Bir Türkiye Gerçeği "Ataması Yapılmayan Öğretmenler"

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Bir Türkiye gerçeği Ve Ataması Yapılmayan Yüz binleri bulan Eğitim Fakültesi mezunu öğretmen var. işin en ilginç tarafı 120 binden fazlada Türkiye geneli öğretmen açığı var. Gelinde çıkın işin içinden! Hem bu kadar öğretmen atama bekliyor hemde öğretmen açığı had safhada; Öğretmenlik şakaya gelmez. Bu kadar genç yıllarca zor şartlar altında okuyup öğretmen hayalleri kurarken, fakülteden mezun olurlar ve işsizler ordusuna katılıyor.


1: Her köşeye dürümcü açar gibi eğitim fakülteleri açılmaması gerek
2: Arz ve talep arasındaki dengesizlik çok büyük
3: Özellikle Fizik, Kimya, Biyoloji, Felsefe ve Tarih gibi ortaöğretim öğretmenliği alanlarında atananların sayısı çok kısıtlı.
4: Milli Eğitim Bakanlığı'nın öğretmen istihdamı politikaları.
5:: Eğitim fakülteleri kontenjanlarının istihdamla uyumlu olmaması.
6.    Öğretmen yetiştirmede eğitim fakültesi dışındaki fakültelere rol verilmesi.

Çözüm önerileri

Yukarıdaki değerlendirmeler, 'atanamayan öğretmen' sorununu aşmanın üç adımı bulunduğunu gösteriyor:

        i.            Milli Eğitim Bakanlığı, ücretli ve sözleşmeli öğretmen görevlendirme politikasını terk etmeli, öğretmenlik dalları arasındaki kadro dağılımında daha gerçekçi davranmalı.

       ii.            Eğitim fakültesi kontenjanlarının belirlenmesinde, istihdam imkanları da dikkate alınmalı ve bu kurumlarda akreditasyona gidilmeli.

      iii.            1739 Sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu'nda, "öğretmenlik, devletin eğitim, öğretim ve bununla ilgili yönetim görevlerini üzerine alan özel bir ihtisas mesleğidir" deniliyor. Bir ihtisas mesleğinin, 24 kredilik formasyon eğitimine indirgenmesi, bu yasa hükmüyle çelişiyor. Yürürlükte olan bu yasa hükmü gereğince, pedagojik formasyon uygulamasından vazgeçilerek, öğretmen yetiştirme, akredite olan eğitim fakültelerine bırakılmalı, Fen-Edebiyat Fakültelerini öğrenciler için cazip hale getirmenin başka yolları araştırılmalı.

Aslında basit çözümler sayesinde bu kadar gencimizin hayatları heba olmaz. Özelliklede ücretli öğretmenliğin kaldırılmasıyla başlanabilir. Bütçeden kısmak adına eğitim fakültesi olmayan binlerce kişi ücretli öğretmenlik yapıyor! Herşeyden önemli olan ise "EĞİTİM ŞAKAYA GELMEZ" çocuklarımız bizim geleceğimiz. 

Ogretmensitemiz.com

,

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak