Danıştay; Proje Okullara Öğretmen Atamasına Durdurma Kararı Aldı

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Danıştay, Proje okullara sürgün edilen öğretmenin atamasına yürütmeyi durdurma kararı aldı. 
 

Başka bir okula gönderildikten sonra kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Mustafa Turgut öğretmenin ölüme götüren yönetmeliğe Danıştay dur dedi. 

Danıştay 8. Daire, Milli Eğitim Bakanlığı Özel Program ve Proje Uygulayan Eğitim Kurumları Yönetmeliği’nin iptali ve yürütmesinin durdurulması talebiyle açılan davayı karara bağladı. Oyçokluğuyla alınan kararda, yönetmelikte proje okullarına öğretmen alımıyla ilgili önemli bir karara imza atıldı. Yönetmeliğe göre bu okullara öğretmen ataması ve yönetici görevlendirmesi, eğitim kurumunun bağlı olduğu Genel Müdürlüğü’nün inhası (atama), İnsan Kaynakları Müdürlüğünün teklifi, Bakanın onayı ile yapılacaktı. Danıştay, anılan maddeler incelendiğinde, bu eğitim kurumlarından öğretmenlik ve yöneticilik görevine aday olmak isteyecekleri haberdar edecek bir içeriğe sahip olmadığı için fırsat eşitliğini ortadan kaldırıp geniş katılımı engellediğine karar verdi.

Kararda, “Bu haliyle görevin gerektirdiği niteliklere en uygun personelin seçimi ve dolayısıyla kamu hizmetinin iyi işlemesini zorlaştırıcı bir etkiye sahip olduğu anlaşılmıştır. Bu maddelerde duyuruya yer verilmemesi şeklindeki eksik düzenlemenin yürütmesinin durdurulması gerektiği sonucuna varılmıştır” denildi.

Yönetmeliğin 7/1. maddesi ve bu maddede yer alan ‘gerekli görülmesi’ ibaresi ile ‘Öğretmen Olarak Atanacaklarda Aranacak Genel Şartlar’ başlıklı 8. ve “Yönetici Olarak Görevlendirileceklerde ve Öğretmen Olarak Atanacaklarda Aranacak Özel Şartlar” başlıklı 10. maddelerinin, eksik düzenleme yönünden oyçokluğuyla yürütmesi durduruldu. Yönetmelikle ilgili son sözü, Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu söyleyecek. Davayı açan avukatlardan Acun Papakçı, “Belirsiz düzenlemelerle bundan sonraki hukuksuz kadrolaşmanın önüne biraz da olsa geçilmiştir” dedi.

Karar yargıçları böldü

Avukat Dr. Acun Papakçı, kararda üç farklı karşı oy olduğuna dikkat çekerek “Bir yandan öğretmenlere ilişkin genel ve özel şartlar iptal ediliyor, ama bunlara dayanılarak valilikçe yapılan atamalara izin veriliyor. Reddedilen kısımlara ilişkin itiraz ettik” dedi. Yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihte valiliklerce görevlendirilmiş öğretmenlerle, yöneticilerden dört veya sekiz yıllık görev süresini tamamlayanların görevlerinin sona ermesine izin verildiğine dikkat çeken Papakçı, “Bu karar da oyçokluğu ile alınmıştır. Proje okullar hakkında çıkarılan yönetmelik, benzerine pek rastlanılmayan bir hukuki tartışmayı ortaya çıkarmıştır. Danıştay 8. Dairesi’nin dokuz üyesi üç ve iki kişilik gruplar halinde fikir ayrılığına düşmüştür” diye konuştu. Bu liselerde sekiz yıl görev yapmış öğretmenlerin başarılı olup olmadıklarına bakılmaksızın valiliklerce başka liselerde görevlendirildiklerini anımsatan Papakçı, şöyle devam etti: “Sayın üyeler Ali İhsan Şahin ve Yücel Bulmuş, doğrudan bu maddeye ilişkin karşı oy yazılarında bu haksızlığı ayrıntılarıyla anayasayı anarak ortaya koymuştur. Her iki üye devlete güven duygusunun zedelenmemesi gerektiğini ve bu nedenle geçici maddenin yürütmesinin durdurulmasının bir zorunluluk olduğunu açıklamışlardır.”

Zehra Özdilek

Cumhuriyet

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak