2023 Yolundaki Öğretmenler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

“2023 Yolundaki Öğretmenler ve Eğitim fakültelerinin Rolü”


 
2023 Eğitim Vizyon Hedefleri İçin Öğretmenlere Hizmet İçi Eğitimlerini İllerindeki Eğitim Fakülteleri Vermelidir

Eğitim fakültelerinin öğrenci almayı azaltarak 2023 Eğitim Vizyon Belgesindeki hedeflere ulaşabilmek adına illerinde bulunan görevdeki mevcut öğretmenlerin mesleki gelişimlerine dönük hizmet içi eğitimlerinde etkin rol oynaması artık ihtiyaç haline geldi.

Akademisyenler Sahayı Öğretmenlerden, Öğretmenlerde 2023 Eğitim Vizyon Hedefindeki İhtiyaç Duyulan Bilimselliği ve Verileri Akademisyenlerden Öğrenir

2023 Eğitim Vizyon belgesindeki hedeflere ulaşabilmek adına öğretmenlere hizmet içi eğitimleri illerinde bulunan Eğitim Fakülteleri vermeli; bu şekilde eğitim fakültesindeki akademisyenler sahadaki öğretmenlerden sahadaki gerçekliği, öğretmenlerde eğitim fakültelerinde 2023 Eğitim Vizyonundaki ihtiyaç duyulan bilimselliği ve verileri akademisyenlerden öğrenir. Böylece 2023 Eğitim Vizyonundaki hedeflere Eğitimci-Akademisyen karşılıklı etkileşimli öğrenme durumu da sağlanmış olur.

2023 Eğitim Vizyon Belgesinde belirlenen hedeflere ulaşılabilmesi için kapsamlı değişimler ve gelişimlerin sağlanması gerekmektedir. Ayrıca bu kapsamda mevcut görevdeki öğretmenlerin de 2023 eğitim vizyonu doğrultusunda belirlenen ihtiyaçlara dönük hizmet içi eğitim ve seminerlere alınması büyük bir ihtiyaç olduğu aşikar.2023 vizyon belgesine bakıldığında ise daha çok bilimsel verilere dayalı ve uluslararası boyutta zamanın ihtiyaç haline getirdiği eğitim modeline geçiş hedefleri göze çarpmaktadır. İşte bu olması gereken eğitim sistemine geçişte ise büyük bir değişim olacağı için eğitimin uygulayıcıları ve temelini oluşturan öğretmenlerin de 2023 eğitim vizyonundaki hedeflenen eğitim sisteminin bizzat uygulayıcıları konumuna gelebilmesi ve bu değişim sürecine hem adapte olabilmesi için hem de değişimdeki gelişimleri yönetebilmeleri için hizmet içi eğitim ve bilgilendirici seminer ve kursları almaları su kadar ihtiyaç haline gelmiştir.

Klasik Hizmet içi Eğitimler Yerine Öğretmenlerin Aktif Katılımcı ve Öğrenen Konumunda Olduğu Eğitim Fakültelerinde Alınan Eğitim Metoduna Geçilmeli

Maalesef eski düzende devam ettirilmeye çalışılan hizmet içi eğitimlerde ise yereldeki alanında uzman farz edilen bir başka eğitimci veya eğitim yöneticileri tarafından verilmektedir. Yürütülen bu hizmet içi eğitimler ise belirlenen salon veya merkezlerde katılımcıların sadece dinleyici konumunda bulunduğu ve istenilen hedeften uzak, çoğu defa katılımcıların bilgi veren ile sadece bilgi aktarımı metodu uygulandığı için sıkıcı bir ortam havasında geçmektedir. Bu hali ile hizmet içi eğitimlerde öğretmenlerden beklenen gelişim ve değişimin yakalanması ise neredeyse imkânsız konumda durmaktadır. Dolayısıyla 2023 Eğitim Vizyonundaki hedefleri yakalayabilmek adına öğretmenlerin (eğitimciler) mevcut düzende devam ettirilen hizmet içi eğitim modeli ile seminerlere veya eğitimlere alınmaları yerine günümüz eğitim şartlarına uygun katılımcıların bizzat aktif ve uygulayıcı konumunda olduğu, istenilen hedefe uygun gerçekten isteyerek öğrenen konumunda olduğu hizmet içi eğitimlerini almaları gerekmektedir. Yani birkaç saatlik konuşma ortamında geçen eğitimlerin yerine gerçekten öğrenme ortamında gerçekleşen hizmet içi eğitimlerini alması gerekmektedir.
Ülkemizde gelişmeleri takip eden ve üstüne araştırma ve çalışmaları ile bilgi koyan kurumlar üniversiteler olduğundan eğitim ile ilgili değişimin ana aktörü de üniversiteler yani eğitim fakülteleri olmalıdır. Örnek vermek gerekirse.

2023 Eğitim Vizyon belgesinde ortaya konan E-PORTFOLYO kavramının eğitim sisteminde uygulanır hale gelebilmesi için E-PORTFOLYO kavramı üzerinde son gelişmeleri takip ederek ürün ortaya koymuş akademisyenler tarafından Eğitim fakültelerinde eğitime alınacak şekilde bizzat illerinde bulunan eğitimcilere verilmesi yerinde olacaktır. Zira son zamanlarda eğitim fakültelerinden mezun olan öğretmenler portfolyo kavramına aşina iken daha önceden öğretmen olanlar ise bu kavramı eğitimleri sırasında almadıklarından dolayı bihaberlerdir. Ayıca Portfolyo kavramını almış olan öğretmenlerde maalesef Portfolyo’un mevcut eğitim sistemimizde uygulanmadığı için zamanla unutmuş olmaları da yüksek ihtimaldir. Bu yüzden bu kavramı hizmet içi eğitimlerde başka bir eğitimci veya eğitim yöneticisinin vermenin ziyadesinde eğitim fakültelerindeki akademisyenler tarafından verilmesi hedefe ulaşılmasını da sağlayacaktır.

Saygılar
Sedat DEGER
Eğitimci Yazar

sedatdeger.sd@gmail.cowww.sedatdeger.com

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber