Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Bugün Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşunun 99.yıldönümünde, bu topraklar için özveri gösteren Tekelioğlu Sinan, Kara Afat, Selahattin Adil, Manisalı Ali, Osman Çamurdan, İbo Osman, Hacı Ağa, Şehit Ökkeşoğlu, Efe Emin Ağa, Kılavuz Hatice, Tayyar Rahime, Kara Fatma ve Adile Onbaşı gibi daha nice kahramanlarımızı saygı ile anıyoruz.
Mondros Ateşkes Antlaşması'nın tek taraflı uygulamaları sonucu Fransızlar'ın Kilikya dedikleri Çukurova'yı sömürgeleştirme çabaları ilk işgal anlarından itibaren Adanalıların protestosu ile karşılaşmış "Feryatname" dedikleri telgraflarla da tepkilerini göstermişlerdi.
Ermeni komitecilerine alet olan Fransız yöneticileri ve Fransız Genel Validen cesaret alan Ermeni çetecileri çapulculuk ve azgınlıkta sınır tanımıyorlardı. Ermeni ve Fransızların dayanılmaz hale gelen işbirlikçiliğine karşı ilk milli örgütlenme Karaisalı'da Kuvayı Milliye'nin toparlanmasıyla ortaya çıktı.
Çukurovalılar çete yöntemleri ile Toroslarda, Toros dağlarının eteklerinde, ovada yiğitçe savaştılar. I.Kavaklıhan, Aflak, II. Kavaklıhan savaşları ve Kumcu Veli ve köylü kadınların Menil taburunu Karboğazı'na çekmeleri, Türk milislerin ve 44 köylünün kahramanca dövüşerek Fransız Komutan Binbaşı Menil'in taburunu teslim almaları ile sonlanan baskın, Yarbaşı ve Hinnepli, Taşçı, Mercin ve Büyük Fadıl savaşları Fransızları önce savaş arası 20 günlük bir ateşkes sonra da Ankara Anlaşması yapmaya zorlamıştır. Bu ise Çukurova'nın Fransa'nın şımarttığı Ermeni çetelerinden kurtuluşu olmuştu.
Müdafa-i Hukuk Cemiyeti adına İbrahim Kethüda, Belediye Başkanı Mehmet Fuat ve Yeni Adana Gazetesi Sahibi Ahmet Remzi Bey'in dahil olduğu heyet, Aralık 1921′de Adana'nın yönetimini Türk Devleti adına teslim alınmışlar fakat Fransızların isteği üzerine bölgenin tamamının Fransızlarca tahliyesi 5 Ocak 1922 tarihine kadar uzamıştı; İşte bu tarih Adana'nın kurtuluşu günü olarak kabul edildi.