARSLAN “Çalışanın enerjisini yaptıkları işe yansıtmasını sağlamak, gerektiğinde onu motive etmek ve ödüllendirmektir. Milli Eğitim Çalışanlarını Ödüllendirme Kriterlerini, okul müdürlerimizin ve öğretmenlerimizin önerilerini de dikkate alarak belirledik. Eğitim ve öğretimde fiziki açıdan yeni binalara, dersliklere, en modern ders araç gereçlerine sahip olunsa da asıl olan öğretmenlerin idealistliğidir, öğretmenlerin kendilerini mesleklerine adanmışlıklarıdır, öğretmenlerin coşkusudur ve öğretmenlik aşkıdır. Öğretmenler ve okul yöneticilerin de bu aşkı, bu yangını başlatacak küçük kıvılcımlardan bir tanesinin de ödüllendirmeler olduğuna inanıyoruz.” şeklinde düşüncelerini ifade etti.
Kadıköy’de öğretmene değer veren, çalışanı teşvik eden böylesine önemli bir ödüllendirme sisteminin getirilmesinde emeği geçen İlçe Milli Eğitim Müdürü Sadık ASLAN sayesinde Eğitim öğretimde gelişme sağlayan faaliyeti ve uygulamayı yapan bütün öğretmenlerin kriterlere göre bireysel becerileri, fedakârlıkları ve öz verilerini ön plana çıkartarak fırsat eşitliği dairesinde ödül almaları sağlanmaktadır.
Oluşturulan Bu kriterler sayesinde; Öğretmenler arasında fırsat eşitliği olacak şekilde öğretmenlerin özveriyle okulun gelişmesine katkı sağlaması ve Kurumlarda ödül alınmasında güvenilir bir ortamın sağlanmaktadır.
Kriterlere göre, 10 puan alan öğretmen veya okul idarecisi başarı belgesini alabilmektedir. Kriterlere baktığımızda da her bir kriterin değeri olarak farklı sayı değerleri verilmiş olup öğretmenlerin çalışmalarına göre puan almasını ve sonucunda başarı belgesini almaya hak kazanmaları öngörülmektedir. Bu bakımdan da çalışmaların değerinin ortaya çıkması da amaçlanmış.Yine bütün kriterlerde belge istenerek ve belge olmadan hiçbir puan ve dolayısıyla başarı belgesinin verilmemesi ,sözde dayanaklara göre değil objektif dayanaklara göre başarı belgelerinin verilmesi gerçeklere dayalı belgelerin verilmesine katkı sağlamaktadır.
Kriterlere baktığımız zaman kendi alanında veya eğitim bilimleri alanında Kitap Yazmış öğretmenlere başarı belgesi verildiği görülmektedir. Aynı zamanda yine kendi alanı veya eğitim bilimleri alanında makale bildiri veya herhangi bir eser yazmış öğretmenlere de 2 ve 5 puan arasındaki puanlamalar yapılarak başarı belgeleri almaları hedeflenmiştir. Değerlendirme yapılan eğitim öğretim yılında olmak üzere patent ve telif hakkına sahip bir çalışma yapmış öğretmenlere de başarı belgesi verilmesi her ayrıntının düşünüldüğünü göstermektedir. Kendi üniversite eğitiminin dışında herhangi bir üniversite bitiren öğretmenlere de puanlar verilerek başarı belgesini almaya teşvik edilmektedir. Yüksek lisans veya doktora yaparak kendini geliştiren öğretmenlere de puanlar verilerek başarı belgesinin almalarına olanak sağlanması bir diğer önemli adım olarak karşımıza çıkıyor. Ayrıca aynı kriterlere göre, aynı belgelerle öğretmenlerin ikinci defa ödül alamama şartı getirilmesi, aynı kriterlerle hep aynı öğretmenlerin belge alınmasının da önüne geçilmiştir. Fakat kendini geliştiren, kriterlere uygun şekilde çalışan öğretmenler yeniden başarı belgesi de alabilirler.
Kadıköy İlçe MEM’in her zaman tartışma konusu olmuş başarı belgelerinin verilmesi hususundaki adımlarının ülkemizdeki tüm milli eğitim müdürlüklerine örnek olmasını ve yayılmasını temenni ediyoruz.
KADIKÖY İLÇE MEM’İN BAŞARI BELGELERİNİN VERİLMESİNDE BELİRLEMİŞ OLDUĞU 49 KRITER ;