PARAGRAFTA KONU ANLATIMLARI VE SORULARI

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Paragraf, düzenli ve tutarlı olan ve tümü tek bir konuyla ilgili olan bir dizi cümledir. Yaptığınız hemen hemen her yazı, birkaç cümleden daha uzun, paragraflar halinde düzenlenmelidir. Bunun nedeni, paragrafların bir makalenin alt bölümlerinin nerede başladığını ve bittiğini okuyucuya göstermesi ve böylece okuyucunun makalenin organizasyonunu görmesine ve ana noktalarını kavramasına yardımcı olmasıdır.

Paragraflar birçok farklı türde bilgi içerebilir. Bir paragraf, bir dizi kısa örnek veya genel bir noktanın tek bir uzun gösterimini içerebilir. Bir yeri, karakteri veya süreci tanımlayabilir; bir dizi olayı anlatmak; iki veya daha fazla şeyi karşılaştırın veya karşılaştırın; öğeleri kategorilere ayırın; veya nedenlerini ve etkilerini açıklayın. İçerdikleri bilgi türünden bağımsız olarak, tüm paragraflar belirli özellikleri paylaşır. Bunlardan en önemlilerinden biri konu cümlesidir.

KONU CÜMLELERİ
İyi organize edilmiş bir paragraf, konu cümlesi adı verilen bir cümlede ifade edilen tek bir kontrol fikrini destekler veya geliştirir. Bir konu cümlesinin birkaç önemli işlevi vardır: bir denemenin tez cümlesini doğrular veya destekler; bir paragrafın içeriğini birleştirir ve cümlelerin sırasını yönlendirir; okuyucuya tartışılacak konuyu ve paragrafın nasıl tartışacağını tavsiye eder. Okuyucular, paragrafın konusunu ve bakış açısını belirlemek için genellikle paragraftaki ilk birkaç cümleye bakarlar. Bu yüzden konu cümlesini paragrafın en başına koymak genellikle en iyisidir. Ancak bazı durumlarda, konu cümlesinden önce başka bir cümleyi yerleştirmek daha etkilidir; örneğin, mevcut paragrafı bir öncekine bağlayan bir cümle veya arka plan bilgisi sağlayan bir cümle.

Çoğu paragrafın bir konu cümlesi olması gerekse de, bir paragrafın bir konu cümlesine ihtiyaç duymayabileceği birkaç durum vardır. Örneğin, bir paragraf önceki paragrafta tanıttığınız bir fikri (konu cümlesiyle) geliştirmeye devam ediyorsa veya tüm cümleler ve ayrıntılar, bir dizi olayı anlatan bir paragrafta bir konu cümlesini atlayabilirsiniz. Bir paragrafta açıkça -belki de dolaylı olarak- bir ana noktaya atıfta bulunulur. Bununla birlikte, paragraflarınızın büyük çoğunluğunun bir konu cümlesi olmalıdır.

PARAGRAF YAPISI
Bir denemedeki çoğu paragrafın üç bölümden oluşan bir yapısı vardır: giriş, gövde ve sonuç. Bu yapıyı paragraflarda ister anlatım, ister açıklama, karşılaştırma, zıtlık oluşturma veya bilgileri analiz etme şeklinde görebilirsiniz. Paragrafın her bölümü, anlamınızı okuyucunuza iletmede önemli bir rol oynar.

Giriş : bir paragrafın ilk bölümü; Konu cümlesini ve paragrafın başında arka plan bilgisi veren veya geçiş sağlayan diğer tüm cümleleri içermelidir.

Gövde : girişi takip eder; Gerçekleri, argümanları, analizleri, örnekleri ve diğer bilgileri kullanarak kontrol eden fikri tartışır.

Sonuç : son bölüm; paragrafın gövdesinde tartışılan bilgiler ile paragrafın kontrol eden fikri arasındaki bağlantıları özetler.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

YKS KİTAPLARI Nazilli Haber