Mevsimlere Göre Doğada Meydana Gelen Değişiklikler

Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!

Yıl boyunca toplam dört mevsimi yaşamaktayız kış, ilkbahar, yaz, sonbahar olarak devam etmektedir. Her biri farklı hava sıcaklıkları ve bitki örtüsünün oluşumunu sağlar. Mevsimlerin değişmesi ile birlikte meydana değişiklikler gelir.

İlkbahar: Karların erimesine neden olup havaların bir miktar ısınmasını sağlar. Ağaçlar kendisine gelir zaman içersinde yeşermeye başlayacaktır. Kış uykusuna yatan hayvanlar nihayet uyanır. Canlılar üreme mevsimine geldiğinden dolayı çoğalırlar.

Yaz: Havaların en sıcak olduğu dönemlerden birisi olmaktadır. Ağaçlar meyvelerini verir su bulamayanlar ise kurumakla baş başa kalırlar. Nehirler göller su kaynakları yetersiz kaldığından dolayı kurumaya başlar. Yağmurların en az olduğu dönemlerden birisidir.

Sonbahar: Kış ve Yaz arasındaki mevsim olup sıcaklıklar düşmeye başlar. Ağaçlar yapraklarını dökerek kendisini kışa hazırlamaktadır. Yağmur yağışları az miktarda olsa başlamaktadır.

Kış: Havaların en soğuk olduğu dönemlerden birisidir. Ağaçlar yapraklarını döker hayvanlar kış uykusuna yatar. Kar yağışları arttığı gibi yağmur yağma oranı yükselmektedir.

İnsanlar: Mevsim değişikliği nedeniyle doğada meydana gelen olaylar, insanların psikolojilerinde büyük ölçüde etkili olur. Özellikle sonbahar ve kış aylarında bu etki daha belirgindir. Ağaçların yapraklarının sararması ve dökülmesi, yağan yağmur veya kar sanki doğanın ölümünü çağrıştırır. Bu çağrışım insanın ruhsal yapısında da aynı etkiyi gösterir.

Mevsimler ve Özellikleri

Yaz Mevsimi
Yaz, en sıcak mevsimdir. Kuzey Yarım Küre'de en uzun günler yazda gerçekleşir. Dünya ısıyı depo ettiği için en sıcak günler genellikle yaklaşık iki ay sonra ortaya çıkar. Sıcak günler Kuzey Yarım Küre'de 21 Haziran ile 22 Eylül arasında, Güney Yarım Küre'de ise 22 Aralık ile 21 Mart arasındadır.

Sonbahar Mevsimi
Sonbahar, yaz ile kış mevsimleri arasındaki mevsimdir. Kuzey yarım kürede Eylül, Ekim ve Kasım; güney yarım kürede ise, Mart, Nisan ve Mayıs aylarına denk gelir. Gündüzler kısalır, geceler uzar. Güneş, erken batar. Daha az ısı ve ışık verir. Serin, yağmurlu ve rüzgarlı günlerin sayısı artar. Kış mevsiminin habercisidir.

Kış Mevsimi
Kış, 4 mevsimden biridir. Aralık , Ocak, Şubat, aylarından oluşur. Bu mevsim mevsimlerin en soğuğu olup hava sıcaklığı eksilere doğru düşer ve bu düşmeyle kar ve yağmur yağışı artar. Türkiye'de kış ilk olarak Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi'nde başlayarak batıya doğru ilerler.

İlkbahar Mevsimi
İlkbahar veya ilkyaz, doğa döngüsünde kış ile yaz arasındaki mevsimdir. Kuzey yarım kürede Mart ve Haziran arasıdır. İlkbaharda ağaçlar çiçek açar, hava sıcaklığı artmaya başlar. Bu mevsimde karların erimesi ve bol miktarda yağışların yağması ile su yatakları olan dereler, göller, göletler ve barajlar su ile dolar.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Threads beğeni satın al

backlink Spor haberleri fen bilimleri vozol 10000 Likit

Bosna Hersekde Üniversite Okumak