EK DERS ÜCRETİ UYGULAMASI NEDEN YANLIŞTIR? 

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

1- Öğretmenler için bir ek gelirden ziyade bir stres kaynağıdır. 
2- Öğretmenleri ve okul yöneticilerini adeta bir ip cambazına dönüştürerek bir nevi çeşitli usulsüzlüklere sevk etmektedir. Bilhassa bazı branşlarda eğitim - öğretim amaçlarının tamamen dışında yalnızca kazanç elde etmek için eğitim açısından katkısı olmayan bazı uygulamalara neden olmaktadır.  
3- Ek ders için yapılan kurslar vs öğrenciler için yeterince verimli değildir. Nitekim amaç eğitim değil kendine ekonomik kaynak sağlamaktır. 
4- Bazı öğretmenleri üstesinden gelemeyecekleri ya da verimli olamayacakları kadar sayıda ders yükünün altına girmelerine mecbur bırakmaktadır. Bu da öğrenciler açısından verimliliği düşürmektedir. 
5- Her isteyen öğretmen ulaşamadığı için aynı vasfı taşıyan meslektaşlar arasında gelir adaletsizliği yaratmaktadır. Bazen okullarda çatışmalara ve huzursuzluklara neden olabilmektedir.
6- Düzenli bir gelir olmadığı için sosyo-ekonomik hayatta öngörülemeyen krizlere neden olabilmektedir. 
7- İdareciler için epey zaman ve enerji kaybına neden olan kırtasiye, yazışma, planlama vs işlemlerine neden olmaktadır.  
8- Nadir de olsa okul yöneticileri tarafından öğretmene karşı bir koz olarak kullanılabilmektedir. Bu da eğitim ortamında motivasyon düşüklüğüne neden olabilmektedir. 
Bu ve bu gibi nedenlerden dolayı EK DERS uygulaması kaldırılmalı, bunun yerinde sabit ve yeterli ücretin olacağı bir sisteme geçilmelidir. 
Az derse giren ile çok derse giren öğretmenler arasında iş yükünden kaynaklı eşitsizlik (esasında iş tanımı ve işçinin vasfı açısından bir eşitsizlik olmasa da) okullardaki ders harici iş ve işlemler kullanılarak giderilebilir. Veya farklı planlamalar yapılabilir. 
Öte yandan kıdem yılına göre çalışma süreleri azalacak şekilde yeni bir sistem geliştirilebilir. 
Hasılı EK DERS UYGULAMASI DOĞRU DEĞİLDİR. 
Onu için TALEP edilmesi gereken şey ek derslere zam değil, EK DERS UYGULAMASININ TAMAMEN KALDIRILMASI VE YERİNE ÖĞRETMENİ MAĞDUR ETMEYECEK SABİT BİR ÜCRET UYGULAMASI olmalıdır.

Alıntı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak