BİLSEM ÖĞRETMEN BAŞVURU ŞARTLARI

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Nasıl gireriz?
BİLSEM'e başvururken kılavuzda belirtilen hususlardan puan biriktirmiş olmamız gerekiyor. Örneğin daha önce yaptığımız projeler, kazandığımız ödüller, yüksek lisans veya doktora diplomaları, yazdığımız bilimsel makaleler, sunduğumuz bildiriler, yazdığımız kitaplar, katıldığımız kültürel etkinlikler vs. Her birinin ayrı puan değeri var. Başvuracağımız BİLSEM'de kaç kontenjan varsa onun 3 katı kadar kişi mülakata çağrılıyor. Değiştiyse bilemem ama eskiden böyleydi.
Mülakatta neler soruluyor?
Çok zor sorulardı bana sorulan. Türkçe öğretmeni ile edebiyat öğretmenine aynı soruyorlardı, şu an değiştiyse bilmem. Edebiyat alanına ve özel yeteneklilerin özelliklerine iyi çalışın. Yazar-eser eşleştirmeleri, edebiyattaki ilkler, akımlar, özel yetenekli çocukların özellikleri vb. Kendinize güveninizi, sabrınızı ve kriz yönetiminizi yokluyorlar, benden söylemesi.
BİLSEM'de öğretmen olmak nasıl bir duygu?
Buna her gün farklı bir yanıt verebilirim. Öğrencilerinizin tamamı özel yetenekli, daima kendinizi geliştirmeniz ve onlardan geriye düşmemeniz gerekiyor. Onlar teknoloji ile birlikte zaten bütün bilgilere ulaşabilir durumdalar, sizin öğreteceğiniz çok şey yok. Birlikte öğreniyorsunuz bazen, çoğu zaman onlara yol gösteriyorsunuz. Eğer hiç karşılık beklemeden bu ülkenin geleceği olan çocuklara faydalı olmak gibi bir arzunuz varsa bence burası tam size göre. Çok, çok yorucu olduğunu da belirteyim. Dinlenmek için geçilecek bir yer değil.
BİLSEM'de bir öğretmen ne yapar?
Burada ilkokul-ortaokul kavramları yok, yönetmelikçe belirlenmiş kurlar var. Türkçe öğretmeni ilkokul 2. sınıfa da girebilir, lise 3. sınıfa da. Biyoloji öğretmeninin ilkokul 2. sınıfa derse girdiğini de görebilirsiniz. Örneğin ben, Türkçe dışında bilimsel araştırma teknikleri dersine giriyorum. Zorunlu derslerin dışında atölye açabiliyorsunuz. Seçmeli ders gibi düşünün. Kaligrafi, drama, hızlı okuma vb. istediğimiz her atölyeyi açabiliriz.
BİLSEM'de dersler nasıl işlenir?
Burada özgür bir çerçeve plan var. Evet, bir yıllık planınız var ama buna uymanız mecburi değil. Mesela sınıfa girdiğinizde öğrencinizin bir kitap hakkında arkadaşıyla tartıştığını duyduysanız dersi tamamen bunun üzerine kurgulayabilirsiniz. Ders kitabı yok, sadece teklif niyetinde hazırlanmış örnek etkinlikler var. Küçük sınıflarda dersler genellikle etkinlik temelli ilerliyor. Büyük sınıflarda ise sıfatları, noktalama işaretlerini öğretmektense bunları bildiğini varsayarak bunlarla ilgili projeler hazırlıyoruz. Projelerimiz normal okuldaki gibi değil. Bilimsel yönteme göre hazırlanmış, proje basamaklarına uyularak geliştirilmiş neredeyse birer dergi makalesi. Sınıf ortamında değil, doğada yapabilirsiniz dersinizi. Müzeye gidip orada yapabilirsiniz. Oldukça özgür bir ortam. Aslında bu biraz zorunlu. Bu çocukları küçük bir alana hapsetmek doğru değil zaten.
BİLSEM'de sınav var mı?
Hiçbir şekilde sınav yok. Her etkinlikten sonra doldurduğumuz gözlem formu, akran değerlendirme, öz değerlendirme vb. formlar var ama bunlar sadece dosyalarında duruyor. Bir de sistem üzerinden gelişim formları dolduruyoruz ama not hiçbir şekilde yok. Buna rağmen derse gerçekten katılıyorlar mı? Bu size bağlı.
BİLSEM'de sınıf mevcutları nasıl? Sınıf yönetimi zor mu?
Ortalama 6-10 arası öğrenci var bir sınıfta. Çocukların ilgisini çekmeyi başaramadıysanız, inanın ki üstün zekâlı 6 öğrenciyi bir odada tutmak çok ama çok zor. Bu nedenle ilgilerini daima kendinizde tutmanız gerek. Ancak ilgi sizdeyse bir şeyi ikinci kez söylemenize gerek kalmıyor. Genellikle bir kerede anlıyorlar.
BİLSEM'de öğrenci bize bir şey sorarsa, biz bilemezsek ne olur?
 "Bilmiyorum." diyorsunuz. Size öğretiyorlar. Öğretmekten dolayı büyük zevk alıyorlar. Üstün zekâlı bireylerin özelliklerini okuyunca da göreceksiniz; bu çocuklar olgunlar, duyarlılar. Dalga geçmezler, küçümsemezler, yardımseverdirler. Bu bahsettiğimiz olumsuz özelliklerle normal okulda daha çok karşılaşırsınız. Bunlarla "parlak" seviyede daha çok karşılaşılıyor.
BİLSEM'de daha çok para kazanır mıyım?
Sınıf öğretmeniyseniz evet ama branş öğretmeniyseniz daha az kazanırsınız. BİLSEM'de ek ders ücreti yüzde 25 daha fazla. Gelin görün ki küçük BİLSEM'lerde ek ders kolay kolay olmuyor. Sizin için önemliyse ders yükü durumunu başvurduğunuz BİLSEM'i arayarak öğrenebilirsiniz. Başka okulda kurs açamazsınız diye bir kural yok ama kurs zamanlarında zaten BİLSEM'de kendi dersiniz olacağı için açmanız mümkün görünmüyor. Bu açıdan normal okulda daha çok kazanıyor branşçılar. Bizde de nöber var, kulüp yok.
BİLSEM'de çalışma saatleri nasıl?
Hafta içi 17.30-21.00 arasında dersleriniz oluyor. Cumartesi de tam gün. Ders yükünüze göre dağılım değişir. Hafta içi günde en fazla 4 ders olacağı için beş gün gitseniz bile 20 saat eder.
BİLSEM'de evrak işi yok dediler?
Kim dediyse yalan söylemiş. Gördüğüm okul çeşitlerinde en fazla evrak işi BİLSEM'de.

Alıntı: Burcu Hızır

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber