Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Geçen yıl yapılan il dışı atama başvuruları 29 Temmuz 2021 - 2 Ağustos 2021 tarihleri arasında alınmış ve personel genel müdürlüğü diğer senelerden farklı olarak ilk kez yaptığı uygulama ile emekli olan öğretmenlerin tamamının il dışı atama kontenjanlarına eklenmesini sağlayarak yıllardır kanayan yara olan il içi ve il dışı atamalarda yaşanan kontenjan azlığı sorununu çözmüştü. Bu yıl ise il dışı atama başvurularının 25-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında alınmasından kaynaklı ve temmuz ayında emekli olan tüm öğretmenlerin il dışı atama kontenjanlarına yansıtılmamış olmasından dolayı geçmiş yıllara geri dönülerek il dışı atamada adeta kanayan yara haline gelen sorun tekrar kanamaya başladı ve il dışı atamayı bekleyen öğretmenlerin hayal kırıklığı yaşamasına sebep oldu.
Geçen yıl (2021) il dışı atama başvurularının ağustos başına sarkmasını her ne kadar kamuoyu önceleri eleştirse de bu gecikmenin aslında Personel genel Müdürlüğünün temmuz ayında emekli olanların kadrolarının da il dışı atama kontenjanlarına yansıtılması için olduğunu anlayınca ve Türkiye geneli rekor bir sayı ile yaklaşık 90 bin kadronun il dışı atamalarına açıldığını görünce eğitim camiasında büyük bir memnuniyetle karşılanmıştı.
Aslında geçen yıl yapılan bu güzel uygulamanın bu sene de devam ettirilerek temmuz ayında emekli olan öğretmenlerin tamamının il dışı atamada kontenjanlara yansıtılması beklenirken şaşırtıcı bir şekilde Personel Genel Müdürlüğünün bu yıl uygulamadığı açılan az kontenjan ile birlikte görüldü.
Zira 2021 yılında yapılan il dışı atama başvurularında temmuz ayında emekli olan öğretmenlerden boşalan kadroların yansıtılması ile birlikte Türkiye geneli 90 bin kadro öğretmenlerin tercihlerine açılırken maalesef bu sene yapılan il dışı atamada temmuz ayında emekli olanların kadroların tamamının öğretmenlerin tercihlerine yansıtılmamasından dolayı neredeyse geçen yılın yarısı kadar kadro açılmış oldu. Bazı branşlar bu durumdan etkilenmez iken bir çok branş ise bu durumdan nasibini bir hayli aldı. Geçen yılki gibi olacağı umuduyla tercih yapmak için ekran başına geçen öğretmenler açılan kadroların azlığını görünce maalesef hayal kırıklığı ile adeta yıkıldılar ve hayatlarının şokunu yaşadılar.
Aslına bakacak olursak Personel Genel Müdürlüğünün yapacağı iş çok basitti ve geçen sene hayata geçirdikleri bu güzel uygulamayı devam ettirerek bu sene de uygulamaktı. Çok değil! Geçen yıl ki gibi il dışı atama başvurularını temmuzun son günlerinde başlatarak temmuz ayında emekli olan öğretmenlerden boşalan kadroları il dışı atama kontenjanlarına yansıtarak öğretmenlerin kanayan yarası olan il dışı atamada kontenjan azlığından yer değiştirememe sorununu bu sene de çözebilirdi. Bunun için de il dışı atama başvurularını 25-29 Temmuz 2022 tarihleri arasında yapmak yerine sadece birkaç gün erteleyerek geçen yıl olduğ
u gibi 29 Temmuz- 2 Ağustos 2022 tarihleri arasında yapıp yine illere göndereceği bir yazıyla temmuz ayında emekli olan tüm öğretmenleri sisteme girilmesini sağlayıp akabinde il dışı atama kontenjanlarına yansıtabilirdi.
Denenmiş ve çok güzel sonuç alarak öğretmenlerin il dışı atamada yer değiştirememe sorununa merhem olan bu uygulamadan neden vazgeçildiğini anlamış değiliz. Çünkü inavasyon mantığında kurumdaki bir sorunu çözen uygulamadan vazgeçilmeden dahada geliştirilerek uygulanmaya devam edilir. O yüzden tavsiyemiz bu sene yapılan il dışı atama dahil tüm il dışı atama başvurularında bu uygulamanın uygulamaya devam edilmesidir.
Bu yıl yapılan il dışı atama başvurularındaki mağduriyetlerin giderilmesi için ise en yakın zamanda geçen yıl olduğu gibi temmuz ayında emekli olan öğretmenlerden boşalan kadroların başvuru tercihlerine yansıtılarak yeniden bir il dışı atama yapılmasını ya da mevcut başvuru sürecini temmuz ayında emekli olan öğretmenlerin kadrolarının kontenjanlara eklenerek başvuru sürecinin bir hafta daha uzatılmasını tavsiye ederiz.
İl Dışı Atama Başvurularının Temmuz Ayının Son Günlerinde Alınması ve Dolayısıyla Temmuz Ayında Emekli Olan Öğretmenlerin İl Dışı Atama Kontenjanlarına Yansıtılmasının Önemi !
MEB Personel Genel Müdürlüğü 8 Temmuz 2021’de tüm illere gönderdiği yazı ile isteğe bağlı atamalarda emekli olacak öğretmenlerin yerlerine de atama işlemlerinin gerçekleştirilebilmesi için atama işleminin yapılacağı tarihe kadar emeklilik onayları alınan ve kendilerine tebliğ edilerek ayrılış işlemi bildirilen öğretmenlerin MEBBİS’te emeklilik durumlarının işlenerek eğitim kurumlarının normlarının boşaltılması istenmişti. Bu resmi yazı sonrası ise 2021 yılın ilk kez illerde emekli olacak öğretmenlerin kadroları da öğretmenlerin isteğe bağlı atama başvurularında tercihlerine yansıtılmış oldu.
Böylelikle emekli olan öğretmenlerin kadrolarının da tercihlere yansıtılmasıyla beraber geçen senelere nazaran il içi ve akabinde yapılan il dışı atama başvurularında birçok ilde daha fazla kontenjan açılması sağlanmış oldu.
Peki emekli olanların kadrolarının tercihlere yansıtılması neden bu kadar önemli?
Bildiğimiz üzere yasal düzenlemelere göre öğretmenlerin emekliye ayrılması sadece yılın Temmuz aylarında olmakta. Bu sebeple bundan önceki senelerde Mayıs ayında yapılan il içi atamalara ve Haziran ayında yapılan il dışı atamalara emekli olan öğretmenlerin boşalttığı kadrolar yansıtılamamaktaydı. Haliyle öğretmenler de her atama döneminde emekli olan öğretmenlerin sisteme eklenerek ikinci il içi ile ikinci il dışı atamaların yapılmasını talep etmekteydi. Tabi birçok sakıncayı da içerisinde barındıran ikinci il içi ile ikinci il dışı atamaların yapılması yerine daha çözüm odaklı atamaların yapılması daha uygun olanıydı.
Bu sorunun farkında olan Personel Genel Müdürlüğü, kontenjan azlığı sorununu gidermek adına emekli olanların boşalttığı kadroların yer değiştirme atama başvurularına yansıtılması için çalışma başlatarak öncelikle il içi atamayı temmuz ayının ortasında akabinde ise il dışı atamayı da 29 Temmuz-2 Ağustos 2021 tarihleri arasında yaparak emekli olanların da tercihlere yansıtılarak kontenjanların artması olarak görmüş olduk.