Öğretmen haberleri ve gelişmelerden hemen haberdar olmak için Telegram kanalımıza katılın!
Sonogram Nedir? Sonogram ne demek? Sonogram ne anlama geliyor? Sonogram ne işe yarar? Sonogram ne için kullanılır?
Bir sonogram, bir ultrason tarafından üretilen bir görüntüdür. Başka bir deyişle, prosedürün kendisi değil, üründür. Ultrasonografi veya ekografi, ultrason kullanımına dayanan tıbbi görüntüleme yöntemidir. Birçok hastalığın ön teşhisinde kullanılır, ancak daha çok karın organları gibi ses dalgalarının kolayca geçebileceği konumdaki organların tetkikinde etkili bir inceleme yöntemi olarak kullanılır.
Sonogram ve ultrason aynı şey midir?
Ultrason ve sonogram terimleri teknik olarak farklı olsalar da birbirlerinin yerine kullanılırlar ve aynı muayeneye atıfta bulunurlar.
Genetik Sonogram Nedir?
Bu ultrasonoghrafi muayenesi bebekte en sık görülen genetik hastalıklara yönelik (Trizomi 21 (Down Sendromu), Trizomi 18, Trizomi 13 gibi) herhangi bir bulgu olup olmadığını incelemeye yöneliktir.
Genetik sonogram 15-20. gebelik haftası arasında yapılmalıdır (ideal dönem 18-19. Gebelik haftalarıdır).
Sadece ultrason ile bebekteki genetik anomalilerin ancak %60-70’i yakalanabilmektedir. Bu muayene tarama testlerine (ikili, üçlü dörtlü tarama testleri) ilave olarak yapıldığında ek fayda sağlar.
Ancak unutulmamalıdır ki bebekte ultrasonografide genetik anomalilere yönelik hiçbir bulgu olmaması genetik anomali olasılığını tamamen dışlayamaz. Genetik anomalilere yönelik kesin sonuç ancak amniosentez gibi girişimsel yöntemlerle elde edilebilir.