Finlandiya'da Öğretmen Eğitimi: Finli Öğretmenler Kendilerini Geliştirmek İçin Neler Yapıyor?

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Tampere Teknoloji Üniversitesi, Finlandiya
Editörün Notu: Bu göreve Satu Uusiautti , Ph.D. Helsinki Üniversitesinde yardımcı profesör ve Lapland Üniversitesi'nde uzman olarak çalışmakta ve Aşk Temelli Liderlik - Disiplinlerarası Yaklaşım projesinde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmaktadır . Bu blog gönderisine bir başka katkıda bulunan , Doktora öğrencisi Kaarina Määttä , Eğitim Fakültesi, Lapland Üniversitesi'nde eğitim psikolojisi profesörü ve aynı zamanda üniversitenin yardımcısı yardımcısıdır. Yüzlerce makale ve düzinelerce kitap yazdı. Üç yazarın gelecek kitabı, Finlandiyalı Öğretmenler Ne Yapıldı? Finlandiya'da Dün ve Günümüzde Öğretmen Eğitimine Bir BakışFinlandiya'da, dünyanın en başarılı K-12 okullarına sahip olduğunu kabul eden tarihi ve modern öğretmen eğitimini inceliyor.

Finlandiya'nın öğretmen yetiştirme modelinin temeli 1920'lerin başlarında, kayda değer iki planın tamamlandığı 1921 yılında yürürlüğe giren Zorunlu Eğitim Yasası ve 1922 yılında tamamlanan öğretmen yetiştirme eğitiminin geliştirilmesi için bir plan hazırlanmıştır. Finlandiya tarafından 1917'de Rusya'dan bağımsız hale geldi.

20. yüzyılın başlarında, ilk ilkokul öğretmeni kolejleri güney Finlandiya'da bulunuyordu ve kuzey Finlandiya'da nitelikli öğretmenler bulmak zordu. Bu ihtiyaca cevap olarak, kuzeyde Tornio'da bulunan yeni öğretmen eğitim kolejleri kuruldu.
Model Karaktere Eğitilmiş Öğretmenler
Öğretmen eğitiminin amacı, Finlandiya halkını eğitecek ve uygarlaştıracak ve genç ülkenin ulusal kimliğini güçlendirecek model vatandaşları yetiştirmektir. Pratikte bu, öğretimin vatandaşların gayretlerini geliştirecek ve öğrencileri hobileri benimsemeye ve güçlü karakter geliştirmeye teşvik edecek çeşitli etkinliklere ilgiyi teşvik etmesi anlamına geliyordu. Diğer bir ortak amaç, öğrenciler arasında bir ülke sevgisine yol açacak olan bölgeselciliği teşvik etmekti. Din, edebiyat ve tarih, sınıfın temelleriydi. Bu konular birlikte, öğretimin kademeli olarak inşa edildiği kültürel-tarihsel temeli oluşturdu. Eğitimin amacı vatandaşların ahlakını ve Hıristiyanlığı geliştirmekti. Bir öğretmen açıkça sınıfın başıydı ve model vatandaşı olarak rolü önemliydi. Öğretmenlerin boş zamanlarında model vatandaşlar olarak hareket etmeleri bekleniyordu. A. Salmela'nın yazdığı gibiEtik Temelleri (s.153):

Öğretmenlerin yerel manevi durumlarda, ılımanlık ve gençlik çalışmalarına katılımı ve ekonomik hobiler, birçok açıdan, ev ve okul arasındaki takdir ve sempati arasındaki bağlantıyı yaratmanın en iyi şansını sunmaktadır.
Zorlu Giriş Koşulları ve Davranış Kuralları
Finlandiya'da öğretmen yetiştirme okullarında okumak isteyen kişiler birkaç gün süren bir giriş sınavına katıldılar. Öğretmen adayı olarak sadece en iyi adaylar seçildi. Test tıbbi muayeneleri, görüşmeleri ve öğretme sınavlarını içeriyordu. Öğretmen adaylarının seçim yöntemleri, mükemmel adaylar arasında en iyiyi bulmak için sürekli gözden geçirilmiştir.

