Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bakan Selçuk MEB'de görevli öğretmen sayısını 920 bin 524 olarak açıkladı
Bakan Selçuk, Bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında görev yapan 920 bin 524 öğretmen bulunduğunu bildirdi. Selçuk, "Hükümetlerimiz döneminde atanan öğretmen sayımız, mevcut resmi öğretmen sayısının yüzde 66´sına karşılık gelmektedir. Bu aynı zamanda genç bir öğretmen kadrosuna sahip olduğumuzu gösterir. Nitekim 40 yaş ve altındaki öğretmen sayımız toplam öğretmen sayımızın yüzde 65’ine tekabül etmektedir." açıklamasında bulundu. Bu süre içinde öğretmen başına düşen öğrenci sayısının ilköğretimde 16’ya, ortaöğretimde de 12´ye düştüğünü aktaran Selçuk, tüm coğrafi bölgelerindeki öğretmen doluluk oranları birbirine yakın bir orana yükseltildiğini söyledi.
Öğretmen ihtiyaçlarının Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm Kadrolarına İlişkin Yönetmelik esaslarına göre belirlendiğini hatırlatan Selçuk, "Norm kadro doluluk oranları Doğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 89,16 Güneydoğu Anadolu Bölgesi´nde yüzde 86,42 ülke genelinde ise yüzde 89,72 seviyesindedir." dedi. Ziya Selçuk, şöyle konuştu:"Öğretmenlerimizin mali ve sosyal haklarında önemli iyileştirmeler yapılmış ve 1 Temmuz 2018 tarihi itibarıyla Bakanlığımız bünyesinde göreve yeni başlayan 9. derece 1. kademedeki bir öğretmenimizin maaşı 3.320 lira, ek ders ücreti net 13,90 lira olmuştur. Haftada 15 saat ayda 60 saat ek ders veren bir öğretmene 834 lira ek ders ücreti ile toplamda 4 bin 154 lira aylık ücret ödenmektedir. Ayrıca tüm öğretmenlere, her eğitim ve öğretim yılı başında eğitim ve öğretime hazırlık ödeneği verilmekte olup 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında bin 130 lira ödenmiştir.
Dünyadaki başarılı eğitim sistemleri incelendiğinde izleme, değerlendirme ve denetim süreçlerindeki farklılaşmanın odağında öğretimin iyileştirilmesine yönelik öğretmen ve okul temelli rehberlik yer almaktadır. Bakanlık olarak teftiş sisteminin okul geliştirme amaçlı rehberlik boyutunu öne çıkaracak düzenlemeleri hayata geçireceğiz." Nitelikli bir eğitim için öncelikle eğitim altyapısının tamamlanması gerektiğini belirten Selçuk, "Derslik başına düşen öğrenci sayısını azaltma ve ikili öğretime son vererek tüm okullarımızda tam gün eğitim ve öğretime geçmek için okul ve ek derslik yapımı çalışmalarını kararlılıkla sürdürüyoruz." dedi.
Selçuk, bu çerçevede 2003´den bugüne kadar, 50 bin 735´i hayırsever vatandaşlar tarafından olmak üzere toplam 296 bin 641 yeni dersliğin yapımının tamamlanarak eğitim ve öğretimin hizmetine sunulduğunu belirtti. Bakan Selçuk, şunları kaydetti: "Bu vesileyle, gerek derslik yapımı ve gerekse diğer ayni ve nakdi bağışlarıyla eğitimimize gönülden destek olan hayırseverlerimize huzurlarınızda bir kez daha teşekkür ediyorum. Her eğitim kademesinde derslik başına düşen öğrenci sayısı, yeni yapılan derslikler sayesinde, ülke genelinde her geçen gün azalmaktadır. Bütün bu çalışmalar sonrasında derslik başına düşen öğrenci sayısı ilköğretimde 24’e, ortaöğretimde ise 21´e düşmüştür. Tekli eğitime geçiş sürecinde arsadan kaynaklanan problemleri en aza indirebilmek için eğitim yapıları tip projelerinde taban ve toplam inşaat alanı küçük okul projeleri geliştirilecektir. Projelerden en az 1 tanesinin yeşil bina özelliğine sahip olmasına dikkat edilecektir. Bu projelerde, ilkokuldan başlayarak tüm öğretim kademelerinde okullara çocukların sahip oldukları yetenek kümeleriyle ilişkilendirilmiş becerilerin uygulama düzeyinde kazandırılabilmesi için ´tasarım-beceri atölyeleri´ planlanacaktır. Bu atölyeler; bilim, sanat, spor ve kültür odaklı etkinliklerin gerçekleştirildiği mekanlar olarak tasarlanacak olup öğrencilerin el becerilerinin geliştirilmesini önemseyen, mesleklerle ilişkilendirilmiş işlikler olacaktır. Tasarım-beceri atölyeleri, bilim ve sanat merkezleri ile ilişkilendirilecek ve okul bahçelerinin atölye ile bağlantılı olarak yeniden tasarlanıp yaşam alanlarına dönüştürülmesi sağlanacaktır."
Bakan Selçuk, İçişleri Bakanlığı ile imzaladıkları "Okullarda Güvenli Ortamın Sağlanmasına Yönelik Koruyucu ve Önleyici Tedbirlerin Artırılmasına İlişkin İş birliği Protokolü" kapsamında yürütülen faaliyetleri aktardı. Selçuk, "MEB, Savunma Sanayi Müsteşarlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü iş birliği ve ASELSAN A.Ş´nin yükleniciliğinde 762 okulda güvenlik kamerası kurulumu çalışmaları devam ediyor." ifadelerini kullandı. Bakan Selçuk, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu´ndan karşılanan şartlı eğitim yardımıyla 2003 yılından 2018 Nisan ayı sonuna kadar ilk ve ortaöğretimdeki öğrencilerin annelerine 6 milyar 482 milyon 550 bin 446 lira ödeme yapıldığını aktardı.
Ücretsiz ders kitabı dağıtımına ilişkin verileri de paylaşan Selçuk, "2003´ten 2018 yılına kadar toplam 2 milyar 850 milyon 288 bin 456 kitap öğrencilerimize ücretsiz dağıtıldı. Bu uygulama için toplam 5 milyar 506 milyon 519 bin 749 lira ödeme yapıldı. Ortaöğretim öğrencilerine ücretsiz ders kitabı dağıtılması amacıyla 2019 yılı Bakanlık bütçesine 477 milyon 500 bin lira, ilköğretim öğrencilerine ücretsiz olarak dağıtılacak ders kitapları için de Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu´ndan 2019 yılı için 881 milyon lira kaynak tahsisi öngörüldü." diye konuştu. İlköğretim ve ortaöğretimde 273 bin 724 öğrenciye 2018 yılı itibarıyla 234,7 lira aylık burs ödendiğini aktaran Selçuk, ayrıca 2018-2019 eğitim ve öğretim yılında Bakanlığa bağlı olarak faaliyet gösteren 2 bin 511 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezinde 371 bin 9 kişinin faydalandığını belirtti. Bakan Selçuk, "Engellilerin eğitim ve rehabilitasyonuna ilişkin olarak 2006 yılından 2018 yılı Ekim ayına kadar bütçemizden 17 milyar 433 milyon 710 lira harcandı." bilgisini paylaştı.