Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Özet, genellikle yazılı bir belge olan entelektüel bir kaynağın kısa, nesnel bir açıklamasıdır. Profesörler genellikle öğrencilerine makalelerine eşlik edecek özetler yazmaları için görev verir.
Özet yazarken, özetin amaçlarını akılda tutmak önemlidir. Ana amaçlardan biri, okuyuculara bir belge hakkında faydalı bilgiler sağlamaktır. Özetin bir diğer temel amacı, okuyucuların kendi araştırmalarında faydalı bulacakları bir belgeyi değerlendirmelerine ve seçmelerine yardımcı olmaktır. Bir özet, okuyucunun asıl belgeyi okumasına gerek kalmadan bir belge hakkında temel bilgileri almasına izin vermelidir.
Ancak özet, bir belgenin basit bir özeti DEĞİLDİR; bir belgenin eleştirisi de değildir.
Özet Yazmak
Özet, tüm belgenin açıklaması olduğundan, yalnızca tamamlanmış bir belge için özet yazabilirsiniz. Bir sınıf ödevinin parçası olarak bir özet yazıyorsanız, özetiniz üzerinde çalışmaya başlamadan önce ödevinizi bitirmeniz gerekir.
İyi bir özetin ABC'sini aklınızda bulundurun:
Doğruluk – iyi bir özet, yalnızca orijinal belgede yer alan bilgileri içerir
Kısalık – iyi bir özet doğrudan konuya girer, kesin bir dil içerir ve gereksiz sıfatlar içermez
Netlik – iyi bir özet jargon veya konuşma dili içermez ve her zaman kısaltmaları açıklar
Birkaç yazım kuralı , iyi bir özet yazmayı kolaylaştırabilir:
Yazara atıfta bulunmayın (örneğin, "Dr. Seuss tartışıyor")
Ne tür bir belgeyi özetlediğinize atıfta bulunmayın (örneğin, "Bu kitap açıklar")
Tam cümleler kullanın
Mümkün olduğunda aktif fiiller kullanın
Mümkün olduğunda tanıdık terminoloji kullanın (ve her zaman ortalama okuyucunun aşina olmadığı terimleri açıklayın)
Bilgilendirici Özet
Yaygın bir özet türü, bilgilendirici bir özettir. Deney, araştırma veya anket gibi katı bir şekilde yapılandırılmış bir belge için özet yazıyorsanız, bilgilendirici bir özet yazacaksınız.
Bilgilendirici bir özet dört bölümden oluşur:
Amaç
metodoloji
Sonuçlar
Sonuçlar
Amaç bilgilendirici bir özetin bölüm sebebini veya deney veya araştırma birincil hedefleri ya belirtmelidir. Bilgilendirici bir özetin amaç bölümü, deneyin hipotezini de içerebilir.
Metodoloji bilgilendirici bir soyut bölümünde deneyini yürütmekte kullanılan teknikleri açıklamalıdır. Bu bölüm yalnızca deneyi anlamak için gerektiği kadar ayrıntı vermelidir; Öz, orijinal belgenin birincil odak noktası olmadıkça, tamamen araştırma yöntemlerine odaklanmamalıdır.
Sonuçlar bilgilendirici bir soyut bölüm deney sırasında toplanan gözlem ve / veya verileri ilgili olmalıdır. Bu bölüm kısa ve bilgilendirici olmalıdır ve yalnızca en önemli sonuçların dahil edilmesi gerekir.
Sonuç bilgilendirici bir soyut bölüm deney sonuçlarının değerlendirilmesi veya analizini belirtmelidir. Ayrıca, bu sonuçların etkilerini de kısaca belirtmelidir. Bu sonuç bölümü, deneyin sürüş hipotezinin doğru olup olmadığını da belirtebilir.