Öğretim kolejine kabul edildikten sonra, öğrenciler, ancak başarılı çalışma alışkanlıklarını sürdürdükleri ve geri dönüşümsüz hareket ettikleri takdirde, çalışmalarını sürdürmelerine izin verildi. Öğrencilerin davranışları, sadece kolejde değil, aynı zamanda boş zamanlarda da dikkatle izlenmiştir. Örneğin, bu model model vatandaşlar için bir dans kulübüne gitmek ya da sigara içmek kesinlikle yasaklandı. Aynı şekilde, öğrencilerin gizli giyim stillerini benimsemeleri ve katı arkadaşlık kurallarına uymaları beklenirdi. Bu şartları karşılamayan herkes sınır dışı edildi.

Davranış kuralları bugün katı olmamasına rağmen, tüm adayların on tanesinden sadece biri öğretmen eğitimi için seçilmiştir. Onların zorlu eğitimleri, araştırmaya dayalı olduğu kadar pratiktir ve hem öğretmen eğitimcileri hem de öğretmenler tarafından yetenek, katılım ve çoklu becerilerin gösterilmesini gerektirir. Öğrenci öğretmenleri Eğitim Mastırı olarak mezun olurlar.

Kısmen bu titiz beklentiler nedeniyle, öğretmenlik mesleği hala Finlandiya'da evrensel olarak saygı görmektedir ve bir öğretim pozisyonu arzu edilen bir meslektür, çünkü sınıf profesyonelleri tüm ulus için bir aydınlanma gücü olarak kabul edilmektedir.

Nitekim Finlandiyalı öğrenciler, yakın tarihli uluslararası karşılaştırmaların da gösterdiği gibi iyi performans gösterdiler. Bu başarı için kredi çoğunlukla iyi öğretmenlerimize ve öğretmen eğitim sistemimize aittir. Ayrıca, Finlandiya eğitim sistemini, K-12 öğrencilerinin konum, ekonomik ya da sosyal arka plan, cinsiyet, yaş ya da yetenekleri ne olursa olsun, öğrenme haklarına sahip olduğu fikrini desteklemek için kullandık.

Mevcut Zorluklar
Finlandiya'da eğitim popüler ve prestijli bir işgal olmayı sürdürse de, yaratıcılığıyla tanınan ve öğrencilerin başarı testlerindeki yüksek puanlarıyla tanınan Finlandiya'nın eğitim sistemi, hala bazı ikilemlerle mücadele ediyor. Uluslararasılaşma ve çok kültürlülük gibi güncel eğilimler, eğitmenlerin yeni türden toplumsal sorumluluklar üstlenmelerini ve geleceğin mimarları olarak aktif rol almasını gerektirmektedir.

Bu zorluk, öğretmen eğitimini sürekli geliştirerek ele alınmaktadır. Çok kültürlülük ve hoşgörü dersleri eklenmiş ve çok profesyonel işbirliği, öğretmen eğitimi ve öğretmenlerin zorunlu hizmet içi eğitiminin bir parçası haline gelmiştir. Buna ek olarak, Finlandiya Ulusal Eğitim Kurulu, öğretmenlerin hizmet içi eğitimi şeklinde bu konularda ücretsiz kurslar sunmaktadır.

Finlandiyalı öğretmenlerin çalışmalarının önemli bir kısmı, örneğin, öğrenciler, ebeveynler, öğretmen meslektaşları ve toplum paydaşları ile etkileşim halindedir. Bu nedenle, eğitimcilerin kamusal kişiliklerini ve öğretim stillerini hazırlamak, sınıf becerilerini geliştirmek kadar önemlidir. Öğrenmeyi destekleyen bir ev-okul ağı oluşturma yeteneği kritik olduğu için, öğretmenler özellikle kültürel ve sosyal beceri için ödüllendirilir.

20. yüzyılda eğitimcilere ağırlık veren önemli iş ve sorumluluklar bugünün öğretmenlerini hala endişelendiriyor. Ancak, geleceğin eğitimcilerini sürekli olarak öğrencileri başarıya ulaştırmak için eğiterek, öğretmen adaylarının müfredatı öğrencilerin bakış açısından görmelerine yardımcı olmak ve çeşitli disiplinlerde kritik noktaları tartışırken öğrencilere yardım etmek, Finlandiya'daki öğretmen eğitimi yöntemleri gelecek nesillerin ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. öğrenciler.

Kaynaklar:Salmela, A. (1931). Etiikan alkeet. Oppikirja seminaareja ja yksinopiskelijoita varten [Ahlakın Temelleri: Kolejler ve Bireysel Öğrenciler İçin Bir Ders Kitabı] . Porvoo: WSOY.
By Merja Paksuniemi

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak